HCl + NaOH → NaCl + H2O Asit-Baz Tepkimesi

SerkanEK

Kilopat
Daha fazla  
Bu Tepkimeden Tam verim alabilmek için yani karıştırdığımda ikisindende hiç artmayacak şekilde kaç gram yada kaç mililitre koymam gerekir? Yada bunu bulabilmenin bir yöntemi varmı?

Test sorusu için değil. Bunu uyguladığım zaman kaç gr karıştırmam gerek onu soruyorum. Aklımda birşeyler varda onun için soruyorum. İnternette bulamadım.

Öncelikle Ma olarak bakarsak;
H:4
N:14
O:16
CL35.42 ama genellikle 35.5 olarak hesaplıyorlar.

Bunlar 1 mol olarak alman için gerek gramajlar ama bilmiyorsamsa böyle bir işe kalkışma derim.
Çünkü Hidrojen ve Kloru ayrı ayrı alamazsın bileşik halde alman lazım ki asit-baz tepkimesi olsun.

Bize Teknik öğrettikleri için test sorusu olarak nasıl yapacağımı biliyorum. Bu malzemeleri alıp karıştırdığımda artansız bir tepkime yapmam için hangisini ne kadar kullanmam gerek bilmiyorum.
Mesela böylemi
36,5 gram HCl ve 40 gram NaOH gibimi , Bunlar bileşiğin Mol Kütleleri Yani Ma'ları. Formüle göre n=m/Ma İlk Mol kütlesini bulalım (n=Mol m=Kütle Ma= Mol Kütlesi)

H:1 Cl:35,5 1+35,5=36,5 gr/mol

Na:23 O:16 H:1 23+16+1=40gr/mol

Yerine koyarsak n=m/40 1 mol olması için ve artansız olması için 40 gr ve 36,5 gr kullanmam lazım doğru mu? n=m/36,5

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…