HD 5750 tam performans kullanılmıyor

Makaleler
9
Yer
Bağcılar
Daha fazla  
Meslek
Türkçe öğretmenliği öğrencisi ve eski sistemler hastası :)
Sorunumun kaynağı nedir bilmiyorum fakat ilk önce sistemi yazayım ardından sorunu detaylandırayım;

Core 2 Quad Q9400 işlemci.
ASRock G41M-VS3 r2.0 anakart.
4+4GB 1333MHz DDR3 RAM.
Sapphire ATI HD 5750 1GB GDDR5 ekran kartı.
High Power eco Bronze 400W 80+ PSU.
Seagate 500GB 7200RPM HDD.

Sorunuma gelecek olursak; Minecraft, Zula gibi hafif oyunlarda kart kullanımı çok düşük oluyor. Zula'da kartın frekanslarını kıstığım zaman anca %100 kullanılıyor. O yüzden kullanımı artsın diye en yüksek ayarlarda oynuyorum. Onda da sanırım frekanslar düştüğü için gerek duydu. Minecraft'ta da ne yaptıysam yapayım FPS lobide genelde 30, oyun içinde 100FPS civarları ama kart %20-25 kullanılıyor. Ben zaten MSI Afterburner ile kullanımları ve sıcaklıkları genel olarak izleyen biriyim. Hangi oyunu oynarsan oynayayım arkada hep açık bırakırım onu. Dolayısıyla ısınma sorunu da yok. Bu kartı nasıl tam güç kullandırabilirim?

Bir de GPU-Z de kart "PCI-e X16 1.1" ibaresi değişmiyor? Yüke bindiğinde de değişmiyor yani. BIOS da ne gibi ayar yapmam gerek bunun için? Anakartımın BIOS'una kendi sitesinden bakabilirsiniz.
İşlemci kaynaklı herhangi bir darboğaz olmadığını da belirteyim :)
Yok mu yardım edebilecek bir baba Yiğit? :)

Son düzenleme:
Cevap maalesef darboğaz dediğimiz olay özellikle Minecraft örneği açıklıyor. İşlemciniz düşük ekran kartınız yüksek olduğu için oyun işlemci verilerini işleyemeden yeni kareye geçiyor bu da takılmalara sebebiyet veriyor.

Darboğaz olmadığına dair ekran görüntülerini atayım ben en iyisi :)

gfhj.PNG

Aynı sunucuyu GT730 - E8400 ikilisi çok rahat oynatıyor. Yani kart kullanımı %100 oluyor onda. Bunda ise neden bilmiyorum kart yormuyor kendini.

Son düzenleme:
Darboğaz sadece işlemciyle olmaz ki, PS'unuz çok düşükse, hddniz çok yavaşsa da darboğaz yaşayabilirsiniz. Mevcut durumunuzda RAM dar boğazı diye düşünüyorum eğer cpunuz da bu kadar düşükse. Oyuna 2 GB RAM daha verip tekrar deneyin. Tabi bu kadar az RAM'la bilgisayarınız da çalışmayabilir tekrar kasabilir.

RAM'im zaten 8 GB, oyuna da maksimum 3GB veriliyor ki zaten RAM kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. PSU da rahat rahat kaldırıyor çünkü çok ağır oyunlarda kart %100 kullanılabiliyor.

Attığınız fotoğrafta bile 4.5GB RAM kullanımda. Ben de Minecraft oynuyorum ve 16 GB rama rağmen ara ara FPS dropları yaşıyorum bu oyun harita sistemi nedeniyle piyasadaki en çok RAM kullanan oyun. Ayrıca ramınızın DDR3 olduğunu da söylemek gerek. Siz bilirsiniz benim tahminim RAM yönünde.

RAM kaynaklı olsaydı, RAM kullanımı 8 GB'a dayanırdı diye düşünüyorum. Ayrıca dediğim gibi 4 GB RAM'li GT730 ekran kartı ve E8400 işlemcili bilgisayarda aynı sunucuda kart kullanımı %100 dolayısıyla FPS daha yüksek. Ek olarak RAM kullanımı da 3 GB'a yakındı. RAM kaynaklı olduğunu sanmıyorum ben bu sorunun. Ekran kartı sürücülerim de https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-hd/ati-radeon-hd-5000-series/ati-radeon-hd-5750 buradaki WHQL imzalı olan Catalyst sürücüsü. Crimson'ı da denedim fakat sonuç aynı. Artık ekran kartının BIOS'u ile ilgili olduğunu düşünmeye başladım. @Yener K. siz bakabilir misiniz bir de? Veya yardımcı olacağını düşündüğünüz biri varsa çağırır mısınız?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı