İrtifa dostum zaten bu mantığı yıllardır uygulamaya çalışıyor mühendisler. Yapılabilir bir şey bulursan ve büyük firmalara pazarlayabilirsen bir mücit sayılabilirsin. Ancak biliyorsun ki gerçekten iyi bir şey bulsan bile ülkemizde bu tarz fikirleri pazarlayabileceğin fazla alan yokken hobi olarak kalma riski var. Bu sebeple vaktiniz varsa araştırıp üzerinde düşünmeye devam edin dedim, zihninizin gelişimi ve alzheimer hastalığı riskini azaltması açısından da faydası olur.
Öncelikle güç değil, enerji kullanırsınız. 1x kaynak enerji kullanarak da maksimum 1x enerjiyi, iş yapacak enerjiye çevirebilirsiniz ki bu da pratikte imkansız. Bakınız, entropi. Enerji her zaman niteliksizleşmek (ısıya dönüşmek) ister.
Bunun hileli olduğunun açıklaması var. Mıknatıs yapabilmek için bir metale çok ciddi miktarda elektrik enerjisi vermek gerekir. Bu mıknatısların manyetik özelliği zamanla kaybolur. Manyetik özelliklerini kaybettiklerinde kazandığınız enerji her zaman metale mıknatıs özelliği kazandırmak gereken enerjiden daha az olacaktır. Gene zarara girmiş olacaksınız.
Şimdi bir kolu ittik. Bu kol bir hidrolik kol idi. Ve 10 tane kol harakete geçti. Bu 10 koluda 100 tane hidrolik sistemi harakete geçirecek derecede ayarlarsak. İşin sonunda 1000 kolu tek bir kolu harakete geçirmiş oluruz. 1000 tane koluda elektrik üretecek çarklara yönlendirsek tek bir düşük enerji ile 1000x enerji yapmış olmaz mıyız ?
Yapılmaz. Ne kadar kol koyarsan o kadar fazla kuvvete ihtiyaç duyarsın. 1 kolu ittirdikten sonra 2 kol çalışır ama yarı gücünde çalışır. Iki katına çıkmaz.
Bunun hileli olduğunun açıklaması var. Mıknatıs yapabilmek için bir metale çok ciddi miktarda elektrik enerjisi vermek gerekir. Bu mıknatısların manyetik özelliği zamanla kaybolur. Manyetik özelliklerini kaybettiklerinde kazandığınız enerji her zaman metale mıknatıs özelliği kazandırmak gereken enerjiden daha az olacaktır. Gene zarara girmiş olacaksınız.
Dostum adam başarılı olmuş demedim. Sadece fikir vermesi açısından yapılmaya çalışılmış bir makinenin videosunu paylaştım. Zaten başarılı bir makine üretilirse haberlere ve sonra da piyasaya da çıkar diye tahmin edebilirsiniz.
Öncelikle güç değil, enerji kullanırsınız. 1x kaynak enerji kullanarak da maksimum 1x enerjiyi, iş yapacak enerjiye çevirebilirsiniz ki bu da pratikte imkansız. Bakınız, entropi. Enerji her zaman niteliksizleşmek (ısıya dönüşmek) ister.
Aynen öyle. Her şey termodinamikte bitiyor. Kaldı ki bizim hesaplara dahil etmediğimiz çok çok küçük potansiyel enerjiden kayıplar, kinetik enerjiden kayıplar, sürtünme kuvvetinden ve yerçekimi kuvvetinden kaynaklanan "küçük" enerji kayıplarını sonsuza vurduğumuz zaman o kadar da küçük olmayacaktır. Ama en önemlisi "Ein = Eout".
Hidrolik bir sistemi x kuvvetini 1000x kuvvetine çevirecek şekilde kurarsanız 1000x kuvvet olan kol x kuvvetli kolun aldığı yolun 1/1000'i kadar yol alır. Bu yüzden E=F.x formülünde E sabit kalır.