Hızlı başlatmayı kapatmanın sakıncası var mıdır?

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Özellikle de BIOS'a giriş konularında "Windows 8 ve üstü bir işletim sistemi kullanıyorsanız BIOS'a girmek için bilgisayarı yeniden başlatmak gerekiyor çünkü bilgisayarı kapatınca aslında bilgisayar gizli bir uyku moduna dalıyor" diye bir uyarı belirtiliyor. Ben bunu araştırdığımda ise Windows 8 ve üstü sistemlerin "Hızlı Başlatma" adlı bir özellik içerdiğini ve bu özelliğin Hibernate yani Hazırda Bekletme modunu baz aldığını öğrendim. Bilgisayarı kapatınca sistem aslında sadece oturumu kapatıyor fakat diğer sistem programları ve servislerinin mevcut durumları hiberfil.sys dosyasına kaydediliyor. Bilgisayar tekrar açılırken de tek tek sistem dosyalarını okumak yerine bu hiberfil.sys dosyasını okuyor ve bu sayede sistem daha hızlı açılabiliyormuş çünkü hiberfil.sys dosyasından sıralı okuma yapılırken normal bir önyükleme esnasında sistem dosyaları rastgele okuma ile yükleniyormuş. Bu da açılışı yavaşlatıyormuş.

Ben de sırf bilgisayarın açılışında direk BIOS'a ve önyükleme menüsüne girebilmek için hem Hazırda Bekletme modunu hem de hızlı başlatmayı kapattım. Sizce bunun bir zararı olur mu? Yani bilgisayar 10 saatte falan mı açılır yoksa en fazla 1-2 saniye fark mı olur?

Sanırım SSD'niz var, o yüzden fark olacağını bile sanmıyorum.
Peki HDD'li bir sistemde fark nasıl olur? Yani sistem 10 saatte falan mı açılır yoksa fark az mı olur?

Peki HDD'li bir sistemde fark nasıl olur? Yani sistem 10 saatte falan mı açılır yoksa fark az mı olur?
Sadece sabit diskli bir sistemde hızlı başlatma ayarını kapattığınızda yaklaşık olarak yeniden başlatma süresi kadar bir açılış hızına düşüyorsunuz. Yani hissedilir bir düşüş oluyor. Sakıncasına değinecek olursam da açılış süresi dışında sakıncası yok. Hatta hızlı başlatmayı kapatmanız sistem kararlılığını arttıracaktır.

Sadece sabit diskli bir sistemde hızlı başlatma ayarını kapattığınızda yaklaşık olarak yeniden başlatma süresi kadar bir açılış hızına düşüyorsunuz. Yani hissedilir bir düşüş oluyor. Sakıncasına değinecek olursam da açılış süresi dışında sakıncası yok. Hatta hızlı başlatmayı kapatmanız sistem kararlılığını arttıracaktır.

Hocam bende SSD var. Hızlı başlatma açık veya kapalı fark etmeksizin powercfg-h on veya off fark etmeksizin bilgisayar 10 -12 dakikada açılıyor. Laptop daha 1 yıllık. SSD health'ine baktığımda hiçbir sıkıntı yok. %100 health çıktı. Format atsam bu sıkıntı düzelir mi?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı