Hard disk RAW olarak gözüküyor

Byalperes

Hectopat
Daha fazla  
Selam. Hard diskim bir anda RAW'a dönüştü ve içindeki verilere erişemiyorum. İnternetten biraz baktım biçimlendirmeye çalışınca da biçimlendirme işlemi tamamlanamadı diyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Raw disk genelde bad sektör arızası veren/vermeye yatkın/çoktan vermiş ama kullanıcısının bundan bi haberdar olduğu disklerde görülür. Daha düşük olarak da elektrik kesintisi, ani güç kaybı, power arızası vs gibi durumlarda da görülmektedir.

1. Bilgisayarınızı kurtarma konsolu ile açıp komut satırı ekranında "chkdsk [sürücü harfi]: /r" komutunu kullanıp taramasını gerçekleştirin. (sürücü L harfinde ise [bunu anlamak için cmd ekranında "chkdsk L: /f /r" şeklinde uygulayabilirsiniz, boşluklara dikkat ediniz) (eski işletim sistemlerinden "scandisk" olarak geçerlidir) Diskin hangi sürücü harfinde olduğunu bilmiyorsanız komut ekranı satırında diskpart komutunu kullanıp list volume komutu ile mevcut diskleri ve bölümlemeleri ile sürücü harflerini görebilirsiniz.

2. Bu işlemi baları ile gerçekleştirmişseniz internetten edinebileceğiniz bir zero (low level format) programı ile (sanıyorum her disk üreticisinin kendi yazılımı da mevcut, disk üreticisinin kendi sayfasından bu programlara erişebilirsiniz) diskinizi yeniden biçimlendiriniz.

3. Hdregenerator adlı programın full versiyoununu indirip (internette bol miktarda mevcuttur) usb veya cd üzerine bootable yazıp diskinizi (sürücü harfi gerektirebilir list volume komutundan öğrendiğiniz sürücü harfinizi kullanabilirsiniz) kontrol ettiriniz, varsa bozuklukları tamir etmesini seçiniz (programın trial versiyonları sadece tarar, onarım yapmazlar. Onarım yapıp yapmamasını tarama işleminin başında seçersiniz, o nedenle seçim olarak "tara ve düzelt"i seçtiğinizden emin olunuz. Ayrıca usb diskinizin boyutu da bu özel diski hazırlarken değişir, işiniz bittiğinde usb diskinize format atarak eski boyutuna çevirebilirsiniz).

4. Bütün bu işlemlerden sonra diskinizin kendine gelmesi gerekir. Düzelmişse hdtune adlı program ile benchmark, health, errrorscan, speed map testlerini yapıp ekran görüntülerini atın değerlendirelim.

5. Tüm bunlara rağmen diski kullanamıyorsanız yaptığınız aşamaları ve başarısız olunan noktaları belirten bir mesaj atın farklı bir çözüm önerisi düşüneyim.

Kullanırken mi RAW oldu yoksa kapanıp açıldıktan sonra mı? Elektrik kesintisi sonucu RAW olan tarihi eser bilgisayarımda kullandığım tarihi eser 160GB bir sabit diskim vardı. Kendisi hala var ama takılı değil. Kullanmadığım bilgisayara ikinci sabit disk olarak takıp bilgisayarda zaten takılı olan SSD üzerine yeniden temiz kurulum Windows kurdum ve düzeldi. Veriler önemsiz ise deneyebilirsin bunu.

Dosya Ekleri

• 20221104_011651.jpg
    20221104_011651.jpg
    97,3 KB · Görüntüleme: 50
Kullanırken mi RAW oldu yoksa kapanıp açıldıktan sonra mı?
kapanıp açılırken

Kullanırken mi RAW oldu yoksa kapanıp açıldıktan sonra mı? Elektrik kesintisi sonucu RAW olan tarihi eser bilgisayarımda kullandığım tarihi eser 160GB bir sabit diskim vardı. Kendisi hala var ama takılı değil. Kullanmadığım bilgisayara ikinci sabit disk olarak takıp temiz kurulum Windows kurdum ve düzeldi. Veriler önemsiz ise deneyebilirsin bunu.

HDD'deki veriler önemsiz disk yöneticisinden biçimlencdirmeye çalıştım fakat o da olmadı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı