Hidrojen ile jeneratör çalıştırılır mı?

Enerji + bazı bileşen maddeler = daha çok enerji etmez mi?
Yoktan var etmiyoruz ki.

O bileşen maddelerdeki enerji, hidrojen üretirken kullandığımız enerjiden geliyor.

Hidrojen üretim cihazı, hidroliz ile suyu hidrojen ve oksijene ayırdı. Bu sırada ısıya dönüşen enerji oldu, yani kayıp var.

Hidrojeni ve oksijeni jeneratöre taşımanız gerek.

Jeneratörde hidrojeni, oksijen ile yakıp elektrik ürettiniz. Bu sırada da ısıya dönüşen enerji oldu, yani kayıp var.

Jeneratöde üretilen elektriği hidrojen üretim cihazına aktarırken ısıya dönüşen enerji oldu, yani kayıp var.

Jeneratörde atık olarak ortaya çıkan suyu geri hidrojen üretim cihazına hidroliz için taşımanız gerek.

Taşımayı hesaba katmazsak bile bir süre sonra sistemdeki enejinin tamamı ısıya dönüşeceği için sistem çalışamaz duruma gelecek.

Bizim elektrik hocamız şey diyordu mesela 7Vluk bir alternatöre 7V verdik bundan enerji kayıpları olacağı için örneğin 6.5v üretir sonra 6.5vdan kayıplar olacağı için 6V üretir böyle böyle durana kadar devam eder.
Aynı şey bence bunda da olur.

Doğrudur hocam, kayıp olmaması gerek veya verimin daha yüksek olması gerek ki devamlı şekilde çalışabilsin.

Evet, hidrojenle direk içten yanmalı motorlar çalıştırılabilir. Ancak hidrojenin elektrolizle yani elektrikle eldesi şekli ve depolanması (sıvılaştırılması) pahalı olduğu için bu yolla çalıştırma şekli oldukça pahalı olacaktır. Kaldı ki içten yanmalı motorların verimleri de %100 verimde değildir. Bu yüzden yakın gelecekte elektrikli araçları hidrojen, daha verimli şarjlı pillerle veya yakıt pilleriyle de çalıştırılması düşünülüyor. Hidrojen gazı örneğin borhidrür gibi bazı yeraltı kaynaklarından elektroliz yerine daha az maliyetle de üretilebilir.

Hidrojen ve oksijen gazının elektroliz ile en verimli şekilde üretileceği yer uzayda solar panellerle üretilen hidrojen ve oksijenin depolanıp yakıt pillerinde doğrudan üretilen DC elektrik çıkışının inverterlerle 220 AC veya DC kaynak olarak kullanılabilme şeklidir. Bu şekilde uzayda DC ile çalışan lazer silahları sadece güneş enerjisiyle şarj olup dolaylı yolla lazerleri çalıştırabilmiş olur. ABD'nin bir zamanlar tasarladğı "Yıldız Savaşları Projesi" gibi. Çünkü yakıt pillerinin enerji verimi içten yanmalı motorlardan (benzin veya dizel) daha yüksektir. Ancak solar enerji üretim verimi dünyadaki toz, kirli hava, bulut, vb.' nin de olması nedeniyle uzay boşluğunda, dünyanın yörüngesindeyken dünyadakinden çok daha yüksektir. Zaten uzayda yerçekimi kuvveti olmadığından içten yanmalı motorlar yerine yakıt pilli çözümlerin tercihi sırf bu nedenledir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı