Helyum'dan Bileşik Oluşuabilir

21Kıray

Hectopat
Katılım
22 Şubat 2014
Mesajlar
276
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Doğal yollardan değil ama Gama ışınları ile olur :) Labaratuar ortamında kontrollü bir şekilde olursa tabi :) Helyum atomları kararlı yapıda oldukları için elektron alma-verme eğliminde değildirler. Dolayısıya doğada helyumun bir bileşiği bulunmaz. Ama Gama ışınları yüksek enerjili yapıları nedeniyle helyum atomunun elektronlarını yörüngeden çıkarırlar/söküp atarlar ve atom kararsız hale gelir, bu sayede elektron alma verme eğilimi kazanır. Bu eğilim atomu bileşik oluşturmaya iter. Diyelim ki Hidrojen ile bileşik kursun. Kararsız yapıdaki helyum atomu kararlı yapıya geçmek için hidrojen atomuyla gider kovalent bağ kurar, yani elektronlarını ortaklaşa kullanırlar. Böylece ikiside karalı yapıda olmuştur. Ama iş işten geçmiştir ve: HHe (Hidrojen Helyum) bileşiği oluşmuştur :)

Böyle bişey sizce mümkün mu ?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Peki bir şey soracağım. Bu elektronu atmaz ve yörüngesini saptırırsa atom parçalanır :) Zor bir iş değil mi bunu yapmak.
 
Evet mümkün olabilir, amacınız burada zaten helyumu iyonize etmek, +1 ve +2 yapıp hidrojen (hidrojen yerine 1A'dan sezyum da olabilir) ile bağ kurdurtmak fakat bu işlem için sizin serbest elektrik yükü barındırmayan bir ortamda olmanız gerekiyor ki bu oldukça zor gözüküyor.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı