HDD kaynaklı FPS düşmesi ve Auslogics Disk Defrag sonucu

Berkc98

Kilopat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Metalurji Malzeme Mühendisi
İyi günler. Oyunlarda yaşadığım anlamsız FPS düşmesi sorunlarından sonra epey araştırma ve deneme yanılma yaptım. En son emin olamamak ile beraber sorunumun harddisk kaynaklı olduğuna karar verdim. Neden diye soracak olursanız küçük/büyük fark etmeksizin her oyunda bu sorunu yaşıyorum ve FPS düşmeleri yaşarken oyunlarda herhangi bir grafik yükselmesi bir efekt vs. olmuyor. Daha çok yeni canavarlar spawn olurken, bir mekana yeni girdiğimde vs. oluyor.

Isınma problemi yaşamıyorum, ekran kartımda bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Çünkü FPS düşmesi yaşadığım anlar dışında çok rahat oynuyorum oyunları. Bu sorun ile aylardır uğraşıyorum. Velhasıl kelam bir süreliğine bu droplar kesilmişti bugün harddiskin %85-90'ını dolduracak indirmeler yaptım bu droplar yine başladı artık emin gibi bir şeyim.

Biraz araştırma sonucu Auslogics Disk Defrag ile birleştirme yapmak istedim analiz sonucu böyle bir şey çıktı. Program hakkında bir bilgim fakat bu kadar kırmızı hayra alamet değildir sanırım. Ne yapmam lazım? Teknik konularda fazla bilgim yok. HDD değişimi mümkün mü? Değilse SSD ekleyebilir miyim? Ya da hangisi daha mantıklı olur? Fikirlerinizi bekliyorum.

Laptop modelim: HP 15-AU003NT

Son düzenleyen: Moderatör:
Disk birleştirmeyi yardımcı yazılımlar ile değil, Windows'un kendi disk birleştiricisi ile yapın.

Okuduğum yerde bu programı önerdikleri için kullanmıştım ,sonraki seferlerde öyle yaparım.

Diskin sadece dağınık, onun dışındaki problemleri bu görüntüden anlayamıyoruz. Ancak HDD tabanlı FPS düşüş sorunlarına çok nadir rastlanır, bence sorunun HDD'den kaynaklı değil. Hangi oyunlarda düşüş yaşadığını söyler misin?

Her oyunda, öyle özel bi oyun yok basit Hearthstone tarzı kart oyunlarında dahi hepsinde oluyor.Disk sağlığını test edebileceğim bir program önerin var mı ?

Ciddi bir disk bölünmesi probleminiz var. %5'in üzerine çıkınca takılmalar, yavaşlamalar ve hatta mini donmalar başlıyor HDD'lerde. Yakın bir geçmişte ben de aynı durumdaydım. Auslogics doğru seçim, ama ücretli olan versiyonunu öneririm. Oradan önce "free space optimization" yapın, sonra bir de "offline defrag".

İlki diskteki dosyaları bir yere toplayarak birleştirir. Böylece fiziksel olarak tüm dosyalar birbirine yaklaşmış ve diskin en hızlı bölümüne yazılmış olur.

İkincisi de, bir HDD'de en büyük sorun olan MTF gibi teknik dosyaların parçalarını birleştirir. Windows'un başlamasından, dosyaların bulunmasına kadar bir çok alanda hızlanma elde edersiniz.

Windows'un kendi disk birleştiricini de önermem kesinlikle. Programı hafif ve hızlı hale getirmek için bir kural eklemişler: sadece 64MB'tan küçük olan dosyaları ya da parçaları birleştiriyor. Bis alan birleştirmesi ve tam birleştirme gibi özellikleri yok. Bu da diskin %100 performansla çalışmasını engelliyor. Başka bir deyişle, 1GB'lık bir dosyanızı, her biri 65 MB'lık 15 parçaya bölünmüş olabilir ve Windows'un kendi disk birleştiricisi bu konuda hiç bir şey yapmaz..

Can bey öncelikle teşekkür ederim dediklerinizin hepsini dikkate alıp uygulayacağım fakat ;

''İkincisi de, bir HDD'de en büyük sorun olan MTF gibi teknik dosyaların parçalarını birleştirir. Windows'un başlamasından, dosyaların bulunmasına kadar bir çok alanda hızlanma elde edersiniz.''

Bu kısmı anlayamadım bu konularda çok fazla bilgim yok,program üzerinden halledebilir miyim manuel olarak yapmam gereken bir şey mi ?

Programla yapmanız gerekli.

MTF = master file table. Yani tüm dosyaların diskteki fiziksel adreslerinin bulunduğu liste. Bir dosya açma talebi gönderdiğinizde disk ilk olarak o tabloya başvuruyor.
Buna benzer başka teknik dosyalar da var disk üzerinde:
Mesela

Page File= RAM'in bir uzantısı diyebiliriz kabaca. Diskte sağa sola saçılınca aralarında dosya okumak yavaşlamaya sebep oluyor.

Hibernation file = eğer hibernation ve hızlı başlat özellikleri sisteminizde aktifse, onlara ayrilanalani da birleştirir.

Registry files= son olarak registry kayıtlarının tutulduğu yeri de birleştiriyor. Normalde registry bölümü, windows ilk açılırken RAM'e yükleniyor ve oradan çalışıyor. O yüzden normal çalışmaya bir etkisi yok. Ama Windows'un yüklenmesi esnasında registry dosyalarının daha kolay ve bir arada bulunuyor olmaları, başlangıç süresini kısaltmaya yarıyor.

Bu dosyalar Windows başladığına kilitlenmiş oluyorlar, yani Windows açıkken müdahale edilemez haldeler. Bu yüzden offline olarak, yani Windows o an yüklü değilken birleştirilebiliyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…