HDD döngüsel artıklık denetimi hatası

Tribalsatak

Kilopat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Sistemim:
  • MSI B350m Gaming Pro Anakart
  • Ryzen 7 1700 İşlemci
  • WD 1TB Caviar Blue 7200RPM 64MB WD10EZEX Harddisk
  • Adata SU800 128GB SSD
  • Gigabyte RX560 Ekran Kartı
  • Akasa Venom LX 600W 80+ Bronze Kasa
  • G-Skill RipjawsV 3000Mhz RAM
Bu sistemi daha bir hafta önce toplamıştım. Rufus ile Windows 10 UEFI kurulum USB'si oluşturdum. Rufus'ta GPT bölüm düzlemini seçmiştim. Sonuçta Windows'u UEFI olarak kurdum. Windows'u kurarken, kurulacak diski seçtiğimiz bölümde SSD'de bölüm oluşturulabiliyor, HDD'de ise bölüm oluşturulamıyordu.

Neyse Windows'u başarılı bir şekilde SSD'ye kurdum. Ayrıca HDD aygıt yöneticisinde, disk yönetiminde ve BIOS'ta gözüküyordu. Sonra, disk yönetiminde HDD'yi başlatmayı denedim ancak "döngüsel artıklık denetimi" hatası aldım. HDD başlamıyor ve dolayısıyla bölümlenemiyordu. HDD disk yönetiminde "ayrılmamış alan" olarak gözüküyordu.

Bu arada BIOS'taki boot seçeneğim Legacy+UEFI, SATA mod ise AHCI olarak seçili. Boot seçeneğini "sadece UEFI" yapıp denesem de sorun çözülmedi. SATA modunu da değiştirip, RAID yapmayı denedim (belki HDD'yi bu şekilde başlatabilirim diye). Bu sefer sistem açılmadı ve sistem başlarken"sistem onarıma hazırlanıyor" yazısıyla karşılaştım.

Belki işe yarar diye "AOMEI Partition Assistant Pro" programını kurdum. HDD'yi bu programla başlatmayı denedim. Bu programda da "Failed to initialize this disk(error code:45)" hatası aldım. Sonra baktım ki; programda SSD GPT olarak, HDD ise MBR olarak olarak gözüküyor. Belki, sorun bu iki diskin bölümleme tablolarının farklı olmasıdır diye düşündüm. Bende programdan HDD'yi GPT'ye dönüştürmeye çalıştım. Tabi bu işlem de gerçekleşmedi ve "The partition table on the disk failed to update as other programs locked the partition table, please close other programs and retry.(error code:6)" hatası verdi.

Son olarak da komut isteminden HDD'yi başlatmayı ve bölümlendirmeyi denedim. Yine "döngüsel artıklık denetimi hatası" aldım.

Artık bu HDD ile kafayı yemek üzereyim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows kurulumunu illa UEFI yapacaksan işin biraz zor.
Ama kısa yoldan yeniden formatlayıp, Windows'u MFT ile kurarsan, diğer diski tanılayabilmen daha kolay olacaktır.
Sonuçta tek bir unsur vardır ve tam olarak bilinmesi gerekmektedir.
SSD ve HDD ler iki farklı protokolle çalışan aygıtlardır.
Bu iki aygıtın sistem içerisinde aynı anda kullanılabilmesi ise BIOS içerisinden STORAGE konfigürasyonlarının doğru yapılması ile mümkün olacaktır.
ÖNERİLER
1) HDD yi sisteme takmadan yeni bir format at ve HDD yi format sonrası takmayı dene.
Bu sayede belki sistem bazı yapılandırmaları otomatik yapabilir.
2) MFT bölümleme nispeten daha basit olduğu için bazı sorunlar aşılabilir.
3) İlla ki GPT kullanmak istiyorsan araman gereken kaynak, ''APPLE bilgisayarlarda STORAGE oluşturulması'' olmalıdır. Çünki diğer konu için ben GPT bölümleme için storage oluşturma konusunda hiç kaynak bulamamıştım.

AYRICA:
Sonra baktım ki; programda SSD GPT olarak, HDD ise MBR olarak olarak gözüküyor. Belki, sorun bu iki diskin bölümleme tablolarının farklı olmasıdır diye düşündüm. Bende programdan HDD'yi GPT'ye dönüştürmeye çalıştım. Tabi bu işlem de gerçekleşmedi ve "The partition table on the disk failed to update as other programs locked the partition table, please close other programs and retry.
Sistem burada olanları açıkça belirtmiş. Ya HDD'i GPT olarak formatlayıp sisteme tanıtacaksın, ya da sistemini farklı aygıtlar uyumluluğu için, COMPITABLE yani geriye yönelik uyumlu yapacaksın.

Hocam acaba SSD'yi MBR'ye çevirmeyi denesem mi diye düşünüyorum. Sistem SSD'ye kurulu olduğu için sisteme bir şey olur mu veya sistem açılır mı? Yani tekrar Windows kurmam gerekir mi? Şimdi ufak bir ihtimal içinde komple sistemi sıfırlamak istemiyorum. Ne dersiniz?

Çeviremezsin.
Boot ve dosya tabloları değişeceği için sistem açılmayacaktır.
Ancak EFI desteğini kaldırarak yeni bir kurulum yapabilirsin. Bu durumda diskin MFT tablosuna sahip olacaktır. Diğer diski de MFT ile formatlayıp sisteme tanıtabilirsen sorun kalmayacaktır.
Her halukarda bunların BIOS içerisinden de ayarlanması şarttır.
RAID gibi bilmediğin işlere bulaşma
Disklerine yazık edebilirsin

Şuan bir şey denedim. Yaklaşık on yıl önce kullandığım bilgisayarın HDD'sini söküp sisteme taktım. İşin ilginci bu HDD hala çalışıyor. Fakat benim yeni HDD çalışmıyor. Acaba sorunun kaynağı donanımsal olabilir mi?

Değildir.
Anlattıklarına göre donanımsal bir hata yok. HDD, BIOS içerisinde ve aygıt yöneticisinde görülüyor.
Tek sorunun BIOS yapılandırılmalarını tam bilmemenden ve uygun ayarları yapamamandan kaynaklanıyor.
Ne yazık ki gelişen BIOS tekniklerindeki UEFI, daha karmaşıktır.
Ben hala ilkel BIOS'lu sistemlerle çalışıyorum

Peki acaba yeni HDD alsam yine aynı sorunu yaşar mıyım? Bu kadar stres yaşayacağıma, parasını verip Toshiba P300 1TB alayım diyorum.

Peki acaba yeni HDD alsam yine aynı sorunu yaşar mıyım? Bu kadar stres yaşayacağıma, parasını verip Toshiba P300 1TB alayım diyorum.
Yaşarsın.
Senin yapman gereken şey başka bir HDD'e sıfırdan işletim sistemi kurarak bununla test etmen ve sonuca gitmendir.
Tam bir yapılandırma yapabildiğinde, SSD yi kullanır, gerekirse bu yapılandırman doğrultusunda işletim sistemini SSD'ye yeniden kurarsın.

On yıl önce kullandığım HDD, içindeki dosyalarla birlikte sapasağlam çalıştı. O yüzden yeni HDD alsam da çalışır diye düşünmüştüm. Yine mi hüsran?

On yıl önce kullandığım HDD, içindeki dosyalarla birlikte sapasağlam çalıştı. O yüzden yeni HDD alsam da çalışır diye düşünmüştüm. Yine mi hüsran?
Eski HDD çalıştığına göre yeni HDD de çalışır. Tek yapman gereken test, çalışmayan HDD'yi başka bir PC'ye takıp test etmendir. Özellikle eski tip PC'ler veya harici olarak kullanabileceğin bir disk kutusu.
Sorunun bu HDDyi sisteme tanıtıp başlatamamandır. Sistem yapılandırılmanı bilmediğimiz için de sonuca varamıyoruz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…