Hydraumatic - FCB Fluid Circulative Bearing

VeshraL.

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar bu terimleri soğutucu özelliklerinde gördüm. Rulman tipi olarak bu terimler gözüküyor. İnternette araştırdım fakat herhangi bir açıklama bulamadım. Bu terimler ne anlama geliyor ve hangisi daha sağlıklı?

Basit ölçülerle anlatmak gerekirse ;

1- Sleeve Bearing: En dandik olanıdır. Avantajı sessiz ve ucuz olmasıdır. Birçok ekran kartı üreticisi bu tür rulmanları kullanıyor.
2- Ball Bearing: Bu çok daha dayanıklıdır. Dezavantajı ise biraz daha gürültülü ve maliyetli olmasıdır, Sleeve Bearing fanlara göre.
3- Fluid Dynamic Bearing: Bu diğer 2' sinden daha sessiz ve maliyetlidir. Hemen hemen Ball Bearing ile aynı dayanıklılığı vardır. Bazı varyasyonları ball bearingden çok daha dayanıklıdır(Hydrostatic Dynamic Bearing).
4-Rifle Bearing: Aşağı yukarı FDB gibi. Neredeyse Ball Bearing kadar dayanıklıdır.

Ayrıca Maglev Bearing (Manyetik Bearing): Bunu tanımlamaya gerek yok. Çünki şu an için üretimi sadece tekel, bildiğim kadarıyla (patenti alınmış).

Acizane şöyle bir sıralama yaptım; MagLev bearing > FDB(HDB varyasyonu) ≥ BB(ball bearing) > RB (rifle bearing) > SB(sleeve bearing)

Not: Bunların dışında da farklı isimlerde rulmanlar vardır ( EBR gibi, HB gibi ya da HDB gibi vs.) . Genel mânada bu rulmanlar bahsi geçen 4 tür rulmanın içindedir( alt dal gibi). Bu verdiğim bilgilerde hatalarım olabilir ( yabancı kaynaklı sitelerde bazı ihtilaflar var ).

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı