Havacılıkta TRIM nedir?

Samwise Gamgee

Centipat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Bugün oynadığım uçuş simülasyonunda TRIM denen uçağın önünü eğen ya da kaldıran bir şeyle karşılaştım. Tam olarak TRIM nedir detaylıca açıklayabilir misiniz? Ayrıca Flap'dan da farkı nedir?

Uçağın dış etkenlerden dolayı dengesi bozulduğunda (fırtına, rüzgar vs.) ya da yakıt azaldıkça oluşan dengesizlik halinden uçağı nötr hale çeviren parçaya fletner (senin bildiğinle trim tab) deniyor.

Trim ayarı normal uçakta, kumandasız uçak düz bir şekilde uçar. Kısacası rot balans gibi düşünebilirsin tam karşılığı olmasa da.

Hocam bu karışık geldiği için açmıştım konuyu. Basit bir şekilde özetlenebilen bir yazı lazım.

Anladım. Anladığım kadarı ile uçağın ufak dengesini sağlayan kanatçığı ayarlayan bir kol.

Wikiden bakabilirsiniz bu kol genellikle büyük uçaklarda (örnek 737-800) bu tarz uçaklarda gaz kolunun yanında bulunur.

Bunlar uçağın daha az yakıt, güç kullanarak daha iyi uçabilmesini sağlıyor. Flapla aynı görevleri görüyor nerden baksan. Flapsa taşıma kuvvetini arttırıyor. Trimler ise daha stabilize şekilde uçmasını sağlıyor.
Hocam biz daha bunların bakımını görmedik. Gösteriliyor mu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…