Hızı ve yönü kontrol edilebilen 3V motor devre şeması nasıl çizilir?

MarshallBruce

Kilopat
Merhaba arkadaşlar, özet geçeceğim sonra arka planı yazacağım.

Özet: Hızı kontrol edilebilen aynı zamanda istendiğinde tersine de dönebilen motor için bana paintten devre şemasını çizebilir misiniz? Elimde olan malzemeler:

3V motor.
10k ohm potansiyometre.
3 pozisyonlu momentary rocker switch (ileri geri yapmak için almıştım, şemasını buraya atarım)
BD681 transistör.
3K3 direnç.

Ne için yaptığımı anlamak isteyen ve ona göre yardımcı olmak isteyen arkadaşlar için arka plan:

Teleskobumun odaklayıcısını el değmeden uzaktan ayarlayabilmek için böyle bir projeye giriştim, el değdiği için hem teleskop titriyor hem de odağı istediğim kadar hassas ayarlayamıyorum.

Elektronik bilgim pek iyi değil fakat basit olduğunu düşündüğüm bu devre 5 dkmı alır en fazla diyordum, iki gündür uğraşıyorum, fazla hafife almışım sanırım. YouTube'dan videolar izledim, ChatGPT'ye sordum ama YouTube videolarındaki fark onlar ileri geri eklemiyorlar motora ve switch yok sadece potansiyometreden kontrol edebiliyorlar. ChatGPT'nin devreleri denedim ama sağlıklı info vermiyor sanki çalışmadı. Elime yüzüme bulaştırdım kısacası.

Switch diagramı:

Dosya Ekleri

• 1724058313762.png
    71,2 KB · Görüntüleme: 34
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…