Sorularım;
1- 12. sınıfa kadar nasıl çalışmalıyım?
12. sınıfa 6 ay falan var yaz tatili dahil. Bu 6 ayı nasıl verimli geçiririm. Mesela önce TYT matı bitireceğim sonra edebiyat falan derken bu süreyi nasıl değerlendirmeliyim. Ayrıca kendi sınavlarımda var ikisini aynı anda nasıl götüreceğim?
Mevcut temelinize bağlı. Tamam kötüsünüz ama ne derece kötü. Birkaç tane orta seviye deneme çözün. Kaç net yaptığınızı görün, eksiklerinizin ve bildiklerinizin listesini çıkarın. İlk adım bu olsun ve olmalı da.
İlk etap olarak 11. sınıfın derslerine çok sıkı sarılın. Sayısallar için önemli sene 11. senedir bana göre. Kalan boş vakitlerinizde TYT çalışın. Türkçe ve matematiğe ağırlık verin TYT çalışırken. Yazın boş vaktinizde TYT Türkçe ve matematiği halletmeye çalışın. Fen bekleyebilir.
2- nasıl çalışılır?
Mesela ilk soruda da dediğim gibi önce matematiği bitirip edebiyatamı geçmeli yoksa ikisini aynı anda mı götürmeliyim? Günde kaç soru/test/saat çözmeli/çalışmalıyım?
Birini bitirip sonra diğerine geçerseniz o iş yaş olur. Hem, bildiklerinizi de unutursunuz. Aynı anda götürmelisiniz. Soru sayısı ile veya süre ile kısıtlamayın. Yeri gelir hiç soru çözmezsiniz, yeri gelir bütün gün soru çözersiniz. Bu işler böyle. Ayrıca derse göre de değişir. Ezber bir derste gidip ezber yapacaksınız. Matematikte ise bol soru çözümü lazım.
3- TYT'yi unutmak:
12. sınıfa geçtiğimde TYT'i tekrar falan mı etmem gerekiyor? Ben unuturum diye çok korkuyorum.
İlla ki unutuluyor ama önceki çalıştıklarınız boşa gidecek manasına gelmiyor. Konu tekrarı, soru çözümü ve denemelerle hatırlamaya çalışacaksınız.
4- tüm hayatım ders mi olacak?
Hedefim öyle 3 haneli sıralama falan değil. Daha nereyi bile istediğimi bilmiyorum gerçekten kötü bir durumdayım. Ama ders çalışıp aynı zamanda bilgisayarda oynamak istiyorum. Eve 16'da gelip geceye kadar ders mi çalışacağım yoksa belli bir hedefi bitirip sonra oyun oynayabilir miyim? (abartmadan)
Kendinizi küçük görmeyin. Düşündüğünüzden daha iyisini yapmak sizin elinizde. Hem mezuna kalmak da bir seçenek. Ders çalışırken sıkılma konusunda şimdiden tasalanmayın. Bütün hayatınız niye ders olsun? İradenize sahip olabiliyorsanız oyun da oynarsınız ders de çalışırsınız. Tamamen size bağlı. Ama sonuçta şu aşamada temeliniz kötü iken ve süre de kısıtlı iken ne kadar çok ders çalışırsanız o kadar iyi. Fakat 7/24 ders bile çalışsanız bu bir geçici süreç. Unutmayın, YKS sınavına kadar çalışacaksınız. Ölene kadar YKS'ye hazırlanmayacaksınız.
Son olarak, sizin sınav senenizde en büyük hatanız/pişmanlığınız neydi?
Potansiyelimin gerisinde kalmak olabilir.
Ama hala ders çalışırken hedefim ne olmalı bilmiyorum mesela; bugün tam 100 soru çözücem! Veya bugün 2 konu bitirip bunların YouTube'dan videosunu izleyeceğim gibi. Bunu neye göre ayarlamalıyım ki.
O günkü durumunuza ve eksiğinize göre ayarlayacaksınız. Bunun cevabını yukarıda verdim aslında. Biraz da zamanla tecrübe edinilecek bir şey. Örneğin okulda o gün Biyoloji ve Türkçe gördüyseniz evde de Matematik çalışın ki sayısal ve sözel birbirini dengelesin. Soru çözmeye ihtiyacınız varsa çözersiniz yoksa konu anlatımı dinlersiniz. Her gün istisnasız 100 soru çözmek size bir şey getirmeyecek.
Ve mesela ben şuan acilin ilacı matematik çözüyorum (tyt) bu kitap bitince edebiyata mı geçmeliyim yoksa daha zor bi kaynak ile matematiğimi geliştirmeye devammı etmeliyim?
Aynı anda yürütmelisiniz. Özellikle Matematik için soru çözmek bitmez. Seviyenize uygun bir kitaptan başlayın. Zamanla seviyesi yüksek kitaplar alın.