HDD'ler artık yerini SSD'lere bırakmalı

HDD'ler fiyatına göre SSD'lere kıyasla daha yüksek depolama alanı sunabiliyorlar. Her şeyin kullanım alanı farklıdır. Aktif kullanılan bir kişisel bilgisayarda hızları ve gecikme süreleri nedeniyle HDD kullanılmasını ne kadar önermesem de sadece yedek almak için veya veri merkezi gibi alanlarda HDD kullanılmasında bir sakınca görmüyorum.

HDD'ler fiyatına göre SSD'lere kıyasla daha yüksek depolama alanı sunabiliyorlar. Her şeyin kullanım alanı farklıdır. Aktif kullanılan bir kişisel bilgisayarda hızları ve gecikme süreleri nedeniyle HDD kullanılmasını ne kadar önermesem de sadece yedek almak için veya veri merkezi gibi alanlarda HDD kullanılmasında bir sakınca görmüyorum.

HDD'ler büyük zorluklarla 40 TB depolama kapasitesine yaklaşmaya çalışırken, SSD'ler şimdiden 128 TB seviyesine ulaşmış durumda. Yakında 512TB'a kadar çıkarılacak. HDD'lerin SSD'lere göre çok arıza vermesi önemli arşivler için oldukça tehlikeli ve dünyada neredeyse her şeyin depolaması büyüyor ve çok yakın zamanda 40 TB bile yetersiz kalmaya başlayacaktır.

HDD'ler fiyatına göre SSD'lere kıyasla daha yüksek depolama alanı sunabiliyorlar. Her şeyin kullanım alanı farklıdır.
Bu tam olarak doğru değil. Kullanım amacı farklı olması başka bir şey, maliyet sebebiyle insanların tercih etmesi farklı bir şey. SSD ve HDD'lerin kullanım amaçları arasında hiçbir fark yok. İkisi de en temel olarak depolama işlevini görüyorlar. HDD tercih eden kişiler veya şirketler maliyet sebebiyle tercih ediyor. Yoksa maliyetler aynı olsa dünyanın en büyük verisini de saklıyor olsa, küçüklük fotoğraflarını da saklıyor olsa kimse HDD seçmez. İleride de zaten çok kuvvetli ihtimalle HDD diye bir şey kalmayacak. Bugün CD ve DVD'lerin konumu neyse o da o olacak.

@Nieagerams
Dediğiniz doğru ancak günümüzde SSD'lerin ve HDD'lerin GB başına ücreti arasında hâlâ önemli diyebileceğimiz farklar mevcut. SSD'lerin fiyatları gittikçe HDD'ler ile denk hâle geliyor, önümüzdeki 10 yıla HDD'ler hayatımızdan belki büyük ölçüde çıkabilir.

Kendim birkaç yıl önce bilgisayarlarımdan HDD'leri tamamen çıkardım ve zaten aktif kullanılan bilgisayarlarda HDD'yi çoğu zaman tavsiye etmiyorum.

@Patton989
Arıza kısmına değinmek istiyorum. HDD'ler SSD'lere göre çok daha hassastır. Ufak bir düşüş yaşaması bile onları bazen kullanılamaz duruma getirebiliyor. Ama HDD'lerde fiziki müdahale şansı var. Örneğin kafa arızası gibi durumlarda veri merkezlerinde sorunu çözüp verileri kurtardıklarını birçok kez izlemiştim.

Burada HDD'leri savunmuyorum ama birden hayatımızdan çıkamayacaklarını ifade etmek istiyorum. Yoksa gecikme değerleri bile HDD'leri kötülemek için geçerli bir sebep.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı