Hangi yazılım alanı 2025'te daha mantıklı?

LaraCraft

Femtopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, bu aralar kafamı kurcalayan beni karamsarlığa sürükleyen alan seçimi hakkında sizlere ihtiyacım var. Data science, backend ve mobil developer arasında kaldım. Backend ve mobil daha güzel geliyor bana ama insanların AI/Data science ilerlemesi benim onlardan farklı bir şeyi seçmem biraz riskli gibi geliyor ve Mobile/Backend alanının popülerliğini yani istihdamın azalacağını düşünüyorum. Ek olarak yapay zekanın ileride backend ve mobil alanını ele geçireceğinden şüpheliyim. O zaman diyeceksiniz ki data science ilerle ama fazla ilgimi çekmiyor sürekli matematiksel işlemler dönüyor kod yazmak işin cabası gibi. Matematikten korktuğum değil, yani nasıl diyeyim ortamı benim ilgimi çekmiyor. Örneğin Jupyter Notebook'la uğraşmak sıkıcı geliyor fakat Mobile alanında diyelim canlı canlı telefon ekranını görerek uygulama geliştirmek daha heyecan verici geliyor. Bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım var :(.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar merhaba, bu aralar kafamı kurcalayan beni karamsarlığa sürükleyen alan seçimi hakkında sizlere ihtiyacım var. Data science, backend ve mobil developer arasında kaldım. Backend ve mobil daha güzel geliyor bana ama insanların AI/Data science ilerlemesi benim onlardan farklı bir şeyi seçmem biraz riskli gibi geliyor ve Mobile/Backend alanının popülerliğini yani istihdamın azalacağını düşünüyorum. Ek olarak yapay zekanın ileride backend ve mobil alanını ele geçireceğinden şüpheliyim. O zaman diyeceksiniz ki data science ilerle ama fazla ilgimi çekmiyor sürekli matematiksel işlemler dönüyor kod yazmak işin cabası gibi. Matematikten korktuğum değil, yani nasıl diyeyim ortamı benim ilgimi çekmiyor. Örneğin Jupyter Notebook'la uğraşmak sıkıcı geliyor fakat Mobile alanında diyelim canlı canlı telefon ekranını görerek uygulama geliştirmek daha heyecan verici geliyor. Bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım var :(.
Hocam selamlar, çalışıyor musunuz, öğrenci misiniz? Hayatınızın hangi dönemindesiniz? Çalışan biriyseniz farklı öğrenciyseniz farklı cevaplar alırsınız.

Genel algoritma bilgim var diyorsanız oyun geliştirme alanını öneririm. Hem projleri ilk başlarda ufak tutarsınız 1-2 haftada oyun geliştirirsiniz klon oyunlar yapıp kendi küçük değişiklilerinizi yaparsınız sonrasında alışıp geliştikçe daha iyi şeyler yaparsınız.

Hocam selamlar, çalışıyor musunuz, öğrenci misiniz? Hayatınızın hangi dönemindesiniz? Çalışan biriyseniz farklı öğrenciyseniz farklı cevaplar alırsınız.

Genel algoritma bilgim var diyorsanız oyun geliştirme alanını öneririm. Hem projleri ilk başlarda ufak tutarsınız 1-2 haftada oyun geliştirirsiniz klon oyunlar yapıp kendi küçük değişiklilerinizi yaparsınız sonrasında alışıp geliştikçe daha iyi şeyler yaparsınız.
Selamlar, 2. sınıf yazılım mühendisliği öğrenciyisim. Oyun alanı pek içime sinmiyor istihdam çok az bence.

Selamlar, 2. sınıf yazılım mühendisliği öğrenciyisim. Oyun alanı pek içime sinmiyor istihdam çok az bence.
İstihdam az mı, yani ortalamaya göre az tabii ki ama oyun geliştirici sıfatına sahip olan insan sayısı da bi o kadar az. Bir işi istihdamına göre yapmak da bence çok doğru değil.

Atıyorum 2. sınıfdaki sen bi anlık gazla bir alanda çalışmaya başladın keyif alıyorsun o gazla ama 3. sınıfta atıyorum başka bir alandan daha fazla keyif alacaksın mezun olup işe girdiğin zaman belki yazılım sana hammalık gelecek ve farklı bir iş alanına kayacaksın. Sırf parası iyi veya işe girişi yüksek diye hiç keyif almayacağın bir bölümle boğuşurken bulabilirsin kendini.

Benim naçizane tavsiyem istediğin alanlarda kendini geliştir ve stajlarını bu alanlara göre seç. Göstermelik staj yapma stajını uzatabiliyorsan (çalıştığın işi staj süresinde seversen) uzat. Deneyebildiğin kadar alan dene bu illa yazılım olacak diye bir şey de yok. Biz de bu zamanlardan çok da uzak olmayan zamanlarda geçtik hala daha macera devam ediyor. İyi sosyaller.

Bilgisayar muh. mezunuyum dijital oyun tasarimi ile cift anadal yaptim. Hem oyun gelistirme hem yazilim alaninda staj yaptim. Mezun olduktan sonra oyun ile ilerlememeye karar verdim (ne kadar sevsem de). Benim tavsiyem oyun alanina asiri bir ilgin yoksa bulasmamak. Zamaninda oyun firmalari ile de mulakat yaptim ama cogunu yarida kestim. Hem yazilim alaninda en dusuk ucret ortalamalarindan birine hem de en cok calisma saatlerine sahipler. Is/hayat dengesi bayagi kotu (cogunluktan bahsediyorum istisna olabilir). Full stack olarak calismaya basladim suan gayet memnunum. Isimi bulmadan once 3 ay kadar is basvurulariyla ugrastim tum gun arastirdim ettim. Suanki piyasada bana gore eger yapay zeka alanina gitmeyeceksen en mantiklisi web development. Backend demissin ama full stack olarak baslamani tavsiye ederim. Iki tarafin da calisma ortaminda nasil oldugunu gorup ona gore karar verebilirsin. Ben de mesela front end igrenc falan derdim okuldayken ama full stack oldugum icin mecburen maruz kaldim. Suan neredeyse back end kadar seviyorum. Deneyimlemek lazim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı