Rehber Hiç bilmeyenler için UEFI Arch Linux kurulumu

Eren T.

Hectopat
Makaleler
6
Daha fazla  
Giriş
Merhabalar, bu rehberimde Linux hakkında hiçbir bilgisi olmayan ve Arch Linux'u deneyimlemek isteyen kullanıcılar için bir rehber hazırladım, umarım yardımcı olabilirim. Opsiyonel yazmadığım hiçbir yeri atlamayın, eğer bir hata aldıysanız konu açıp beni etiketleyebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin! (Bu rehber ethernet, UEFI, Swap bölümü, GRUB ve tek kernel ile kurulum yapacaklar içindir.)

Kod:
loadkeys trq
Kod:
setfont ter-c20b
Kod:
ls /sys/firmware/efi/efivars
Eğer karşınıza birçok satır yazı çıkarsa UEFI modunda boot etmişsinizdir, ancak hata verirse BIOS modunda boot etmişsinizdir.
Kod:
timedatectl set-ntp true
Kod:
timedatectl set-timezone Europe/Istanbul
Bunların hepsini sırasına göre yapın, ayrıca kısımdaki komutlar diskinizi tamamen silecek, yedeklerinizi almayı unutmayın!
Kod:
lsblk
Kod:
fdisk /dev/sda (ya da lsblk'de gözüken diskiniz, tek diskiniz var ise genelde SDA olur)
Kod:
g
Kod:
n
Buradan sonra last sector kısmına gelene kadar entera tıklayın ve last sector kısmına +512M yazın, bu bizim EFI bölümümüz olacak.
Kod:
t
Bu komutta ise sizden partition type isteyecek, 1 yazın, bölüm türünü EFI System yapacağız.
Kod:
n
Burada last sector kısmına -8G yazın, diskte 8 GB yer bırakarak geri kalanın tamamı ile bir bölüm oluşturacak (EFI Bölümü hariç) ve bu 8 GB'lik bölüm ise bizim Swap bölümümüz olacak. Swap nedir?
Kod:
n
Burada last sector kısmına bir şey yazmanıza gerek yok, enterlayıp geçin.
Kod:
t
Partition number isteyecek, 3 olarak seçtikten sonra partition type'ı 19 olarak seçin, bu bizim swap bölümümüz olacak.
Kod:
p
Burada doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edin.
Kod:
w
Burası da bölümlendirmeyi diske yazacak.
Kod:
lsblk
Son bir kontrol daha. Artık bölümleri formatlamaya geçiyoruz.
Kod:
lsblk
Kod:
mkfs.fat -F32 /dev/<EFI bölümünüz>
Kod:
mkfs.ext4 /dev/<root bölümünüz, ya da en büyük bölüm>
Kod:
mkswap /dev/<swap bölümünüz>
Anlamadıysanız bunlara örnek olarak: "mkfs.ext4 /dev/sda2" gibi. Şimdi bölümleri mount edeceğiz, ne olduğunu bilmiyorsanız korkmayın, gerekli bir şey ve hiçbir zararı yok.
Kod:
lsblk
Kod:
mount /dev/<root bölümünüz veya en büyük bölüm> /mnt
Kod:
mkdir /mnt/boot
Kod:
mount /dev/<EFI bölümünüz> /mnt/boot
Kod:
swapon /dev/<swap bölümünüz>
Kod:
pacstrap /mnt base linux linux-firmware nano
Size herhangi bir soru sorarsa sadece enterlayın ve geçin. İngilizceniz iyiyse okuyabilirsiniz yine de.
Kod:
genfstab -U /mnt >> /mnt/etc/fstab
Artık bilgisayarımızda Arch'ın saf kurulumu var, ancak başlatılabilir değil. O yüzden bilgisayarı yeniden başlatmadan kuruluma girip ayarlar yapmaya başlayalım.
Kod:
arch-chroot /mnt
Kod:
ln -sf /usr/share/zoneinfo/Europe/Istanbul /etc/localtime
Kod:
hwclock --systohc
Dil kurabilmek için dosya editlememiz, dosya editlememiz için de nano lazım. Nano'yu kurmuştuk, şimdi bize gerekli olan kısayollara bakalım:

CTRL + O= Dosyanın üzerine yazar, kısaca kaydeder.
CTRL + X = nano'dan dosyayı kaydetmeden çıkar.

Kod:
nano /etc/locale.gen
Bunu yazdıktan sonra ok tuşları ile aşağı doğru inmeye başlayın, "#tr_TR.UTF-8 UTF8" satırını gördüğünüzde o satırın başındaki "#" ibaresini backspace tuşuyla kaldırın.

Bu şekilde gözükmesi lazım. Resim alıntı o yüzden burada en_US ile gösteriyor. Hangi dili kullanacaksanız onun başındakini de kaldırabilirsiniz bu arada. Ben Türkçe kullandığım için tr_TR üzerinden gösterdim.

Eğer yanlış bir şey sildiyseniz, doğrusu şu şekilde olacak: # işaretinden sonraki küçük t harfinin altında bir _ yanıp sönene kadar ok tuşlarıyla hareket edin, küçük t harfinin altında _ işareti belirdiğinde backspace tuşuna basın, sonra CTRL + O, ardından enter, sonrasında CTRL + X klavye kısayollarını kullanarak çıkış yapın.

Kod:
locale-gen
Nano kullanımını öğrendiniz, artık öğretmeme gerek yok herhalde.

Kod:
nano /etc/locale.conf
Dosyaya aynısını yazıp kaydedin sonra çıkın:
LANG=tr_TR.UTF-8
Ya da hangi dili kurduysanız, tercihinize bağlı.
Kod:
nano /etc/vconsole.conf
Dosyaya aynısını yazın, ardından kaydedip çıkın:
Ya da tercihinize bağlı, İngilizce bir klavyeniz varsa TRQ'yu US ile değiştirebilirsiniz.
Ben burada bilgisayarımın ismini arch-ereny yapacağım, siz ne isterseniz onu yapabilirsiniz. Not: ç, ğ, ü, ş, i gibi Türkçe harfler ve boşluk bulunmamalı.

Kod:
nano /etc/hostname
Bu dosyaya sadece bilgisayara vermek istediğiniz adı yazacaksınız, başka hiçbir şey yazmayın.
Kod:
nano /etc/hosts
Dosyada birkaç satır yazı çıkacak, aşağı inin ve aynısını yazın, ardından kaydedip çıkın:
127.0.0.1ㅤㅤㅤㅤlocalhost
::1ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤlocalhost
127.0.1.1ㅤㅤㅤㅤarch-ereny.localdomainㅤㅤㅤㅤarch-ereny
Boşlukları TAB tuşu ile yapacaksınız.
Kod:
passwd
Yazdıktan sonra yeni şifreyi isteyecek, yeni şifrenizi girin, ardından tekrar isteyecek, yine yeni şifrenizi girin.
Kod:
pacman -S grub efibootmgr networkmanager network-manager-applet dialog os-prober base-devel linux-headers git bluez bluez-utils blueman cups xdg-utils xdg-user-dirs (os-prober: Windows tarzı başka işletim sistemlerini algılamaya yarıyor, bluez, bluez-utils ve blueman: bluetooth araçları, cups: yazıcı servisleri, diğerleri önemli)
Karşınıza birçok yazı ve soru çıkacak, hepsine bir şey yazmadan enterlayıp geçin. Bu biraz uzun sürecek, bir kahve alıp keyfinize bakın.
Kod:
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot --bootloader-id=GRUB
Kod:
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Kod:
systemctl enable NetworkManager
Kod:
systemctl enable bluetooth
(bluez, bluez-utils ve blueman'ı kurmadıysanız buna gerek yok)
Kod:
systemctl enable cups
(cups'ı kurmadıysanız buna gerek yok)
Ben burada kullanıcı adımı eren yaptım.
Kod:
useradd -mG wheel eren
Benim burada eren yazdığım kısma siz yeni kullanıcı adınızı yazacaksınız.
Kod:
passwd eren
Kod:
EDITOR=nano visudo

Aşağılara inip "#%wheel ALL=(ALL) ALL" ya da "#%wheel ALL=(ALL:ALL) ALL" satırını bulduktan sonra başındaki # işaretini kaldırın, önceden yaptığımız gibi. Ardından kaydedip çıkın.

Artık Arch'ımız hazır, ancak birkaç işimiz daha var, sabredin

Kod:
exit
Kod:
reboot
Bu komutları sırasıyla girerek sistemimizi yeniden başlatıyoruz. Ardından karşınıza arch-login diye bir kısım gelecek, kullanıcı adı, ardından şifrenizi girerek sisteme giriş yapıyorsunuz.
Şimdi birçok şey kuracağız, komutları girdikten sonra karşınıza sorular çıkarsa hepsini enterlayıp geçin.
Intel için:
Kod:
sudo pacman -S xf86-video-intel
AMD için:
Kod:
sudo pacman -S xf86-video-amdgpu
NVIDIA için:
Kod:
sudo pacman -S nvidia nvidia-utils
Kod:
sudo pacman -S xorg

Şimdi sadece bir masaüstü ortamı kurmak kaldı.

KDE için:
Kod:
sudo pacman -S sddm
Kod:
sudo systemctl enable sddm
Kod:
sudo pacman -S plasma kde-applications packagekit-qt5
GNOME için:
Kod:
sudo pacman -S gdm
Kod:
sudo systemctl enable gdm
Kod:
sudo pacman -S gnome gnome-extra gnome-power-manager gnome-tweak-tool gnome-packagekit gnome-settings-daemon-updates polkit-gnome
XFCE için:
Kod:
sudo pacman -S lightdm
Kod:
sudo systemctl enable lightdm
Kod:
sudo pacman -S xfce4 xfwm4 xfce4-panel xfdesktop thunar xfce4-session xfce4-settings xfce4-appfinder xfce-utils xfconf xfce4-goodies

En çok kullanılan masaüstlerini nasıl kurabileceğinizi ekledim. Ve eğer SSD'ye kurulum yaptıysanız:
Kod:
sudo systemctl enable fstrim.timer

Eğer buraya kadar hiç hata almadan geldiysen, ¡felicidades compañero! Başarılı bir şekilde Arch Linux'u kurdun demektir, "reboot" yazıp kullanmaya başlayabilirsin!

Dosya Ekleri

• 1703103010662.png
    143,6 KB · Görüntüleme: 68
Son düzenleyen: Moderatör:
Geç kaldın canım. 2 saat önce kurdum bile Bir sonraki kurulumumda söz senin rehberden yapacağım.

6. aşamada Wi-Fi bağlı olmadığı için tıkandım. AX210 ağ kartımı nasıl internete bağlayabilirim?

6. aşamada Wi-Fi bağlı olmadığı için tıkandım. AX210 ağ kartımı nasıl internete bağlayabilirim?

Tabii ki, hemen yazacağım. Online kalın.

Kod:
iwctl
Kod:
device list
Kod:
station <device list komutunda gözüken cihazınız, genelde wlan0 olur> scan
Kod:
station <cihaz> get-networks
Kod:
station <cihaz> connect <get-networks komutunda gösterilen ağınızın adı>

Buradan sonra passphrase isteyecek (eğer bağlantınız şifreliyse), ağ şifresini girin. Ardından çıkmak için:

Kod:
exit

Sonrasında devam edebilirsiniz. Eğer bir hata çıkarsa tekrardan yazabilirsiniz, kolay gelsin!

@244012

3. kodda "No station on device: 'wlan0' " hatası veriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…