Çözüldü HDR açmak sisteme zarar verir mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Hera092

Decapat
Daha fazla  
Monitörümün HDR özelliği var ama ekran kartım iyi olsa da markası Game booster 3060 Ti ısınmasına vs yol açar mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
HDR'ı Windows'ta etkinleştirdiğinizde monitörünüzün işleyicisi normalde 8 bitlik veri aralığı işlerken 10 bitlik ya da üzeri veri işleme yapmaya başlar. HDR açıldığında sistem performansını etkileyen bir durum olmaz ya da ekran kartınızı durduk yere ısıtmaz. Sadece monitörün işleyicisinde anlık veri işleme kapasitesi en az 4 katına çıkacağı için monitörünüzün boardının bulunduğu çevre ısınmaya başlar. Oyunlarda ise HDR açmadığınız takdirde ekran kartı HDR işleme yapmaz. HDR açtığınızda ise renk doygunluğunda fark yaratacak kadar veri işleme yaparsa FPS'de belirli bir miktar düşmeler yapacaktır. Doğrudan sisteme kesinlikle bir zararı yoktur. Ekran kartınında her türlü işleme kapasitesi HDR açıkken ya da kapalıyken %100'e kadar işleme yapacağından ekran kartınıza zarar verecek bir durumda oluşmaz. Sonuçta GPU bileşenlerinin frekans hızlarını, veri işleme kapasitesini var olan maximum sınırın üstüne çıkarmıyor.
Monitörümün HDR özelliği var ama ekran kartım iyi olsa da markası Game booster 3060 Ti ısınmasına vs yol açar mı?
Hayır sisteme zarar vermez ancak daha çok ısınabilir ve FPS'e etkisi olur. Açmak çok gereksiz bu arada ben HDR açık olsa bile normal oyun sırasında hiç farkına varmıyorum.

Hayır sisteme zarar vermez ancak daha çok ısınabilir ve FPS'e etkisi olur. Açmak çok gereksiz bu arada ben HDR açık olsa bile normal oyun sırasında hiç farkına varmıyorum.

Hocam bu HDR nedir görüntüye çok etkisi var mı? Benim monitörde yokta bazen karşıma çıkıyor çok merak ediyorum.

Hocam bu HDR nedir görüntüye çok etkisi var mı? Benim monitörde yokta bazen karşıma çıkıyor çok merak ediyorum.
Sahnelere göre renk değiştiriyor gibi bir şey.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sahnelere göre renk değiştiriyor gibi bir şey.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

İçim karardı çok boş bir şeymiş 😅

HDR'ı Windows'ta etkinleştirdiğinizde monitörünüzün işleyicisi normalde 8 bitlik veri aralığı işlerken 10 bitlik ya da üzeri veri işleme yapmaya başlar. HDR açıldığında sistem performansını etkileyen bir durum olmaz ya da ekran kartınızı durduk yere ısıtmaz. Sadece monitörün işleyicisinde anlık veri işleme kapasitesi en az 4 katına çıkacağı için monitörünüzün boardının bulunduğu çevre ısınmaya başlar. Oyunlarda ise HDR açmadığınız takdirde ekran kartı HDR işleme yapmaz. HDR açtığınızda ise renk doygunluğunda fark yaratacak kadar veri işleme yaparsa FPS'de belirli bir miktar düşmeler yapacaktır. Doğrudan sisteme kesinlikle bir zararı yoktur. Ekran kartınında her türlü işleme kapasitesi HDR açıkken ya da kapalıyken %100'e kadar işleme yapacağından ekran kartınıza zarar verecek bir durumda oluşmaz. Sonuçta GPU bileşenlerinin frekans hızlarını, veri işleme kapasitesini var olan maximum sınırın üstüne çıkarmıyor.

Çözüm
Forza Horizon 4'de HDR açtığımda normale göre daha düşük FPS alıyordum ve ekran kartı daha çok ısınıyordu.

Forza Horizon 4'te HDR açtığımda normale göre daha düşük FPS alıyordum ve ekran kartı daha çok ısınıyordu.

Ekran kartı kullanımlarınıza bakmak gerek. Öncesinde %50 kullanıyorken sonrasında %70 kullanıyor olabilir. Çok nadir oyunlarda HDR açıldığında nesnesel boyutta değişiklik olur. Hatta HDR açıldığında bellek kullanım miktarında farklılık gördüğünüzde bu şekilde olur. Forza oynamadığım için bilmiyorum fakat Tomb Raider oyununda %2 civarında FPS düşmesi görüyorum. Hem sıcaklık değeri hem de kullanım değerinde değişiklik gözlemlemedim. Forza oyunlarında HDR için özel nesnelendirme uygulanmış olabilir. Minecraft için yapılan HDR eklentileri gibi düşünebilirsiniz.

Bu arada eski ekran kartlarında HDR açmak bayağı bir performans kaybı yaşatıyordu eski NVIDIA ekran kartlarında. Bildiğim kadarıyla onu da ekran kartı güncellemeleriyle çözmüşlerdi.

Forza Horizon 4 için sadece Xbox'ta SDR vs HDR kıyaslaması gördüm ve dediğim gibi nesnesel değişiklik var.

Forza Horizon 5 için ise Tek tip nesne üzerinden gittiğinden dolayı HDR vs SDR arasında renk farklılığı görünmüyor. FPS ve ekran kartı kullanımlarında da bir değişiklik yok.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı