Hareket halindeki araçta zıplarsak ne olur?

Nemai

Megapat
Daha fazla  
Diyelim otobüs ilerliyor ve biz otobüsün içerisinde zıplıyoruz. Zıpladığımız konuma mı düşeriz yoksa düşme konumumuz farklı mı olur? (Otobüs içindeki konum)

Hocam bunu merak etme sebebiniz nedir? Neyse. Hocam otobüste yürürken geri doğru gitmiyorsunuz değil mi? Ondan aynı yere düşersiniz.
Aynı noktaya düşersin. Sonuçta otobüs hareket ederken içindeki hava kütlesi de hareket ediyor. Ben de hep merak etmiştim. Bir gün uçakta denedim. Gerçekten olmuyor.
Sonra da pilot anons yapsın. Ayıp ayıp. O uçağın pilotu bendim.

İvme farkı olmadan doğrusal hızda giden bir aracın içinde senin için eylemsizlik ilkesi geçerlidir. Araç sen havadayken de aynı hızda gittiği sürece senin zıpladığın anki yanal ivmen de otobüsle eşit olduğu için aynı yere düşersin. Aracın hızının önemi yok, isterse 10 km/s isterse 10,000 km/s hızda gitsin fark etmez.

Otobüsün içindeyken hızın otobüsle aynı olur. Havadaki sürtünmeyi ve yer çekimi ihmal edersek sen zıpladığında otobüs ile aynı hızda havada kalırsın. Sürtünme ve yer çekimi olursa biraz geri savrulursun ama hızında büyük bir değişiklik olmaz. Tramvay içinde de deneyebilirsin bu durumu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…