Rehber High Precision Event Timer ve Oyun Performansına Etkisi

176476

Kilopat
Makaleler
1
Arkadaşlar merhaba,

Bu konuda sizlere herkes tarafından bilinmeyen bir konudan bahsedeceğim. Bir süredir bahsedilen "HPET oyun performansına etki ediyor mu?" gibi söylemler umarım bu konu ile cevap bulur.

Yöneticiler de dahil yazdıkları bir yanlışı düzelteyim. Bizim 3 adet zamanlayıcımız var, LAPIC, TSC ve HPET bunların kendi içlerinde de kombinasyonu bulunmakta yani her zaman tek başlarına çalışmıyorlar. Ancak çözüm olarak sunulan sadece Windows komut satırına yazılan bcdedit /deletevalue useplatformclock HPET özelliğini kapatmıyor ve bu yanlış biliniyor. Cmd komutu ile yazılan çoğu sonuçta TSC + HPET birlikte çalışıyor ve en büyük stabilizasyon sorunlarına yol açan kombinasyon olduğunu söyleyebilirim. HPET ve bcdedit komutu ile ulaşacağınız sonuçları ve özelliklerini aşağıda belirtiyorum.

Bu konudaki bcdedit komutları Komut İstemi Yönetici Olarak çalıştırılıp yazılmalıdır. High Precision Event Timer (HPET) BIOS üzerinden açılıp kapatılacaktır.

Kombinasyonları şöyle aktarayım;

1. TSC + LAPIC ( En düşük gecikme ve Çok stabil):

bcdedit /deletevalue useplatformclock komutu ve ayrıca BIOS üzerinden;

High Precision Event Timer (HPET) özelliğini kapatarak bu sonuca ulaşırsınız.

2. LAPIC (Düşük gecikme ve Stabil Değil):

bcdedit /set useplatformclock true komutunun yanında BIOS üzerinden;

3. TSC + HPET (Yüksek Gecikme ve Stabil Değil):

bcdedit /deletevalue useplatformclock komutu ile birlikte BIOS üzerinden;

High Precision Event Timer (HPET) açarak bu sonuca ulaşırsınız.

4. HPET (En stabil, Ancak gecikme çok yüksek (FPS Düşüşüne sebep olur)):

bcdedit /set useplatformclock true komutu ile birlikte BIOS üzerinden

High Precision Event Timer (HPET) özelliğini açarak bu sonuca ulaşırsınız.

Denediğim birkaç oyun ve en iyi sonucu ilk kombinasyonla aldım. Sadece AMD işlemcilerde değil Intel ile birlikte de sonuç farkı var. Sonuçların belirgin olduğu oyunlar genellikle CPU'ya çok yüklenen oyunlar oldu. Örnek vermem gerekirse Batman: Arkham Knight oyununda HPET ile 48-65 FPS alıyorken TSC+LAPIC ile 70-90 arası alıyorum. Bunun örneğini çekmek istemedim sonucu deneyerek görebilirsiniz. Aynı zamanda Assassin's Creed: Origins oyununda HPET ile 39-50 FPS alıyorken TSC + LAPIC ile 55-72 arası alıyorum. Gecikme değerleri ise gözle fark edilir biçimde.

Sonuçlarınızı paylaşabilirseniz sevinirim.

Not: Bu ayarlar Windows 11’de kullanılmamalı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar. NFS Payback oyununda yaşadığım GPU kullanımının sık sık düşmesi ve beraberinde yaşanan FPS düşüşleriyle oyunun çekilmez bir hal alması gibi bir sorunum vardı.
Acaba HT(Hyper Threading) mi kapalı?
İşlemcim(i7-950) yetersiz mi kalıyor?
Stock işlemci fanıyla ufak da olsa bir OC yapsam sorunum düzelir mi?
Sorularını cevaplamak için BIOSda gezinmeye başladım ve bu HPET nedir ne değildir merak ettim.
Yine NFS Payback oyununu konuda belirttiğiniz
"1. TSC + LAPIC ( En düşük gecikme ve Çok stabil)" ayarında denedim.
Sorunum düzeldi! İnanılır gibi değil. Benim için gerçekten çok faydalı bir yazı oldu.
NOT: Oyunu test etmeye ve tadını çıkarmaya devam ediyorum. Performansta bir değişiklik olursa paylaşacağım.

Battlefield 1 oyununda işlemci bazlı performans sıkıntısı çeken @r7zenith in de denemesini öneriyorum.

bcdedit /deletevalue useplatformclock yazdığımda eleman bulunamadı diyor ?

@Karulman Geç geri dönüş için kusura bakma. Eğer değer zaten silinmişse "eleman bulunamadı" hatası alırsın. Yani yapman gereken bir şey yok.

bcdedit /set useplatformclock true bu kodların sonunda true var bunları kapatacakmıyız açacakmıyız?

bcdedit /set useplatformclock true bu kodların sonunda true var bunları kapatacakmıyız açacakmıyız?
/deletevalue şeklinde girerseniz satırı direkt sileceği için başka işlem yapmanız gerekmez.

/deletevalue şeklinde girerseniz satırı direkt sileceği için başka işlem yapmanız gerekmez.
Hocam yukardaki hangi kodları yazacağız hangileri faydalı, sonunda true yazıyor.

1. TSC + LAPIC ( En düşük gecikme ve Çok stabil):
bcdedit /deletevalue useplatformclock komutu ve ayrıca BIOS üzerinden;

BIOS'ta HPET yok, kodu yazdığımda erişim engellendi diyor. Aygıt yöneticisi üzerinden kapattım bu yeterli olur mu?

@176476 HPET hakkında şöyle bir başlık buldum:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Sizin dediğinizin tam tersine HPET'i etkinleştirmemizi söylüyor.
Birde sizin bahsettiğiniz şekilde yabancı forumlardan kaynak bularak denedim. Bahsedilen WinTimerTester_1.1 isimli programı kullandığımda QuerryPerformanceFrequency değerinin yaklaşık 3.5 MHz olması gerekiyormuş. Windows 1809 güncellemesi ile 10MHz'ye kilitlenmiş. Açıkçası ben bu terimlerden anlamıyorum ama anladığım kadarıyla konunuzun güncellenmesi lazım gibi. Yardımcı olursanız sevinirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…