Hedefi İTÜ olan biri TYT'ye nasıl çalışmalı?

Yapman gereken şey konuyu düzgünce dersten/videolardan vs. öğrendikten sonra not çıkarmak. Sonra da olabildiğince fazla kaynak bitirmek. Ama bitirmek derken asıl önemli şey soruları çözmüş olmak için çözmemek. Yani demek istediğim şey örneğin bir soruyu doğru çözdün ama yan bir yoldan veya pratik olmayan bir yoldan çözdün. Yani bir matematik hocasının aklına 3. veya 4. sırada gelecek bir yoldan çözdün diyelim. Nasıl olsa doğru çıktı mı çıktı diyip geçmeden hocaya sormak lazım. Umarım anlatabilmişimdir.

Yukarıda anlattığım biçimde ne kadar çok kaynak bitirirsen artık beynin kalemini otomatik olarak oynatmaya başlıyor. Daha önce benzer soruları defalarca çözmüş olduğun için ve üstte dediğim şekilde tüm soruların üzerinde durduğun için.

Kısacası gitar öğrenmek gibi bir şey bu, ne kadar pratik yaparsan yani kaynak tararsan o kadar çok beyninde çözümü daha önce işlemcinden geçmiş yanıt göndermeye hazır soru tarzı olur. O da doğal olarak gerçek sınavda o soruların benzerleriyle karşılaşma şansını o kadar artırır. Günde 4 saat boş boş kafa başka yerdeyken 200 soru çözmek ile 5 saatte üzerinde durarak düzgünce 50 soru çözmek arasında dağlar kadar fark var.

Bu dediklerimi yaparken kendine karşı dürüst olup seviyeni bilmen gerekiyor. Seviyen kötüyse orta seviye bir kaynak almak yerine 1 tane gerekirse 2 tane kolay kaynak alıp iyi bir temel atman gerekiyor. Yoksa seviyenin üstünde bir kaynak alırsın çözemezsin ve moralin bozulur. Tam tersi seviyenin altında bir kaynak alırsan da kendini kandırırsın.
 
Benim derece hedefleyen arkadaşlarım sene başından geometriyi bitirip okulda geometri işlenirken TYT çalıştılar.

Mustafa Yağcı'nın kitapları, imkanın varsa video setlerini kesinlikle işle derim.

Ne yaparsan yap Ali Nesin'in oynatma listelerini bitir, Sayma Teorisi ve Kümeler hakkında olan videolar çok kıymetli.

Not tutmayıda unutma.

kolay kaynak alıp iyi bir temel atman gerekiyor
Hocam ben temel dedikleri çoğu kaynağı bitirdim ve bir katkısını görmedim, konuları bilmeyen adam zaten çözemeyecek bu kitapları, konuyu bitirmişken anlayarak ve kavrayarak bitirmek daha iyi değil mi?
 
Son düzenleme:
Hocam ben temel dedikleri çoğu kaynağı bitirdim ve bir katkısını görmedim, konuları bilmeyen adam zaten çözemeyecek bu kitapları, konuyu bitirmişken anlayarak ve kavrayarak bitirmek daha iyi değil mi?
Öyle elbette hocam, ilk yapılacak şey konuyu iyi kavrayıp düzgünce not çıkarmak. Eğer arkadaş sıfırsa kolay kaynak alıp çözmeyi ben konu öğrenmenin bir parçası olarak görüyorum. Çünkü konu anlatımı olarak anlatılan şeyleri soruda gördüğünde kafadaki ham bilgiler soru biçimine bürünüyor. Soru tipi birikimi anlamında bir katkısı olmaz dediğiniz gibi ama konuyu öğrenme aşamasının bir parçası olarak görürsek işe yarar bence en azından bir tane kitap bitirirse. Sonra da orta seviye kitaplarla yavaştan konu öğrenme aşamasından soru tipi görme aşamasına geçer.
 
Nasıl çalışmalıyım?
TYT hakkında bir şey diyemem ama kesinlikle okul notlarını da yüksek tutmaya bak çünkü İTÜ'ye girebilmek için netlerin yanı sıra OBP de çok önemli olacak. Bu bölümlere genellikle 80-85 altı OBP insanlar giremiyor çünkü sıralama onları geriye atıyor. Tabi bunu birkaç net daha fazla ile telafi edebilirsin ama yine de işini sağlama al.
 
Öncelikle matematik eksiklerini kapatmalısın. Matematiği iyi tut, 9. sınıfı tekrar etmek adına sonuç yayınlarının 9. sınıf fasikülü varsa eğer alabilirsin. Genel tekrar için birebirdir, yaz tatilini de boşa geçirme. Basit kitap, çok zorlamaz.
 

Geri
Yukarı