HDD'den SSD'ye geçince Windows lisansı gider mi?

Will Bettelheim

Hectopat
Makaleler
1
Merhaba. İlk sistemi toplarken 600 TL civarında Windows 10 lisansı satın almıştık, 3 4 sene kullandım ve ardında anakart, işlemci ve ekran kartı güncellemesi yaptım. İlk sistemden sadece HDD duruyordu fakat Windows lisansım kaybolmadı, lisansı OEM key olarak almıştık, okuduğum kadarıyla OEM keyler anakarta gömülüyormuş ve anakart değişikliğinde key kayboluyormuş. Acaba benim key HDD'ye falan gömüldü, o zaman SSD'ye geçince keyim silincek mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Eski anakartımı satmıştım. Eğer OEM key anakarta gömülü ise satan arkadaşa bedavadan lisans mı vermiş oluyorum şimdi?

Lisans microsoft hesabına tanımlı gibi duruyor oem olsa anakart değişince gitmez miydi?

Ya sen merak etme silinmez.

Donanım kimliği ile ilişkilendirilen lisans türü sadece OEM lisansıdır ve o da anakart ile eşleştirilir. Bu durumda sana OEM deyip ya retail yada MAK lisansı satmış olabilirler. Diğer ihtimal ise bir dahaki sefere sıfırdan Windows kurduğunda aynı anakartı algılamayacağı için lisans patlayacak.

İstersen hangi lisans türünü kurduğunu doğrulamak için komut istemcisinde;
slmgr /dlv
komutunu yazabilirsin. Hangi etkinleştirme kanalından yapıldığı yazacaktır. Bunda yazmazsa;
slmgr /dli
kullanabilirsin. Hangisi doğruydu hatırlamıyorum.

Eğer gerçekten OEM kanalıyla lisanslandığı bilgisi çıkarsa mümkün mertebe sıfırdan kurmamaya ve Windows 11'e yükseltmemeye çalış. İstersen bir program ile mevcut kurulumu SSD içine klonlamayı deneyebilirsin.

Son düzenleme:

Dediğiniz şekilde arattım ve ürüm kimliği olarak karşıma OEM: NONSLP diye bir yazı çıktı bunun tam anlamı ne demek oluyor.

Ürün anahtarını kutusunda da OEM software yazıyor.

@Prime777 Hocam rica etsem yardımcı olabilir misiniz ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…