Her bilgisayara her HDD takılır mı?

Yılmaz124

Hectopat
Arkadaşlar her türlü bilgisayara (laptoplar hariç) her türlü HDD takılır mı PC kötü de olsa yine de taklır mı? Kötüden kastım anakartı olsun veya yine çok eski bir işlemcisi vs olsun yine de HDD takılır mı?
Takıldıktan sonra illa format atmak gerekir mi?

Dostum mesela şöyle bir şey yaparsın 500 GB HDD vardır elinde işletim sistemin buna yüklüdür ekstra HDD taktığın zaman format gerektirmez sadece yeni taktığın HDD'yi biçimlendiriyorsun 2.5'luk HDD al işini görücektir.
Ayrıca HDD'lerde RPM değerine dikkat et dostum.

SATA 2-3 girişleri bildiğim kadarıyla aynı gerisi farklı SATA 2-3 olması da sadece hızı etkiliyor bilgisayarınız veya hard diskiniz aşırı eski değilse uyumlu olacaktır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kötü bir anakarta iyi bir hdd takarsanız, anakartın verebileceği gücü kullanabilirsiniz. Örneğin sata 2 destekli bir anakarta sata 3 HDD takarsanız sata 2 hızında erişim sağlarsınız. Tabii sorunsuz kullanırsınız sıkıntı olmaz. İşletim sistemi kurmayacaksanız format atmanıza gerek yok. Basit bir biçimlendirme yaparsanız kullanıma açılacaktır.

IDE slotu olan anakarta SATA HDD, SATA slotu olan anakarta IDE HDD takamazsınız. Onun dışında bağlantı birimleri uyuşan her sisteme her HDD'yi takabilirsiniz. Eski-yeni fark etmez. Sadece SATA sürüm farkı olur, o da hızı etkiler.

2 tür HDD var IDE ve Sata. Bunların girişleri yani portları farklı olduğu için desteklemeyen anakartlar var.

IDE > Eski teknolojidir yeni nesil anakartlarda bulunmuyor bu yüzden takamazsın.
Sata > Yeni teknolojidir Sata1, 2, 3 diye ayrılır. Yavaştan eskimeye başladı Sata4 çıkmazsa. IDE HDD ler eski nesil anakartlar ile uyumlu iken Sata HDD ler neredeyse tüm anakartlar için uyumludur çünkü anakartların %99'unda Sata girişi vardır. Yani Sata ve IDE girişli olmak üzere 2 HDD tipi var.

Format olayına gelince, ilk taktığın HDD ye işletim ssitemi kurarsın, formatlarsın. Sonraki taktıklarını disk bölümünden 2 tık ile halledersin format gerektirmez.

Tarihi eser kabul edilebilecek makinelere takılmaz. Ama henüz güncel PC'lere aparat varsa takılır, yoksa uyumlu aparat/soket tehmin edilip takılabilir.(Format şart)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…