Birkaç gün önce internette dolaşırken bilgisayarım dondu. Fareyi hareket ettirebiliyordum ve görev çubuğuna sağ tıklayıp görev yöneticisini açmaya çalıştım. Bu sefer komple dondu. 5-6 dakika sonra görev yöneticisi açıldı. Performans sekmesine tıkladım ve sonraki donmayı bekledim. Sonraki donmada harddisk kullanımı %100'e geldi ve hiç aşağıya inmedi. Önce virüsten şüphelendim ve Security Essentials ile hızlı tarama yaptırmayı denedim. Ancak tarama biraz ilerleyince yine bilgisayar dondu. Taramayı durdurmaya çalıştım, 5-6 dakika yine yanıt vermedi ve hızlı ve tam taramayı tekrar denediğimde yine aynı oldu. Bende MalwareBytes yazılımını ile hızlı tarama yaptırdım. Bulunan tehditler ijl11pro.DLL ve benzer isimli bir dosya ile birlikte bir kayıt defteri ögesi oldu. Bunları temizledim ancak sorunum düzelmedi. MalwareBytes ile de tam tarama yaptıramadım. Bu kez HDDTune ile harddisk taraması yaptırdım. Gece bıraktım, sabaha bitmişti. Sonuçlar:
Şimdi siz bana kızabilirsiniz, basit bir meseleyi neden bu kadar uzun anlattın diye. Uzun anlattım çünkü tam bilgilenmek istiyorum.
1- Bu sorunun kesin ve kalıcı bir çözümü var mıdır?
2- Sorunun sebebi virüs veya benzeri yazılımlar mıdır? (Harddisk hiçbir fiziksel darbeye maruz kalmadı.)
3- Harddiskteki hasarlı bölümler sürekli artar mı yoksa düzgün kullanımda sabit mi kalır?
4- (Eğer varsa) Bozuk bölümlerde bulunan dosyalarım kurtarılabilir mi?
5- Tek çözüm yeni bir harddisk ise önerileriniz nelerdir? (Bütçe: 300TL)
Sistem özelliklerim:
Asus M5A97 EVO R2.0 (Bios: 09/16/2013 - v.2005)
AMD Phenom II X6 1055T
Asus HD7970 Direct CU II Top
Xigmatek NRP-MC Serisi 80+ 850Watt
Kingston 4GB 1333MHz RAM
Windows 8 Enterprise X64