Herkesin dilindeki "yazılım öğren"

Ben bunu yakın bir arkadaşıma anlatırken şu tarzda geliştiricileri sınıflandırarak anlatmıştım:

• Az çalışıp bu işin kaymağını yemek isteyen geliştiriciler: Bu kişiler genelde web geliştiriciliğine yatkın olurlar çok basit olduğu için. Genel amaçları bu mesleğin kazandıracağı paradır, bazı kişiler bu sınıfa girip de sonradan açılabilirler, işlerine sevgileri artabilir. İşlerini genelde sevmedikleri için az çalışırlar; yazılımın temeli olan algoritma, matematik, veri yapıları, dizayn paternleri vs. gibi konulardan ziyade genelde en yeni framework ve kütüphaneleri kovalarlar. Genellikle freelancer veya junior, mid-class developer olarak çalıştıklarını görmekteyiz.
  • Daha iyi maaş için orta seviye çalışan geliştiriciler: Bu kişilerin amacı da daha çok ekmek yemektir. Bu kişilerin üstteki hazırcı kişilerden farkı, mülakatlarda başarılı olmak için yazılımın temellerini iyi bilmeleridir. GitHub profillerini daha çok CV'lerine o projeyi yazabilmek adına doldururlar. Bu kişiler, daha çok üst mevkiye gelmek için çalışırlar. Hırslı kişilerdir. Genellikle Unity/Unreal Engine ile mobil oyun yapıp veya mobil uygulama yapıp parayı kırma ve patronun bağırış-çağırışlarından kurtulma peşinde olan kişilerdir; iş yerinde ise çoğunlukla mid-class veya senior developer olarak çalışırlar.
  • İşine bağlı kişiler: Bu kişileri sadece ülkemizde değil, küresel çapta bulmak çok kolay değildir. Bu kişiler çekirdekten bilgisayarla yetişirler. İşlerine aşkla bağlıdırlar ve para onlar için bir önem arz etmez. Zevk için kod yazarlar. Genelde gömülü sistem, sistem programlama gibi donanıma yakın programlamaya ilgi duyarlar. Bazıları, hatta çoğu hayatlarında en az bir defa sadece zevk için kötü amaçlı yazılım yazar. Bilgisayarları daha iyi tanımak adına kendi kendine elektronik öğrenen kişiler bu grubun içinde bulunmaktadır. Bu kişilerle takılmak, bilgisayarlar konusunda ufkunuzu açar. Yapabildiğiniz her şeyi kendinizin yapması gerektiğini, kendinizi geliştirmek adına framework, kütüphane kullanmamanın faydalarını öğretirler. Çok hızlı öğrenebilirler, öğrenmeyi bilirler. Bu kişilerin ortak toplanma alanı özgür yazılım topluluklarıdır. GNU Vakfı üyelerinin çoğu bu kişilerden oluşmaktadır. İşte atılgan olurlarsa çok çabuk rütbe atlama özelliğine sahiptirler. Küresel bazda bu kişilerin yapmış olduğu icatları, oyunları, uygulamaları kullanıyoruz.
Hocam böyle yazınca alındım ama 😃 herkes öyle değil bence.

Çoğunlukla web alanında proje yapıyorum lakin web bence ikiye bölünük bir tarafta para için diğer tarafta severek yapanlar var diye düşünüyorum. Projelere bakılınca bu anlaşılıyor zaten.

İnsanların "yazılımcı" ve "yazılım bilen" farkını kavranması lazım. Bu sektörde iyi olmak için sürekli öğrenmeli ve bilgilerini sürekli tazelemelisin. Diğer sektörlerden daha farklı bir işleyişi var aslında. Programlama her insana uygun bir şey değil bunu da bilmek gerek.

Son düzenleme:
Gerçekten programcı olsanız veya ilgileniyor olsanız bile bu lafla sürekli karşılaşıyorsunuz :)

eniste.jpeg

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı