Hangi yazılım alanını önerirsiniz?

Diğer konunuzdan geldim. Ben de çalıştığım şartlardan memnun olduğum için oyun geliştiriciliği önerebilirim. Türkiye'de şu an bayağı bir talep var. Yazılım alanında dünyada yarışabilecek konumda olduğumuz tek alan sanırım. Hypercasual denilen pek de eğlenceli olmayan oyunlardan oluşan basit oyun türünde şu an Türkiye domine ediyor epey. IOS en çok oynanan oyunlarda mutlaka 2-3 tane Türk oyunu oluyor. Yapımcıların da döviz sayesinde burda epey bir iş gücü bulabilmesi de çok canlı bir pazar oluşturuyor(Unity ile oyun geliştirmeden bahsediyorum. Mobil tarafta kullanılan o ). Her ne kadar benim hedefim hala bilgisayar oyunları olsa da tecrübe ve para kazanmak adına güzel bir sektör. Önerebilirim. Diğer alanlarda pek bilgim yok maalesef.

Nerelerde iş bulunabilir peki?
Oyun sektörü özellikle bilgisayar oyunu geliştirmek için Türkiye'de pek şirket yok sanırım.
Oyun geliştirme için laptop ne önerirsiniz?
Ve de hangi dile odaklanmalıyım?

Nerelerde iş bulunabilir peki?
Oyun sektörü özellikle bilgisayar oyunu geliştirmek için Türkiye'de pek şirket yok sanırım.
Oyun geliştirme için laptop ne önerirsiniz?
Ve de hangi dile odaklanmalıyım?
LinkedIne üye olun. Önce kendiniz Unity öğrenmeye başlayın. Unity C# kullanıyor ama dil olarak öğrenmektense oyun yapa yapa öğrenin bence. Kendinizi geliştirip oyunlar yapmaya devam edin. Oyunlarınızı bir yerde derleyin ( Porfolyö deniniyor aynı bir sanatçının yaptığı eserleri toplaması gibi) ardından kendinizi biraz hazır hissedince linkedindeki Unity geliştirici rolleri için başvurmaya başlayın. İlk tecrübenizi edinene kadar zor olabilir biraz. Ama ilkinden sonra işler çok daha kolay işliyor. Genellikle size bir demo oyun videosu ve bunun için gerekli asset/modeller veriliyor. Sizden bu oyun mekaniğini yapmanız isteniyor. Demoyu başarıyla yaptığınızda yapan adaylar arasından seçiliyorsunuz ve işe başlıyorsunuz.
Ben 1. sınıfın yazında unity ile tanıştım. 6-7 aylık bir öğrenme sürecinin ardından ( aralar da verdim ) yeni kurulan bir startupta çalıştım. Tabi 3 ay beni sömürüp paramı vermemeleri gibi üzücü bir durum yaşandı ama orada sadece CV'de tecrübe gözüktüğü için başka işlere başvurmam çok kolay oldu. Kolaylığa örnek vermek gerekirse önceden 10 yere başvurduğumda 1-2 si başvurumu görüntülerken ilk dandik tecrübemden sonra 6-7 si başvurumu görüntüleyip 3-4 ü en az CV'mi indirmeye benle konuşmaya başladı. Ardından gelir modeli/iş bölümü vs oturmuş güzel bir yerde işe girme şansım oldu ve 3 aydır burada devam ediyorum. Bu şekilde ilerleyerek bu alanda bir kariyer sahibi olabilirsiniz. Pc oyun firması yok denecek kadar az ama mobil oyun firması gerçekten gırla.
Laptop olarak bütçeniz varsa Huawei MateBook D16 |Dizüstü Bilgisayarlar | HUAWEI Store TÜRKİYE öneririm. Öncelikle ufak ekranlı bir şey oyun geliştirme alanında çok çok sıkıntı olabiliyor. 8 GB Ram de mobil oyun yaparken çok sıkıntı çıkartmasa da 16 kadar seri olmuyor. Bütçeniz varken alabiliyorken en iyisini almak bence daha mantıklı. Zaten fiyatlar her geçen gün artıyor ben bunu bir hafta önce 8.5 a almıştım 500 lira gelmiş şimdi üstüne.

Teşekkürler bilgilendirmeniz için.
Mobil oyun, uygulama geliştirmek daha mı mantıklı? tavsiyeler o yönde.
Unity dışında hangi motor veya dil mantıklı? İlla oyun olmak zorunda değil mobil yazılım da olur herhalde.
Ve de oyun alanında normal bir çalışma ortamında ne kadar kazanç sağlanır?
Yada kendim mobil uygulama geliştire bilir miyim?
Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim

Sırayla yanıtlamaya çalışayım
Her alanda farklı farklı işler var ben oyun geliştiriciliği ilgimi çektiği için bunu seçtim ileride değiştirebilirim.
Mobil uygulama geliştirmek oyun geliştirmekten daha iyi bir ihtimal olabilir çünkü çoğu oyun stüdyosu 10-20 kişilik ufak ekipler. Örneğin bir flutter ya da kotlin öğrendiğinizde çok daha devasa firmalarda da iş imkanları olabiliyor
Unreal Engine Unity'den daha güçlü özellikle bilgisayar tarafında. AAA oyunlar yapıp kullanan stüdyolar dahi var. Ama mobilde şu an için Unity rakipsiz. Unity öğrenmesi daha basit onunla başlayıp sonra diğerine geçmek çok zor olmaz.
Normal bir çalışma ortamında öğrenciyken çalışmaya başlarsanız değişiyor işler. Öğrenciye nasıl olsa çok ihtiyacı yok diyip asgari ücret ile 3500 arası bir şey veriliyor ya da benim sınıf arkadaşlarımın çoğu o seviyede çalışıyor farklı alanlarda. Öğrenci junior maaşı bu civarda sanırım. Mezun olduğunuzda ya da öğrenci mezun ayrımı yapmayan bir yerde de maaş 4-5 civarına kadar olabiliyor juniorken. Ama tecrübelendikçe bu hızlı artıyor. 7-8 i rahat bulup daha da tecrübelendikçe 10+ üzerine çıkıyor çok zaman geçmeden. Çalışma şartları da güzel yani benim maaşım da beklentimin üzerinde haftanın 5 günü çok yorulmadan çalışabiliyorum iyi bir yere denk gelmiş de olabilirim referans almak tamamen doğru sonuç vermeyebilir.
Diğer soruya geçecek olursak tabii ki geliştirebilirsiniz. Ben ve başka bir firmada çalışan bir arkadaşım da maaşlarımızı kenara koyup kendi bağımsız bilgisayar oyunumuzu yapmak için bütçe oluşturuyoruz ve tecrübe/ekip kazanmaya çalışıyoruz. Pek tabii ki kendiniz de bir çok uygulama/oyun geliştirebilirsiniz.
Bu arada hangi alana yöneleceğinizi önermeden ziyade deneyerek bulun. Ve öğrenciyken mutlaka bu alanlarda en azından yazın çalışmaya çalışın. Çünkü herkesin zevki ve beklentisi aynı olmayabilir. Atıyorum siz oyun geliştirici olmak için çalışırsınız tüm okul ama hiç iş hayatını görmezsiniz, mezun olduğunuzda karşılaştığınız ortam hoşunuza gitmezse geri dönüşü biraz daha zor olabilir. Mümkünse en az 1-2 alanda ilerlemeye çalışın ki değişiklik yapmak istediğinizde seçeneğiniz olsun

Son düzenleme:
Çok teşekkürler.
Birde yurt dışında çalışma imkanı hakkında bilgileriniz varsa paylaşır mısınız?
Neler etkili ne bilmek gerekir?
İlerde başka sorularım olursa da yazarım izninizle.

Çok teşekkürler.
Birde yurt dışında çalışma imkanı hakkında bilgileriniz varsa paylaşır mısınız?
Neler etkili ne bilmek gerekir?
İlerde başka sorularım olursa da yazarım izninizle.
Ne zaman sorunuz olursa elimden geldiğince bildiklerimi anlatmaya çalışırım.
Yurt dışında bahsettiğim bu dolar mevzusundan dolayı uzaktan olarak çok iyi çalışma şartları olabiliyor. Çünkü orada 1000 dolara hayatta eleman çalıştıramazken burada 1000 dolara (uzaktan çalışma için ki bilgisayar mühendisliğinde bu aşırı fazla hem ülke içi hem yurt dışı) krallar gibi çalıştırabiliyor. En önemlisi tabi ki dil. İngilizce ve eğer aradığınız ülke başka bir dili konuşuyorsa o dil çok etkili olur. Yaptığınız işleri güzel yapmaya çalışıp elinizdeki işleri bir yerde toplarsanız başvuruda şansınız artar. Çünkü buradaki en kral üniversite bile orada bir anlam ifade etmiyor. Adama şu üniversiteyi bitirdim dediğiniz zaman tamam ama bu işimi yapabileceğini taahüt etmiyor gibi düşünebilir. Onun yerine sallıyorum swift geliştirici iş ilanlarına önceden yayınladığınız IOS uygulamaları ile başvurursanız çok çok daha etkili oluyor. Zaten hemen her alanda iş ilanlarında önceden o uygulamayı/aracı kullanıp bir şeyler üretmek bir artı olarak geçiyor. Örnek olarak bulayım bir tane hem yabancı hem türk.

Görebileceğiniz üzere her ikisi de kullanmış olduğu teknolojide önceden tecrübesi olan çalışanlara doğal olarak öncelik veren firmalar. Bu yüzden yaptığınız işlerden (illa mükemmel olmak zorunda değiller. En basitiyle yüklemeye başlayıp gün geçtikçe güncelleyebilirsiniz) örnekleri de sunmanız çok önemli

Zahmet ettiğiniz için teşekkürler
Tekrar soruyorum izninizle:
Mesela bir alanda kendimi geliştirdim ve üniversite okuyorum.
Öğrenciyken sadece uzaktan olan işlerle mi ilgilenebilirim? Çalışma zamanı bulabilir miyim? Bulursam dediğim gibi Kastamonuda diyelim üniversite ama çoğu işler İstanbulda. Dediğim gibi uzaktan yapabilir miyim?
Ayrıca İstanbul dışındaki üniversitelerden mezun olduğunda daha mı az iş imkanı olur?

Son düzenleme:
Hayır tabii ki şehrinizde bulunan yüz yüze işlerde de çalışabilirsiniz zaten toplam mesai saati olarak pek bir farkı olmaz yol süresi ve çalışma saatleriniz değişebilir uzaktan işler bu açıdan oldukça esnek. Ayrıca işlerin büyük çoğu İstanbul'da olduğu için orada daha iyi işlerde uzaktan çalışma şansınız olabilir. Örneğin normalde ben İstanbul'da okuyorum ama okul kapalı olduğu için memleketim Şanlıurfa'dayım. Bu benim istanbulda çalışmama engel bir durum değil online çalışırken.
Mezun olduğunuzda daha az iş imkanı olacağını düşünmüyorum neticede kalkıp kendiniz İstanbula gelip yerleşip çalışabilirsiniz. Sadece özellikle ilk işe girene kadar( İstanbulda yüksek puanlı yerlere girebildiğinizi varsayarsak) üniversite güzel bir etiket oluyor ve değerlendirmede önemli bir faktör oluyor. Buradaki üniversitelerden mezun olunca üniversite farkı olabilir belli noktalarda. Bu da genellikle ilk işte çok etkili olabiliyor dediğim gibi bir zaman sonra çoğu insan tecrübenize ve yaptığınız işlere bakıyor.

Teşekkürler.
Bende öyle düşünüyordum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…