Arkadaşlar herkese selam. Bir kasa sipariş verdim ve Freedos olarak gelecek, USB'mi kaybettiğim için sadece harici HDD var elimde. Onunla Boot atabilir miyim?
Yapabileceğini sanmıyorum. Rufus vs. benzeri programları düşününce diski biçimlendirmeden işlemi tamamlamıyor. HDD içerisinde önemli bilgilerin yoksa deneyebilirsin. En mantıklısı bir USB bellek bulup, işlemi bu şekilde yapmandır. Arkadaşların, eş, dost mutlaka birinde vardır.
Harici diskte Disk Yönetimi ile 8 GB'lık bir alan açıp (8192 MB) burayı CMD ile boot edilebilir hale getirebilirsiniz. Açıkçası fazla zor değil, ama bir USB kullanmaktan daha zahmetli.
Alanı açtıktan sonra Komut İstemi'ni yönetici olarak çalıştırın ve şu komutları verin:
Kod:
diskpart
list disk
Şimdi harici USB diskinizin numarasına dikkat edin. Bu numarayı kullanacağız. Örneğin, harici diskinizin "Disk 2" olarak göründüğünü farz edelim. Şu komutlarla devam edin:
Kod:
select disk 2
list partition
Şimdi burada da 8 GB'lık bölümün numarasına dikkat edin. Diskinizin 2 parça olduğunu düşünelim. Bu durumda büyük ihtimalle 8 GB'lık bölüm için "Partition 2" yazar. Sizde hangi numara çıktıysa onu kullanın.
Kod:
select partition 2
format quick fs=fat32 (UEFI kurulum yapacağınızı varsayıyorum)
active
assign
exit
exit
Yalnız UEFI kurulum yapacaksanız harici diskiniz GPT bölüntü tablosuna sahip olmalı. MBR ise ancak normal kurulum yapabilirsiniz.
Bu komutlardan sonra Windows 10 kurulum dosyalarını yeni oluşturduğunuz bölüntüye kopyalayın. Bütün işlemler bu kadar. Artık bu bölüntüden önyükleme yapabilmeniz lazım. Dediğim gibi, bütün bu zahmete katlanmak yerine bir USB bulursanız (En az 8 GB olursa iyi olur) daha kolay olur sizin için de.