Selamlar herkese,
Kendi verilerimi yerel ağda depolamak (NAS) ve e-postalarımı yönetebileceğim/yedekleyebileceğim bir yapı kurmak amacıyla bir Raspberry Pi projesine başlamak istiyorum. Temel amacım, cihazı 7/24 çalışan bir sunucu haline getirip hem dosya deposu olarak kullanmak hem de mevcut maillerimi içine aktararak onlara her yerden ulaşabilmek.
Ancak donanım seçimi konusunda kararsız kaldım. Kuracağım sistemin (Nextcloud, OpenMediaVault veya Mailcow gibi yazılımlar) akıcı çalışmasını istiyorum. Bu noktada şu sorularım var:
Kendi verilerimi yerel ağda depolamak (NAS) ve e-postalarımı yönetebileceğim/yedekleyebileceğim bir yapı kurmak amacıyla bir Raspberry Pi projesine başlamak istiyorum. Temel amacım, cihazı 7/24 çalışan bir sunucu haline getirip hem dosya deposu olarak kullanmak hem de mevcut maillerimi içine aktararak onlara her yerden ulaşabilmek.
Ancak donanım seçimi konusunda kararsız kaldım. Kuracağım sistemin (Nextcloud, OpenMediaVault veya Mailcow gibi yazılımlar) akıcı çalışmasını istiyorum. Bu noktada şu sorularım var:
- Raspberry Pi 5 mi, Pi 4 mü? Pi 5'in işlemci gücü ve NVMe SSD desteği mail indeksleme ve dosya transferi için büyük bir avantaj sağlar mı? Yoksa Pi 4 (4GB) bu yükü rahatlıkla kaldırır mı?
- RAM Kapasitesi Ne Olmalı?Aynı anda hem NAS servislerini hem de bir mail sunucusunu/istemcisini çalıştırmak için 4GB RAM yeterli mi, yoksa 8GB modeline çıkmak uzun vadede daha mı sağlıklı olur?
- Depolama Tercihi:Maillerin veri tabanı sürekli okuma/yazma yapacağı için SD kart yerine SSD kullanmayı planlıyorum. Pi 5'in PCIe arayüzü üzerinden NVMe SSD kullanmak ile Pi 4'te USB 3.0 üzerinden SSD kullanmak arasında pratikte devasa bir fark hisseder miyim?
- Soğutma ve Güç: 7/24 çalışacak bu cihaz için Pi 5'in yüksek güç ihtiyacı ve ısınma profili bir sorun teşkil eder mi? Yoksa daha stabil ve az ısınan Pi 4 mü daha güvenli bir liman olur?