Merhaba,
Yaklaşık 7 aydır kullandığım HP EliteBook 1040 X360 G10 model dizüstü bilgisayarımda kalıcı bir sorun yaşamaktayım. Fan sıklıkla yüksek hızda çalışıyor ve belirgin bir ses çıkarıyor, hatta sistem boştayken veya minimum yük altında bile bu durum devam ediyor. Ayrıca cihaz oldukça ısınıyor ve bu durum genel performansı ve kullanıcı deneyimini olumsuz etkiliyor.
Daha önce cihazımı satın aldığım firmanın teknik servisine gönderdim. Cihazı incelediler ve herhangi bir sorun tespit edilmediğini belirttiler. Ancak önlem olarak anakartı değiştirdiler. Buna rağmen, sorun hala devam ediyor. Fan, herhangi bir yoğun işlem yapılmasa dahi periyodik olarak hızlanıyor ve yüksek devirde çalışmaya devam ediyor.
Özellikle cihaz şarjdayken işlemci sıcaklığı hızla artıyor ve kısa sürede maksimum seviyelere ulaşıyor. Hiçbir uygulama çalışmıyorken bile işlemci kullanımı %95-100 seviyelerine çıkıyor, bu da aşırı ısınmaya ve performans kaybına yol açıyor. Ayrıca sıcaklık değerleri anlık olarak büyük dalgalanmalar gösteriyor ve düşük yük altında bile hızla yükseliyor.
bilgisayarımın özellikleri:
- işlemci: 13. nesil Intel(R) Core(tm) i7-1355U 1.70 GHz.
- bellek: 32.0 GB RAM.
Sorunu gidermek adına üç kez format attım, ancak sistem tamamen temizken bile sorun devam ediyor. Bu problem, cihazın verimli bir şekilde kullanılmasını zorlaştırarak iş akışımı olumsuz etkiliyor.
Şu ana kadar aşağıdaki adımları uyguladım:
- BIOS ve tüm sistem sürücülerini HP Support Assistant üzerinden güncelledim.
- Görev Yöneticisi'nden işlemci ve bellek kullanımını kontrol ettim (herhangi bir anormallik gözlemlenmedi).
- Güç ayarlarını dengeli moda alarak güç tüketimini optimize ettim.
- Hava giriş ve çıkışlarını temizleyerek havalandırmanın düzgün çalışmasını sağladım.
- HP UEFI üzerinden donanım tanılaması yaptım (herhangi bir donanım hatası tespit edilmedi).
Tüm bu önlemlere rağmen sorun hala çözüme ulaşmadı. Bu sürekli yüksek fan sesi ve aşırı ısınma sorununu gidermek için herhangi bir öneriniz, ek bir çözüm yolu veya potansiyel bir Firmware güncellemesi olup olmadığını öğrenmek istiyorum.
Şimdiden desteğiniz için teşekkür ederim.