Hosting Şirketi Kurmak için Ne Yapılmalı?

TalatAkbey

Decapat
Herkese merhaba. Arkadaşlar ben 15 yaşında bir gencim. Arkadaşlar bir hosting şirketi kurmam için ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Araştırırken başka bir forumda buldum:
Ben size biraz ufak çaplı bahsedeyim.

Öncelikle her alan için hosting hizmeti vermeyi planlıyorsanız, bilgi birikiminizin olması gerekir.Eğer bilgi birikiminiz yok ise danışmanlık alarak başlamanızı kesinlikle tavsiye etmem.Rahatlıkla anlayabilmeniz için çok terimsel sözcükler kullanmamaya gayret ediyorum.Dilerseniz hangi konularda bilgi birikiminizin olması gerektiğini sıralayalım ;
  • Sunucu yönetimi ve güvenliği
  • İşletim Sistemleri
  • Panel kurulumu ve hata çözümlemeleri
Eğer bu konuda en az orta seviye bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, geçelim şirket olarak hizmet vermeniz için gerekli maddi ve gereksinimlerinizin olduğu evrelere ;
  • Yer sağlayıcı belgesi - Başvuru formu doldurup gerekli yere göndermeniz yeterli
  • Vergi levhası için başvuru süreci gereksinimleri - 500 TL
  • Donanımlara sahip yeni nesil işlemcili bir sunucu - Ortalama 3500-6000 TL arası
  • Sunucu barındırma ücreti - Her sunucu için - aylık 90-350 TL arası
  • Bulunduğunuz konuma göre bir ofis kirası - 500 - 3750 TL arası
  • Ofisiniz için materyaller ( bilgisayar, ofis mobilyaları,telefon vb.) - 1000-6000 TL arası
  • Anlık çözümlemeler için bir tekniker ve maaşı - aylık 1300-3500 TL
  • Devlete ödeyeceğiniz sigorta ücreti - aylık 450-660 TL arası
  • Her elemanınız için ödeyeceğiniz sigorta ücreti 450 -600 TL arası
  • Kullanacağınız özel yazılımların lisansları - aylık 200-600 TL arası
  • Siteniz için yaptırmanız gereken özgün bir tasarım - 1000-4000 TL arası
  • Marka olmak isterseniz marka tescili - 260 - 850 TL arası
  • Ticari sicil kaydı ve yıllık harç - 205-235 TL arası
  • Anlaşacağınız bir serbest muhasebeci ücreti - aylık 100-250 TL arası
  • Devlete her koşulda ödeyeceğiniz damga vergisi - 30- 50 TL arası
  • Kestiğiniz her fatura için ödeyeceğiniz KDV ortalama olarak -250- 600 TL arası
  • Diğer sitelere vereceğiniz reklam ücretleri min 500 - 1500 TL arası
Tüm bunları karşılayabileceğinizi düşünüyorsanız, tam anlamıyla bir hosting firması kurulumuna hazırsınız demektir. Tüm bunlara sahip olmanız da Türkiye içinde maalesef iyi bir yerlere geleceğiniz anlamına gelmiyor. Yıllık 60 TL'den reseller satarsanız geçinemiyor, iflas bayraklarını çekiyorsunuz. Yıllık 300 TL den satarsanız pahalı diye çok fazla satış yapamıyorsunuz. Tüm bu risklere varsanız; sizi aramızda görmekten mutluluk duyarız
smile.svg

Kaynak: https://wmaraci.com/forum/yeni-baslayanlar/hosting-firmasi-kurmak-462043.html

Son düzenleyen: Moderatör:
3 tane cok onemli engel var.
1) Simetrik internet fiyatlari. Turkiye'de inanilmaz pahali.
Ornek:
371385

Ornegin su an kullandigim sunucuda simetrik 800 Mbit internet var, bu fiyata bu performansa yaklasan Turkiye'de sunucu hizmeti yok. Natro'nun dandik sunuculari hem daha pahali, hem de 100 Mbit upload veriyor.

371386

2) Sogutma verimliligi ve UPS. Malum Turkiye'desin, internet kesilir. O mahalleye bir kentsel donusum yaparlar, 2 hafta elektriksiz kalirsin. Hosting'in hatasiz olmasi gerekir. Ona gore bir UPS sistemi kurman gerekecek ve sogutma yapman gerekecek. Ben zamaninda bankada calisirken datacenter'imizin sadece sogutmasi icin harcadigi elektrik 10.000 nufuslu vilayetlerin harcamasindan fazla idi. Bu sebeple Amerika'da Arizona'ya DataCenter kuruyor adamlar, sogutma enerjisini gunes panellerinden saglamak icin.

3) Network uzmanligi. Bunu aciklamaya gerek yok.

Ilk baslarda 2 numarali kalem cok fazla kendini belli etmeyecek, 1 ve 3 olmazsa olmaz.

Donanim maliyetleri yuksek gibi gorunse de esas parayi harcayacagin kalem onlar degil. Internet kafe acan adam da donanima o kadar harcama yapiyor asagi yukari. Virtualization kullanarak o donanimdan parasini cikarirsin. Esas problem internet ve elektrik; Turkiye icin.

8Mbit ile server kuramazsın :).

Hani yaparsın. Ama anca kendi siteni açarsın yayınlarsın. Bu zor değil. Ama sen satıcı olacaksan çok büyük para yatırman lazım.

Sunucu merkezi yerde olması gerek. En iyi interneti almalı. Ve internet hızı indirmeye değil yüklemeye bakar. 100Mbps internet pek işe yaramaz. Upload 5Mbit olsa. Adam kendi sitesine birşey yükler. Ama indirmeye geldiği zaman ağ tıkanır. 5Mb/s indirir. Daha yüksek olmaz.

Ayrıca Elektrik olmazsa olmaz.
Zaten donanımların kuvvetli olmasının gerektiğini söylemiyorum.

Sunucular sürekli takip edilmeli. Bir arızada yedek sunucu, ama sunucunun yeni alacak şekilde hazır olması gerek. Yani 2 tane bilgisayar lazım. Birinde bir hata olursa direk diğerini bağlarsın.

Yedek internet bağlantısı da lazım.

UPS olmak zorunda.

Kurumsal zaten olamazsın. Ama kendince basit bir sunucu kurup onu kullanıp satabilirsiniz. Biraz kazanıp büyüdüğünde kurumsal firma olursunuz. Ama büyük firmalar sizin gibi girişimlere bakmaz. Para kazanmak zor.

Valla denemeden olmaz. Bence dene. Sadece Gaming PC topla. Onu sunucu yap.

Öncelikle şirket kurabilmek için 18 yaşında olman lazım diye biliyorum. Verimerkezi kurmaktan bahsediyorsan milyonlarca dolarlık bir yatırımı gözden çıkarman lazım. :D
Hosting şirketi kurmak için senden daha büyük bir host şirketinden reseller yani bayi hosting paketi kiralayarak bunu bölerek satabilirsin. Yetmezse sanal sunucu kiralarsın. O da yetmezse bir fiziksel sunucu kiralar ya da bir sunucu satın alır ve bir verimerkezinden barındırma hizmeti ile emanet eder onu bölerek satarsın. O da yetmez ise sunucu sayısını arttırırsın.

Gece gündüz vardiyalı şekilde çalışacak ve müşterilerin destek talebini yanıtlayacak birkaç personele ihtiyacın var.
İş sunucuya kadar büyürse teknik bilgi ve birikime sahip birkaç mühendise ihtiyacın var ki bir problem çıkınca müdahale edebilsinler.

Ama her şeyden önce küçükte olsa harçlıklardan daha fazla paraya ihtiyacın var. Heves etmen, gözünün yüksekte olması güzel ama gerçekçi olmaktan zarar gelmez.

Bir aralar amatör olarak bende araştırmıştım. Veri merkezi kurup milyonlarca dolar yatırım yapmak yerine Türkiye'de Radore vb. şirketlerde sunucularını barındırabilirsin. Özetle makineyi alıp onların altyapısını kullanacaksın. İncelemek için: Co-location - Radore Veri Merkezi

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı