Hela - Linux Üzerinde Çalışan Samsung Flash Tool Hela

Samsung cihazlar için kendi yazdığım açık kaynaklı bir Firmware flaşlama aracı olan Hela'yı paylaşmak istiyorum. Linux tabanlı bu araç, Heimdall'ı temel alarak Heimdallı daha kolay bir hale getiriyor. Kolaylık açısından komutları olabildiğince Fastboot komutlarına benzetmek istedim.

Henrik Grimlerin geliştirmekte olduğu Heimdall projesinindeki --resume gibi argümanları kullanarak aynı Fastboot gibi tek tek dosya flashlayabilmemize olanak sağlıyor.

Kurulum:

Buradan dosyaları indirelim
"Chmod +X setup. Sh uninstall. Sh hela" komudu ile dosyalara çalışma izini verelim
"./Setup. Sh" komudu ile Hela'yı sisteme kuralım, kaldırmak için "./uninstall. Sh" yazalım.

Örnek kullanım: Flash komudu
Amaç: Fastboot flash boot boot.img gibi partisyon flaşlamınızı sağlar.

Bash:
Kullanıcı girişi -> hela flash boot boot.img
 Flashing boot.img to BOOT ... (98304 KB)
 OKAY [finished. total time: 8.033806633s]

Fastboot benzeri tasarımdan dolayı cihaz otomatik reboot edilmedi ve kolaylık sağlandı, ayrıca oda ne? boot.img dosyasını flashladınız ama recovery.img dosyasını flashlamayı unuttunuz mu? Sorun yok çünkü Hela birden fazla şekilde flashlama desteği sunuyor:

Bash:
Kullanıcı girişi -> hela flash boot boot.img
 Flashing boot.img to BOOT ... (98304 KB)
 OKAY [finished. total time: 8.033806633s]

Kullanıcı girişi -> hela flash dtbo dtbo.img
 Flashing dtbo.img to DTBO ... (8192 KB)
 OKAY [finished. total time: 4.765222720s]

Çalışma mantığı: Söylediğiniz partisyon adını ve dosyayı heimdalla vererek flash yapar.

Örnek kullanım: Erase komudu

NOT: Userdata Super System gibi büyük partisyonlarda çalışmayabilir!
Amaç: Fastboot erase recovery gibi bir partisyonu silmek.

Kod:
Kullanıcı girişi -> hela erase recovery
 [*] Preparing to erase 'recovery'...
 [*] Flashing zero data to RECOVERY...
 OKAY

Çalışma mantığı: Aslında tam olarak sildiği söylenemez, cihazdan pit bilgisi alıyor ve pit bilgisine göre söylediğiniz partisyonun değerlerini alıyor, sonra bu değerlere göre minimum boyutta bir hiç dosyası oluşturarak onu cihaza flaşlıyor.

Örnek kullanım: -w komudu

Normalde Fastboot -w gibi cihaz sıfırlamınızı sağlar ama maalesef bunu daha henüz başaramadım, kodun içinde şu anda bozuk olarak duruyor ama en kısa zamanda daha da geliştirip buraya yüklemeyi düşünüyorum, hela -w yazarak kullanabilirsiniz.

Örnek kullanım: Devices komudu
Amaç: Bilgisayara bağlı olan download Mod'daki cihazları gösterir.

Bash:
Kullanıcı girişi -> hela devices
 Bus 001 Device 018: ID 04e8:685d Samsung Electronics Co., Ltd GT-I9100 Phone [Galaxy S II] (Download mode)

Çalışma mantığı: Lsusb çıktısındaki 04E8 ID'si ile eşleşen cihazları gösterir.

Örnek kullanım: Reboot komudu

NOT: Fastboot reboot recovery, Fastboot reboot EDL gibi özel parametreler içermez sadece reboot!
Amaç: Fastboot reboot gibi cihazı yeniden başlatmanızı sağlar.

Bash:
Kullanıcı girişi -> hela reboot
 Rebooting device ...
 OKAY [finished. total time: 4.251718721s]

Çalışma mantığı: Heimdall close-PC-screen komudu ile cihazı yeniden başlatır.

Örnek kullanım: Flashall
Amaç: Bulunduğu dizindeki bütün dosyaları cihaza flaşlar.

Bash:
Kullanıcı girişi -> hela flashall
 [*] Reading PIT info...
 [*] Flashing 4 piece...
 Flashing boot.img to BOOT... OKAY
 Flashing dtbo.img to DTBO... OKAY
 Flashing tz.mbn to TZ... OKAY
 Flashing imagefv.elf to IMAGEFV... OKAY
 [+] Flashall completed.

Çalışma mantığı: Cihazdan pit bilgisi alarak olduğunuz dizindeki dosyaların listesini alır ve eğer pit bilgisi ile eşleşen dosya varsa nereye flashlanacağına bakıp flash yapar.

Hela bu kadar, şu anda sadece Galaxy Tab A9+ cihazımda test ettim ve hela -w hariç her şey başarıyla çalışıyor. Tester olacak kişilere ihtiyacım var yardım edebilecek kişiler olursa sevinirim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı