Hard disk yavaş biçimlendirme düzeltir mi?

Golden.Nyks

Hectopat
SSD veya HDD modeli
Toshiba 2TB L200
Hard diski biraz hor kullandım diyebilirim temizlemem gerekli dosyaları SSD'ye atıp, nasıl optimize edebilirim, yavaş biçimlendirme yaparak düzeltebilir miyim? Başka bir programa ihtiyaç var mı?

Windows'un "Sürücüyü en iyi duruma getir ve birleştir" özelliğini kullanabilirsin. Bir miktar yararı olabilir. En iyi duruma getir dedikten sonra farklı bir pencere açılacak. Burada HDD'yi seçip yine En iyi duruma getir deyip bir süre beklemen gerekir.

1691932081356.png

Windows'un "sürücüyü en iyi duruma getir ve birleştir" özelliğini kullanabilirsin. Bir miktar yararı olabilir. En iyi duruma getir dedikten sonra farklı bir pencere açılacak. Burada HDD'yi seçip yine en iyi duruma getir deyip bir süre beklemen gerekir.

Eki Görüntüle 1901163

Demek istediğim öyle birşey değil HDD'yi laptoptan çıkardım, PC'ye bağlarken daha optimize olsun sektör hataları varsa onarılsın diye tamamen temizleyeyim diyorum. Laptopumda Windows'un kendi uygulamasını ve harici olarak "auslogics disk defrag" uygulamasını kullanıyordum zaten.

Yavaş biçimlendirme ile bozuk sektörler varsa eğer onarılır mı, yani olabildiği kadar ilk haline getirmeye çalışıyorum, şu an sıkıntı yok zaten ama disk biraz dolunca yine sapıtacak.

Son düzenleme:
Önce bozuk sektör var mı bunu bilmeniz lazım çoğu durumda HD Tune de otomatik olarak belirlenir değilse yavaş taramayla olup olmadığını görebilirsiniz. Fakat bozuk sektör görünmese bile tarama hızı çok önemlidir, tarama sırasında hızda düşme varsa bu sektörleri biraz daha zor okuyabildiği anlamı çıkar ki bu da diski biraz yavaşlatır. Değilse zaten böyle şeylere gerek yok

Demek istediğim öyle birşey değil HDD'yi laptoptan çıkardım, PC'ye bağlarken daha optimize olsun sektör hataları varsa onarılsın diye tamamen temizleyeyim diyorum. Laptopumda Windows'un kendi uygulamasını ve harici olarak "auslogics disk defrag" uygulamasını kullanıyordum zaten.

Yavaş biçimlendirme ile bozuk sektörler varsa eğer onarılır mı, yani olabildiği kadar ilk haline getirmeye çalışıyorum, şu an sıkıntı yok zaten ama disk biraz dolunca yine sapıtacak.
Anladım. Öncelikle HD Tune ile diski uzun teste tabi tut. Diskinde tahmin ettiğin gibi bad sector çıkarsa o bölgeleri kurtaramazsın. Diskin sağlıklı çalışması için o bölgeleri kapatmalısın. Aşağıdaki video yardımcı olur bu konuda.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

HDD temiz çıktı.
Normal biçimlendirme de yaptım, ama dosyaları geri atarken fark ettim, yine aynı şeyi yapıyor, hız arada sıfıra düşüp tekrar yükseliyor.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2023-08-14 103205.png
    Ekran görüntüsü 2023-08-14 103205.png
    32,4 KB · Görüntüleme: 41
HDD temiz çıktı.
Normal biçimlendirme de yaptım, ama dosyaları geri atarken fark ettim, yine aynı şeyi yapıyor, hız arada sıfıra düşüp tekrar yükseliyor.

Küçük dosyaları kopyalarken böyle durumlar olabilir büyük bir video dosyası veya ISO gibi oluyorsa o zaman belki sorun olabilir. Yavaş tarama yaparken atıyorum 150mb/s hız varsa bu birden 30-40mb/s düştüğü oldu mu? Tabii sonra yine yükselir vs yavaş taramada genelde stabilite varsa (tabii bu gittikçe yavaşlayan bir hız) sorun kesin yoktur gözüyle bakılabilir.

Attığın dosyalar bozuk olabilir mi? Ayrıca hız anlık olarak düşüp yükseliyor mu, nasıl işliyor o kısım?
Sanmıyorum dosyaların bozuk olacağını, daha çok projelerin save dosyaları, film, fotoğraf ve rar dosyaları var,
Hız normal olarak dosyaların boyutuna göre düşüp yükseliyor küçük ve büyük hertürlü dosyalar var sonuçta.

Benim dediğim bildiğin 0 a düşmesi, sanki tıkanıyormuş gibi bu olurken görev yöneticisinde kontrol ettiğimde ortalama yanıt süresi(ms) zirveye çıkıyor. Şuanda bu kısa süreli oluyor 1-2sn.
(Disk dolu ve parçalanmışken çok çok daha uzun sürüyordu, defrag yapmadan düzelmiyordu ki bu normal, ama disk boşken yapması şaşırtıcı)

Sanmıyorum dosyaların bozuk olacağını, daha çok projelerin save dosyaları, film, fotoğraf ve rar dosyaları var,
Hız normal olarak dosyaların boyutuna göre düşüp yükseliyor küçük ve büyük hertürlü dosyalar var sonuçta.

Benim dediğim bildiğin 0 a düşmesi, sanki tıkanıyormuş gibi bu olurken görev yöneticisinde kontrol ettiğimde ortalama yanıt süresi(ms) zirveye çıkıyor. Şuanda bu kısa süreli oluyor 1-2sn.
(Disk dolu ve parçalanmışken çok çok daha uzun sürüyordu, defrag yapmadan düzelmiyordu ki bu normal, ama disk boşken yapması şaşırtıcı)
Dosyalarda sorun yoksa o zaman HDD'den devam edelim konuya. Peki HDD'yi dizüstünden mi çıkardın? Kapasitesi çok iyi ama 2.5 inç ve 5400 RPM, tam dizüstünden çıkma gibi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı