HP 15-RA0xx Smart hard disk error 301 hatası veriyor

Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar merhaba, kısaca özetleyeyim: Bir tanıdığımın çocuğunun bilgisayarı bu ve açılırken hata verdiğini söyledi. Çocuğun okulu için bu cihaz alınmış, alındığında Windows 8 yüklüymüş. Okulu için gereken programlar da Windows 10 ve üstünde çalıştığı için sıkıntı çıkarttı. Sonra beni aradılar ben de; yarın laptopu alıp format atarım ben ona dedim. O gün içinde çocuk Google'dan Windows 10 yükleyip direkt Setup'a basıp Windows 10 kurmuş bilgisayara. 2 haftadır falan kullanıyorlardı ve bu hatayı vermeye başlamış cihaz. Ben de sıfırdan UEFI kurulum ile format atma amacı ile laptopu aldım. Bu hata alınınca hard disk bitik oluyormuş internetten araştırdığım kadarıyla.

Sorunlar:
Her zaman kullandığım içinde Microsoft'un sitesinden indirmiş olduğum Windows 11 ISO dosyası olan bir USB bellek vardı. Cihaz, bu USB'yi BIOS'da görmüyor. BIOS'da UEFI seçeneği var bu arada, UEFI destekliyor.

"InsydeH2O rev. 5.0" bir BIOS sürümü var cihazın. Bunu internette biraz araştırdığımda bu BIOS'da UEFI kurulum yapılırken sorun yaşandığını birçok yerde okudum. Ondan dolayı USB belleğe tekrardan Rufus ile MBR şeklinde Windows yazdırdım, legacy kurulum yapma amacı ile. Legacy boot ekranında da USB gözükmüyor maalesef.

Cihaz Smart hard disk error 301 hatası verdiğinde Enter'a basıp devam etmeye çalıştığımda "otomatik onarım hazırlanıyor" ekranında kalıyor. Bayağı bir bekledim fakat ilerleme olmadı.

Verebildiğim bilgiler bunlar şu anlık. Bana şunu yap dediğiniz, önerebileceğiniz başka işlemler var mıdır? Eğer sorun %100 hard diskte ise yeni bir hard disk sipariş ettirip değişimini yapacağım. Fakat sorun hard diskte değilse boşu boşuna masrafa sokarım diye de korkuyorum. Yardımcı olabilecek, akıl verebilecek var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hard disk kaynaklı gibi duruyor hocam.
Güncelleme yapayım: USB belleğin BIOS'da gözükmesini sağlayabildim. Şuan da Windows kurulumu yapmayı deniyorum bakalım ne olacak. Normalde bu hata alınıyorsa yüksek ihtimalle hard disk bozuluyor demek oluyormuş yanlışım yoksa. Çünkü internetten araştırdığım kadarıyla hep böyle yazılar gördüm. Fakat bu PC'ye hatalı Windows kurulumu yapıldığını düşünüyorum. O yüzden bu hatayı alıyor olabilir mi bu bilgisayar emin değilim. Windows kurulumundan sonra da düzelmezse yeni hard disk siparişine bakacağım artık. Eğer USB'yi gösteremeseydim BIOS'a şüphelerim daha farklı yönlere çekilecekti fakat şuan o konuda sorun yaşamadım.

Güncelleme yapayım: USB belleğin BIOS'da gözükmesini sağlayabildim. Şuan da Windows kurulumu yapmayı deniyorum bakalım ne olacak. Normalde bu hata alınıyorsa yüksek ihtimalle hard disk bozuluyor demek oluyormuş yanlışım yoksa. Çünkü internetten araştırdığım kadarıyla hep böyle yazılar gördüm. Fakat bu PC'ye hatalı Windows kurulumu yapıldığını düşünüyorum. O yüzden bu hatayı alıyor olabilir mi bu bilgisayar emin değilim. Windows kurulumundan sonra da düzelmezse yeni hard disk siparişine bakacağım artık. Eğer USB'yi gösteremeseydim BIOS'a şüphelerim daha farklı yönlere çekilecekti fakat şuan o konuda sorun yaşamadım.
Son durum güncelleme:

Windows kurulumu yapmaya çalışırken; "Bu diske Windows kurulamaz bu disk her an bozulabilir" tarzı bir hata veriyor. İstesem kurabiliyorum fakat hard diskin son günlerini yaşadığı hatta belki de komple öldüğünü söylüyor sistem yani. Ondan dolayı kurulumu iptal ettim ve yeni hard disk almaya karar verdik.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı