HP Linux kurarken hata veriyor

Luuks

Hectopat
Öncelikle merhabalar. Rufus ile Manjaro Linux'u flash belleğime yükledim. Sonra BIOS'a girip "Boot" ekranında "USB Diskette on Key/USB Hard Disk" seçeneğini en üste çektim. Bilgisayarı yeniden başlattığımda Windows 10 açıldı. Sonra Legacy Support'u kapatıp tekrar denedim. Bu sefer ise "Boot Device Not Found (3F0)" hatası verdi. F2 tuşuna basıp, "Hard Drive Check" kısmından "Quick Check" yaptım, ancak yine aynı hatayı verdi. Çözümü var mıdır?

HP'ler genellikle Windows kurulu gelir ve harici bir medya aygıtı ile Boot özelliğini deaktif eder. Marka model ismi ile aratarak bir yolunu bulup BIOS ile harici önyüklemeyi aktive etmeniz gerekir.
Bu, genellikle Secure Boot seçeneğini deaktif ederek olur.

Bir de, USB' yi hangi linux dağıtımı ile bootable etmenize bağlı. UEFI desteği var ise, Rufus ile GPT olarak, eğer Linux dağıtımın UEFI desteği yok ise Rufus ile MBR olarak biçimlendirip kurmanız gerekir.

Windows burada genellikle UEFI ile kuruludur ve siz de Dual Boot bir sistem kullanmak istiyor iseniz UEFI destekli bir dağıtım (Ör. Ubuntu) ile USB'yi bootable etmelisiniz.

Son olarak da BIOS'u Legacy değil de UEFI ile yapılandırıp USB'yi okutmalısınız. Kolay gelsin.

Arch Linuxlar kurulum esnasında Secure Boot'u kapalı tutmayı gerektiriyor, bu bütün Linux dağıtımlarında böyle değildir bazı dağıtımlar Secure Boot desteği sunsa da benim bildiğim Arch Linux'ta bu destek yok dolayısıyla Manjaro kurulum imajı olan USB'yi boot etmeden önce BIOS'tan Secure Boot'un kapalı olduğuna emin olun. Ayrıca üstte de söylendiği gibi sistem ile Rufus'tan yazdırdığın imajın uyuştuğuna emin ol yada direkt BalenaEtcher kullanabilirsin ben öyle yapıyorum, benden tek istediği şey USB'yi ve imaj dosyasını seçmek gerisini kendisi hallediyor sistemim UEFI olduğu içinde sanırım direk UEFI olarak yazıyor.

Konuyu hortlattığım için özür dilerim. Ancak çözümü buldum ve bu sorunla karşılaşan başka arkadaşlar için de yazmak istedim. (Bu arada bu kadar uzun süre geçmesinin sebebi bu hatadan sonra Linux işini bırakmış olmam , dün ise tekrar denemeye karar verdim ve çözümü buldum.) Benim kullandığım flash bellek "USB 3.0"dı ve olmamıştı. Ben de "USB 2.0" bir flash belleğe aynı işlemleri kullandım ve çözdüm. Kesin olarak işinize yaramayabilir ancak denemekte fayda var. Şu an Linux Mint XFCE ve Windows 10 dual boot olarak kullanıyorum. Cevap veren hocalarıma da teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…