Hem 8 bit hem 10 bit özellikli monitördeki fark nedir?

tunc_ustundag

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
| CPU: AMD Ryzen 5 5600X | Motherboard: Asus PRIME B450M PLUS | Ram: Corsair Vengeance 4x8GB 3000Mhz | Graphics Card: GAINWARD RTX 3060 GHOST 12G | SSD: WD BLUE SN580 1TB + Sandisk 480 GB SSD | Cooler: Cooler Master HYPER212
| Case: RAMPAGE AZOR | PSU: Thermaltake Smart BX1 650W 80+
Meslek
Bilgisayar Programcısı
Merhaba arkadaşlar geçenlerde ASUS TUF Gaming VG27AQ1A 2K monitör aldım.

Bu monitör 8 bit ayarında 170 Hertz'e kadar yenileme hızı sunuyor. 10 bite yükselttiğinizde maksimum 120 hert oluyor. 10 bit çok daha fazla renk sunduğu için 10 bite çekip 120 Hz'te oyunları oynadım. Ama gözle görülür bir fark göremedim. Aynı gibi geldi. Bu normal mi? Bu renk derinliğini nerelerde fark ederim?

Sizce hangi ayarları kullanayım? Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bit yükseldikçe, renkler arasındaki geçiş yoğunluğu azalır. Yani bunu size şöyle açıklayabilirim;
8-bit:
Açık Mavi -> Mavi -> Koyu Mavi

10-bit:
Açık Mavi -> Orta-Açık Mavi -> Mavi -> Orta-Koyu Mavi -> Koyu Mavi

Tavsiyem, sisteminizde görüntü amaçlı iş programı kullanmıyorsanız 8-bit seçeneğinden devam etmenizdir. Çünkü bu kadar az ve önemsiz bir fark için Hertz gibi seyir keyfini etkileyen bir faktörden mahrum kalıyorsunuz ve bu mantıksız olur.

Bit yükseldikçe, renkler arasındaki geçiş yoğunluğu azalır. Yani bunu size şöyle açıklayabilirim;
8-bit:
Açık Mavi -> Mavi -> Koyu Mavi

10-bit:
Açık Mavi -> Orta-Açık Mavi -> Mavi -> Orta-Koyu Mavi -> Koyu Mavi

Tavsiyem, sisteminizde görüntü amaçlı iş programı kullanmıyorsanız 8-bit seçeneğinden devam etmenizdir. Çünkü bu kadar az ve önemsiz bir fark için Hertz gibi seyir keyfini etkileyen bir faktörden mahrum kalıyorsunuz ve bu mantıksız olur.
2K, 180Hz ve 8 ile 10-bit destekli bir monitörüm var. Oynadığım oyunlar içerisindeki Hunt Showdown 1896 oyununda düşüğe yakın, karışık ayarlarda 100-120 arası FPS alıyorum. Sizce 120Hz'ye alıp mı oynamalıyım yoksa ayarları hiç değiştirmeden 180Hz ile devam etmek mantılı mıdır?

2K, 180Hz ve 8 ile 10-bit destekli bir monitörüm var. Oynadığım oyunlar içerisindeki Hunt Showdown 1896 oyununda düşüğe yakın, karışık ayarlarda 100-120 arası FPS alıyorum. Sizce 120Hz'ye alıp mı oynamalıyım yoksa ayarları hiç değiştirmeden 180Hz ile devam etmek mantılı mıdır?
Sizin monitörünüz de 10-bit kullanmak için 120 Hertz sınırı mı koyuyor?

@Strow Aynen 120Hz sınırı var 10-bit ayarı için.
Eğer "maksimum 120FPS alıyorum" derseniz, monitörünüzü (10-bit / 120Hz) yapmanız daha mantıklıdır. Ama unutmayın ki, bu uygulama tüm bilgisayar deneyiminde aynı olur, yani oyundan oyuna geçtiğinizde yüksek Hz değerinden yararlanabilmek için (8-bit / 180Hz) ayarına dönmeniz gerekebilir. Seçim sizin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı