Her Ülkedeki En İyi Kadın Girişimciler

djgozlerifacali

Hectopat
Katılım
3 Aralık 2018
Mesajlar
901
Makaleler
1
Çözümler
3
Yer
İstanbul/İzmir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
herulkedeki10kadingirisimci-758x750.jpg


Yukarıda görmüş olduğunuz Business Financing tarafından Crunchbase’den gelen veriler kullanılarak hazırlanan haritada her ülkedeki en başarılı kadın girişimciler gösteriliyor.



Avrupa’da nüfusun %52’si kadın olmasına rağmen, kendi işletmesinde çalışanların %34’ü ve girişimcilerin sadece %30’u kadındır. Türkiye’de ise girişim ekosisteminde kadın girişimcilerin oranı yüzde 15 seviyesindedir.

İdeal bir dünyada, kadın girişimcilerin erkek meslektaşlarına kendilerini kanıtlamaları gerekmez. Ancak araştırmalar, kadınların sahalarda olumsuz tavırlarla karşılaştığını gösteriyor. Yatırımcılar ya da Sermayedarlar kadınlara risk ve kayıplar hakkında daha çok soru sorarken, erkeklere hırslar ve başarılar hakkında sorular soruyor.

Aslında kadın kurucular daha yüksek kar sağlıyor, işlerini sosyal açıdan sorumlu bir şekilde yürütme olasılıkları daha yüksek ve paradan çok fikirlerle yönlendirildikleri için, uzun vadede başarı getiriyorlar.

Dünyadaki İlk On Kadın Girişimci

Kadın KurucuFinansmanŞirketEndüstriÜlke
Lucy Peng22 milyar $AntParasalÇin
Rebekah Neumann19,5 Milyar $The We CompanyEmlakABD
Tan Hooi Ling9,9 Milyar$GrabUlaşımSingapur
Kate Keenan1,4 Milyar $Judo BankFinTechAvustralya
Victoria van Lennep1,2 milyar $LendableFinTechBirleşik Krallık
Cristina Junqueira1,1 Milyar $NubankFinTechBrezilya
Frances Kang581 Milyon $WeLabFinTechHong Kong
Sophie Kim282 milyon $MarketKurlyTarım ve GıdaGüney Kore
Ilise Lombardo278 milyon $Arvelle TherapeuticsBiyoteknoloji ve Sağlıkİsviçre
Milda Mitkute260 milyon $VintedE-ticaretLitvanya
Listenin başında 22 milyar dolarlık fonla, Ant Group ve Alibaba’nın kurucu ortağı Lucy Peng yer alıyor. Peng, 1999’da Alibaba’yı 18 kişiyle birlikte kurmadan önce beş yıl boyunca ekonomi dersleri verdi.

her-ulkedeki10kadingirisimci.jpg


-Lucy Peng-

Peng’in ardından, We şirketi ile 19,5 milyar dolar finansmana sahip olan Rebekah Neumann geliyor.



Cornell Üniversitesinde iş eğitimi alan Neumann, 2010 yılında kocası Adam Neumann ve Miguel McKelvey ile birlikte WeWork şirketini kurdu.

Üçüncü sırada, Asya pazarlarında Uber’in en büyük rakibi olan Singapur merkezli Grab şirketinin kurucusu Tan Hooi Ling geliyor.

Dördüncü sırada Judo bank ile Kate Keenan yer alıyor.

Beşinci sırada yer alan Victoria van Lennep, İngiltere’deki şirketi Lendable için 250 milyon doların üzerinde kredi sermayesi topladıktan sonra 2018’de 30 yaş altı Forbes 30‘a girdi. Şu anda toplam finansman 1 milyar dolardan fazla. Lendable, kredi kararlarını otomatikleştirmek için makine öğrenimi teknolojisini kullanarak müşterilere daha adil kredi oranları sunuyor.

her-ulkedeki-10kadingirisimci.jpg


-Victoria van Lennep-

Altıncı sırada Brezilya’nın (ve Güney Amerika’nın) önde gelen kadın kurucusu, Nubank piyasa değerini 1,1 milyar dolardan fazlaya çıkartan Cristina Junqueira var. O aynı zamanda teknoloji ve bankacılıkta kadın temsilciliğini artırmakla ilgileniyor.

her-ulkedeki-10-kadingirisimci.jpg


– Cristina Junqueira-

Yedinci sırada Hong Kong merkezli sanal bir bankanın kurucusu olan Frances Kang yer alıyor.

Sekizinci sırada Güney Kore’nin en büyük market zinciri olan MarketKurly’nin kurucusu Sophie Kim yer alıyor.

Dokuzuncu sırada nöbet önleyici bir araştırma ilacı olan cenobamatın Avrupa pazarında geliştirilmesi ve ticarileştirilmesinden sorumlu olan Arvelle Therapeutics şirketinin kurucusu Ilise Lombardo var.

Listenin onuncu sırasında ise Litvanya’nın ilk unicorn girişim ile kurulan ve dünya çapındaki en büyük ikinci el giyim platformu ola Vinted şirketinin kurucusu Milda Mitkute yer alıyor.

Listede Türkiye’den, Türkiye ve Orta Doğu bölgelerinin lider oyun şirketi, 18 milyon dolar piyasa değerine sahip, Poker Star, Okey, Okey Plus, Komşu Şehir, Komşu Kabile, İkon kız, Bizim Dünya, Komşu Çiftlik ve Petiler oyunlarının sahibi Peak Games ve Hemenkiralik.com kurucu ortaklarından Rina Onur Şirinoğlu var.

her-ulkedeki-10-kadin-girisimci.jpg


Rina Onur Şirinoğlu-

Harvard Üniversitesi’nde Ekonomi bölümünü bitiren Şirinoğlu, Türkven Private Equity’de girişim sermayesi ve Morgan Stanley Londra ofisinde yatırım bankacılığı alanlarında çalıştı.

Peak Games’i 2010 yılında kuran Rina Onur Şirinoğlu, 2 sene içerisinde yabancı risk sermayesi fonlarından şirket için 30 milyon dolar finansman topladı. Peak Games başarısı ardından, Türkiye’nin en büyük kısa dönemli konut kiralama platformu olan Hemenkiralık.com’un da kurucu ortağı olan Rina Onur; Hemenkiralık için $6 milyon finansman toplanmasına katkıda bulunmuştur.

Hemenkiralık hissedarları arasında, dünyanın en büyük kısa dönemli tatil evi kiralama platformu Homeaway de bulunuyor. Rina Onur Şirinoğlu, yeni girişimi olan 500 İstanbul’un da kurucu ortakları arasında yer alıyor.

Son On Yılda Kadın Girişimcilik

Son on yılda, kadın kurucuları içeren ekiplerle yapılan anlaşma yüzdesi %7,9’dan %15,7’ye yükseldi. Yatırımcılar, araştırmalarında gösterdiği gibi tüm dünyada kadın girişimcileri uyandırıyor. Kadın start-up kurucularının hikayelerinde zorluklara karşı zaferler kazanılıyor, evet ama bu zaferlerin çoğu daha yeni başlıyor.

Kadın Kurucular İçin Sırada Ne Var?

Tüm girişim fonlarının sadece bir kısmı kadın liderliğindeki şirketlere tahsis edilirken, eğilimler net bir esneklik göstermektedir.

Kadın firmalar sürekli olarak daha iyi performans gösteriyor ve hissedar getirileri her yıl daha iyi hale geliyor. Hem başlangıç hem de risk sermayesi ekosistemleri gelişmeye devam ettikçe, kadın liderliğindeki girişimciliğin geleceği her zamankinden daha parlak.



Berk Keskin

Kaynak: Her Ülkedeki En İyi Kadın Girişimciler
 

Geri
Yukarı