HP Victus 16e için termal macun önerisi

Lazerhawk

Kilopat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Arkadaşlar selamlar. Durumu size kısaca anlatayım: Bir veya iki hafta önce laptopuma Pullsar Pullwark Bold termal macunu uyguladım. En başta değerlerde sıkıntı olmasa da DOOM 2016 oynarken CPU'nun 100 derecelere kadar çıktığını fark ettim. GPU ise şaşırtıcı şekilde 60-72 arasında (başka oyunda ise maksimum 74. DOOM'da maksimum 66 derece) dereceye kadar çıktı. GPU konusunda aldığım değerler fena olmasa da CPU ısınma sorunu çözemedim ve çözemiyorum. Ryzen 7 5800H her şekilde ısınıyor. Durumlar şu şekilde:

Artic MX-6: bir haftada pump-out yaptı.
Thermalright Helios: Isı değerlerini korusa da bloğu kaldırmam gerektiiğinde macunun büyük oranda bakır alandan aktığını ama diğer macunlardaki gibi dağılma olmadığını gördüm.
Pullsar Pullwark Bold: GPU için oldukça iyi sonuçlar verse de Ryzen 7 5800H fanlar full devirde dönmezse boşta ısınma sorunu yaşatıyor.

Eski Cihazımda (i5 9300H ve GTX1650) Denediğim Macunlar:

ZM-STC 10: EN iyi sonucu veren buydu ama piyasada tekrar bulamadım ve R7 5800H için ne yapacak bilmiyorum
ZM-STC 8: Elimde var ama eski cihazdan tecrübeli olarak kullanmıyorum.
CM Mastergel Regular: İşimi büyük oranda görmüştü ama ZM-STC 10 kadar verimli değildi.

Gelelim asıl soruya:

Aşırı pahalı olmayan (Verebileceğim maksimum 600 lira, çünkü param kalmadı), pump-out yapmayacak ya da daha doğrusu R7 5800H'ı dizginleyecek bir macun var mı? Termal macun soruyorum ve Türkiye içinden alınabilecek ürünler bakıyorum. Thermalright TFX, Thermalright TF9 ve Thermalright TF8 gibi ürünler dikkatimi çekti ama laptop için uygun olup olmadıklarını bilmiyorum. NT-H2 aradım ama bulamadım, sadece NT-H1 vardı ve insanlar pump-out yaptığını söylüyorlardı.

Durum bu şekilde, şimdiden yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

Bu termal macunların huyunu ben tam çözemedim cidden.

Eskiden Arctic MX-4'ü iki kez Ryzen 7 3700X kapağının üzerine sürmüş ve beraber gelen Wraith Prism soğutucu ile kullanmıştım. Her seferinde en az bir yıl performansını korudu ve yeterliydi.

Aynı MX-4 macunu Sapphire RX 5700 XT Nitro+ kartın GPU üzerine uyguladım. İlkinde bir hafta civarı, ikincisinde daha kısa sürede pump out yaşandı. Üzerinde gelen 4 yıldır sürülü macunun 6 derece üzerine(82 derece) kadar çıktı. Sonra MX-6 sipariş ettim ve onunla rahatladım. 74 dereceyi hiç geçmediği gibi 1,5 yılı aşkın süredir yenileme ihtiyacı hissettirmedi.

Ryzen 7 işlemcinin yanında gelen güzelim soğutucunun fan tırnaklarını kazara kırdım. Sonra onu bağlamayla uğraşmak istemedim ve daha fazla hızlandırmak istediğim için Thermalright Phantom Spirit SE soğutucu aldım. Yanında gelen TF7 macunla montajı yapıp tüm çekirdekleri 4400 MHz hıza dayadım. Yaklaşık 10 aydır çok güzel gidiyor.

Şimdi ekran kartının hotspot ve VRAM sıcaklıkları uçtu. İyi bir thermal ped tespit edebilirsem alacağım ve onu açtığımda GPU macununu da TF7 ile yenileyeceğim. Ben şahsen Thermalright macunlarına güveniyorum. Eğer vizkozite değeri yeterince yüksekse doğrudan çip zarına uygulanabilir. Yani çok ısınan CPU/GPU zarı için ya sıvı metal alaşımlı macun alacaksın yada iletken olmayanlardan olabildiğince katı bir macun bulup alacaksın. Ben MX-4 ile MX-6 arasındaki viskozite farkının ne kadar etki etttiğini bizzat tecrübe ettim. Sen MX-6'nın dahi pump out yaptığı söylüyorsan sana daha da katı bir şey lazım. Ayrıca gelecek sefere belki çipin ortasına biraz daha fazla birikecek şekilde sürmeye çalış derim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…