HTTP vs HTTPS farkı nedir?

Aqua6

Yoctopat
Bu ikisinin tam olarak farkı nedir? Mesela sitelerde HTTP yerine HTTPS daha güvenliymiş burasını anladım ama başka farkları nedir?
Mesela internet servis sağlayıcım benim girdiğim siteleri biliyor ya atıyorum ben Technopat'a girdim diyelim ve buraya girdiğimi görüyor. Peki internet servis sağlayıcım HTTPS üzerinden bağlandığım için sadece Technopat'ı mı görüyor yoksa mesela o an Technopat'ta bir tane donanım/yazılım konusunu inceliyorum diyelim, internet servis sağlayıcım girdiğim Technopat sitesi haricinde sitede incelediğim konuyu göremiyor mu HTTPS olduğu için?

HTTPS'nin amacı firmaların görüp görmemesi değil. Firma her şeyin logunu tutar. Tıkladığın her linkin. HTTPS'nin amacı köprü metni aktarım protokolü güvenli ifadesinin kısaltması olan HTTPS, adından da anlaşılacağı gibi HTTP'nin daha güvenli bir sürümü veya bir uzantısı olarak düşünülebilir. HTTPS'de, tarayıcı ve sunucu veri aktarımına başlamadan önce güvenli ve şifreli bir bağlantı kurar.

HTTP, siteye gönderilen verinin şifrelenmeden bir hackerın falan rahatlıkla görebileceği protokoldür.

HTTPS ise, siteye gönderilen verinin uçtan uça şifrelenip, bir hackerın rahatlıkla göremediği bir protokoldür. Gönderilen veriye bakılırsa, rastgele sayılardan ve harflerden oluşan bir metin gibi bir şey görünür.

Örneğin HTTP protokollü bir siteden alışveriş yapıyorken eğer ara bağlantıda bir hacker varsa siz bilgileri yazıp satın ala bastığınızda, hacker kart bilgilerinizi rahatlıkla görebilir.

HTTPS'de ise bu olayın tam tersi. Yani ara bağlantıda olsa bile bilgilerinizi göremez.

Ben böyle biliyorum. Sorduğunuz olayı tam olarak bilmiyorum, girdiğiniz siteyi biliyor ama.

Şu video anlatmış mesela:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…