Rehber Hyper-V Sanal Makine Oluşturma Rehberi

Katılım
27 Ocak 2012
Mesajlar
14.315
Makaleler
34
Çözümler
41
Yer
İstanbul/Üsküdar
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Active Directory - Security Uzmanı
Profil Kapağı
1522600635
Technopat Sosyal'den herkese merhaba :) Bu konumuzda Windows 10 işletim sistemimizde Hyper-V teknolojisini kullanmayı öğreneceğiz.
  • BIOS menüsünden "Virtualization" ayarını açalım
Öncelikle BIOS menüsü üzerinden sanallaştırma ayarını açıyoruz. Intel işlemcilerdeki "Hyper Treading" yani çekirdek sanallaştırma teknolojisi ile karıştırmayalım, ikisi farklı şeyler. Biz " Secure Virtual Machine Mode" veya "Intel Virtualization Technology" olarak isimlendirdiğimiz sanallaştırma teknolojisini aktif edeceğiz. Bu ayara "Advanced Menü" aracılığı ile "CPU Configuration" sekmesi altından kolayca ulaşabiliriz. Ayarları değiştirdikten sonra F10 ile kaydedip yeniden başlatabiliriz. Bazı BIOS'lar farklı tuş kombinasyonları kullanabilir, sağ alt köşeden ilgili tuşu bulup kullanabiliriz.

1-1.jpeg


1.jpg


  • Windows özelliklerinden Hyper-V özelliklerinin hepsini açalım
Ardından başlat menüsüne "Windows Özelliklerini Aç veya Kapat" yazıyor, çıkan nesneye tıklıyoruz ve aşağıdaki pencere bizi karşılıyor. Buradan Hyper-V kısmına gelip tüm tikleri işaretliyoruz. Eğer ki BIOS üzerinden ilgili ayarı açmazsak "HyperVisor" özelliğini aktif edemeyiz. Bu da, sanal makineyi kursak bile çalıştıramamıza sebep olacaktır.

Aşağıdaki pencerede Hyper-V Platformu ve Yönetim Araçları kısmının da içerisine girip tüm özelliklerin açık olduğundan emin olmalıyız.
Gördüğünüz gibi V-Platform içerisinde Hypervisor teknolojisi pasif şekilde kalabiliyor. Gözden kaçmasın, hepsini işaretliyoruz. Ardından yeniden başlatılacaktır sistem.
2.jpg
25.jpg


  • Hyper-V yöneticisini çalıştıralım
Hepimizin bildiği gibi başlat çubuğuna "Hyper" yazdığımız anda Hyper-V Yöneticisi programına erişebiliyoruz.

3-4.jpg


Ve karşımıza Hyper-V penceresi geldi. Sol kısımda "Desktop-GDHTPFO" isimli fiziksel makinemizi görebiliyoruz.
Orta kısımda sanal makineler ve sağ kısımda "Disk ve Sanal Makine Oluşturma", "Sanal Ağ Kartı Oluşturma", "Sunucu Kaldırma - Yenileme", "İnceleme ve Düzenleme" seçeneklerine erişebiliyoruz.

3-3.jpg


  • Sanal ağ kartı oluşturalım
Yukarıdaki görselin sağ kısmında yazan "Sanal Anahatar Yöneticisi..." sekmesine tıklıyoruz, aşağıdaki pencere bizi karşılıyor. Buradan "İnternal" - "External" - "Custom" seçeneklerinden birini seçiyoruz.

İç Sanal Anahtar; Yalnızca kendi yerel yapılanmasındaki fiziksel ve sanal makineler ile haberleşebilir.
Dış Sanal Anahtar; Yerel yapılanmasındaki sanal - fiziksel makinelerin yanı sıra dış dünyaya da açılabilir.
Özel Sanal Anahtar; Yalnızca sanal makineler ile iletişim kurabilir.

Bizler sunucu sanal makine kuruyorsak; "External" yani dışarı açılabilen ağ yapısını kullanmak pek mantıklı olmayabilir. Zira sunucu bilgisayarın saldırıya uğraması, bağlı bulunduğu istemcileri de tehlikeye sokacaktır.
Ancak biz Windows 10 işletim sistemli bir Client sanal makine kurduğumuz için "External" yani dışa dönük anahtar kullanıyoruz.
Dış seçeneğine tıkladıktan sonra "Sanal Anahtar Oluştur" butonuna tıklıyoruz.

4.jpg


Akabinde sanal anahtarımıza isim veriyoruz. Bu ismi verirken anahtar türünü belirten bir isim tercih etmeliyiz. "Dış Anahtar" veya "İç Anahtar" gibi. Zira birden çok sanal makinenin bir arada bulunduğu sistemlerde default isim kullanmak karışıklıklara sebep oluyor.

5.jpg


Bize uyarı mesajı verecektir, evet deyip ilerliyoruz.. Bu süreçte fiziksel makinemizde internet bağlantısından düşebiliriz. Çok kısa bir süre içerisinde tekrar bağlantımız problemsizce eski haline gelecektir. Değişiklikler uygulanacak ve işlem tamamlanacaktır.

6.jpg
7.jpg


Gördüğünüz gibi "Sanal Dış Ağ Yongası" isimli Sanal NIC oluşmuş durumda. Bunun ile sanal Windows 10 makinesinden "www.technopat.net" adresine bağlantı kurabileceğim.

8.jpg


  • Sanal makine oluşturalım
Hyper-V Yönetici ekranımdan "Yeni" > "Sanal Makine" seçeneklerini takip ediyorum.

9.jpg


"Sanal Makine Sihirbazı" beni karşılıyor. Varsayılan değerler ile makine oluşturmak için son diyebiliriz. Ancak biz custom bir yapılandırma içerisine gireceğiz, aşamaları göreceğiz.

10.jpg


Bu pencerede sanal makineyi hangi hedefe kuracağımı belirtiyorum. Gördüğünüz gibi C:\ hedefine "Hyper-V Makineler" isminde bir makine açmışım. Bu tip davranışlar karışıklığı engeller, olası bir problem durumunda sunucuların hedef dosyalarına erişiminizi kolaylaştırır. Yanlış müdahalelerde bulunarak ortalığı daha da karıştırmanızı engeller.
İsim verirken oldukça basit ve anlaşılması kolay kelimeler belirleyelim. Basit görünse de karmaşık yapılarda çok büyük önem arz eden bir konu.

11.jpg


Ardından sanal makinemizin UEFI BIOS'a sahip olup olmayacağını belirtiyoruz. Eğer sahip olduğunuz makineler çok da kuvvetli değilse 1.Nesil seçeneğine tıklamanızda fayda var. 1. Nesil ve 2.Nesil ayrımı tamamen ihtiyaca yönelik bir seçenek, siz 1. Nesil olanı tercih edin. Eğer 32-bit işletim sistemi çalıştıracaksanız 2. Nesil seçmemeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

12.jpg


Sıra geldi bellek atamaya, standart olarak 1024MB seçili gelecektir. Buraya girdiğimiz rakam "Üst Limit" değeridir. Yani fiziksel makinemizden bu kapasiteden yukarısını rezerve edemez anlamına geliyor. Fiziksel makinemizin RAM bellek kapasitesi yüksek değilse 1024MB olarak da kalabilir. Biz 2048MB tercih ettik.

Dinamik Bellek Kullan seçeneği ise; fiziksel makineden 2048MB alanın direkt olarak rezerve edileceği veya ihtiyaç duyduğu kadar kullanılacağı kontrolünü sağlar.
Dinamik belleği seçersek ihtiyaç yokken 1400MB rezerve edip, ihtiyacın yükseldiği anlarda üst limit olan 2048MB'a kadar çıkabilir. Dinamik bellek kullanmasaydık; "İhtiyaç olsun veya olmasın 2GB alan rezerve edilir ve fiziksel makine tarafından kullanılamazdı".

13.jpg


Ağı Yapılandır bölümündeyiz. Buradan, bizzat kendimizin isimlendirdiği sanal ağ kartı olan "External" anahtarı seçiyoruz.

14.jpg


Ve artık sabit disk oluşturup işletim sistemi ile ilişkilendirme aşamasına geliyoruz yavaştan. Biz ".ISO" dosyası üzerinden kurulum yapacağımız için "Sanal sabit disk oluştur" seçeneği ile devam ediyoruz.
Yalnızca 3. bölümdeki boyut kısmını ihtiyacımıza göre büyültüp küçültebiliriz.
Eğer .VHD uzantılı disk imajımız olsaydı 2. seçeneği kullanarak; kurulum ile uğraşmadan - daha önce kurulumu yapılıp imaj yedeği alınmış işletim sistemini direkt olarak sanal ortama çekebilirdik.

15.jpg


Diskimizi oluşturmak için gerekli olan .ISO (Görüntü dosyasına) nasıl ulaşacağımızı belirtiyoruz. Ağ üzerinden çekmeyeceğiz çünkü fiziksel makinemizde Windows10.ISO dosyamız hali hazırda bulunuyor. Aynı şekilde kurulumu daha sonra değil, şimdi yapmak istiyoruz. Bu yüzden 2. seçeneği işaretleyip "Gözat" butonu ile hedef .ISO dosyasının yolunu gösteriyoruz.

16.jpg


Hedefi gösterdikten sonra dosya yolunun ilgili boşluğu düştüğünü görebiliyoruz. D:\ diskimde "W10 PRO 64BİT" klasörümün içerisinde "Windows.iso" dosyasının bulunduğunu görüyoruz.

17.jpg


Son kısım olan "Özet" bölümünde sistem adı, nesli, bellek kapasitesi, ağ çeşidi, depolama sanallaştırma yöntemi ve işletim sistemi gibi bilgiler yer alıyor. "SON" butonuna tıklamamız ile birlikte sabit sürücümüz çok kısa bir süre içerisinde oluşturuluyor.

18.jpg


Windows10Sanal isimli makinemiz oluştu arkadaşlar. Sanal Makineler bölümünden ismine ve durum bilgisine ulaşabiliyoruz. Şuan "Kapalı Durumda". Dilerseniz sıradaki görsel ile sanal makinemizi açalım.

19.jpg


İster sağ alttaki "Properties" penceresinden "Bağlan" butonu ile erişim sağlayın. İster sanal makineler bölümünden üzerine tıklayıp "Bağlan" yolunu tercih edin.

20.jpg


Sanal makinemiz karşımıza "Gücü Kapalı" şekilde gelecektir. Sanal makinelerde de açık veya kapalı şeklinde durumlar mevcuttur. Sol üst köşeden Başlat tuşuna bastığımız anda sistem çalışmaya başlayacaktır. Fiziksel hayatta kasanın güç tuşuna basmamız ile arada hiçbir fark yok. Sistemin vereceği tepki birebir aynıdır. Yalnızca sanal anakart bulunmadığı için Hyper-V logosu görünecektir :)

21.jpg


Gerçek hayattaki gibi "Boot - BIOS" tuşlarına basmanıza gerek yok, ilk açılışta otomatik olarak hedef gösterilen .ISO dosyası ile boot işlemi gerçekleşecektir. Kurulum konusunda bilgi sahibi değilseniz Windows 10 kurulum rehberine geçiş yapabilirsiniz; UEFI Windows 10 Kurulum Rehberi - Technopat

27.jpg


Gördüğünüz gibi birebir, fiziksel makinedeki kurulum penceresi ile aynı.

28.jpg


Kurulumun sonunda ise "Görüntü" > "Tam Pencere Modu" yolunu takip ederek tam ekran sanal makineme bağlanabiliyorum. Kurulum bitince ekranı hangi çözünürlükte kullanmak istediğinizi de soracaktır. Bu bağlamda çift monitör kullanmanın avantajı çok büyük.

Dikkat ederseniz sol taraftaki pencerenin üzerinde "Hangi fiziksel makineye bağlı hangi sanal makine" olduğu bilgisi yer almakta. Sağ taraftaki ekranımda ise herhangi bir ibare yok yani fiziksel makinem oluyor. Bu sayede 1 fiziksel makinede birden çok işletim sistemi çalıştırabiliriz arkadaşlar.

29.jpg


Başarılı bir Windows 10 Hyper-V Sanal Makine Kurulumunun sonuna geldik. Esen kalın :)
 
Sizler de sağ olun. İlerleyen zamanlarda çok daha farklı kurulum çeşitlerinin yanı sıra farklı işletim sistemleri ve hatta farklı sunucu çeşitleri (DNS Sunucusu vs..) kurmayı da hem metinsel hem de video aracılığı ile aktaracağım :) Bu süreçte yaşanan sayısız hataların çözümlerini de paylaşıyor olacağız..
 
Son düzenleme:
Technopat Sosyal'den herkese merhaba :) Bu konumuzda Windows 10 işletim sistemimizde Hyper-V teknolojisini kullanmayı öğreneceğiz.
  • BIOS menüsünden "Virtualization" ayarını açalım
Öncelikle BIOS menüsü üzerinden sanallaştırma ayarını açıyoruz. Intel işlemcilerdeki "Hyper Treading" yani çekirdek sanallaştırma teknolojisi ile karıştırmayalım, ikisi farklı şeyler. Biz " Secure Virtual Machine Mode" veya "Intel Virtualization Technology" olarak isimlendirdiğimiz sanallaştırma teknolojisini aktif edeceğiz. Bu ayara "Advanced Menü" aracılığı ile "CPU Configuration" sekmesi altından kolayca ulaşabiliriz. Ayarları değiştirdikten sonra F10 ile kaydedip yeniden başlatabiliriz. Bazı BIOS'lar farklı tuş kombinasyonları kullanabilir, sağ alt köşeden ilgili tuşu bulup kullanabiliriz.

Eki Görüntüle 392914

Eki Görüntüle 392915

  • Windows özelliklerinden Hyper-V özelliklerinin hepsini açalım
Ardından başlat menüsüne "Windows Özelliklerini Aç veya Kapat" yazıyor, çıkan nesneye tıklıyoruz ve aşağıdaki pencere bizi karşılıyor. Buradan Hyper-V kısmına gelip tüm tikleri işaretliyoruz. Eğer ki BIOS üzerinden ilgili ayarı açmazsak "HyperVisor" özelliğini aktif edemeyiz. Bu da, sanal makineyi kursak bile çalıştıramamıza sebep olacaktır.

Aşağıdaki pencerede Hyper-V Platformu ve Yönetim Araçları kısmının da içerisine girip tüm özelliklerin açık olduğundan emin olmalıyız.
Gördüğünüz gibi V-Platform içerisinde Hypervisor teknolojisi pasif şekilde kalabiliyor. Gözden kaçmasın, hepsini işaretliyoruz. Ardından yeniden başlatılacaktır sistem.
Eki Görüntüle 392920Eki Görüntüle 392919

  • Hyper-V yöneticisini çalıştıralım
Hepimizin bildiği gibi başlat çubuğuna "Hyper" yazdığımız anda Hyper-V Yöneticisi programına erişebiliyoruz.

Eki Görüntüle 392925

Ve karşımıza Hyper-V penceresi geldi. Sol kısımda "Desktop-GDHTPFO" isimli fiziksel makinemizi görebiliyoruz.
Orta kısımda sanal makineler ve sağ kısımda "Disk ve Sanal Makine Oluşturma", "Sanal Ağ Kartı Oluşturma", "Sunucu Kaldırma - Yenileme", "İnceleme ve Düzenleme" seçeneklerine erişebiliyoruz.

Eki Görüntüle 392927

  • Sanal ağ kartı oluşturalım
Yukarıdaki görselin sağ kısmında yazan "Sanal Anahatar Yöneticisi..." sekmesine tıklıyoruz, aşağıdaki pencere bizi karşılıyor. Buradan "İnternal" - "External" - "Custom" seçeneklerinden birini seçiyoruz.

İç Sanal Anahtar; Yalnızca kendi yerel yapılanmasındaki fiziksel ve sanal makineler ile haberleşebilir.
Dış Sanal Anahtar; Yerel yapılanmasındaki sanal - fiziksel makinelerin yanı sıra dış dünyaya da açılabilir.
Özel Sanal Anahtar; Yalnızca sanal makineler ile iletişim kurabilir.

Bizler sunucu sanal makine kuruyorsak; "External" yani dışarı açılabilen ağ yapısını kullanmak pek mantıklı olmayabilir. Zira sunucu bilgisayarın saldırıya uğraması, bağlı bulunduğu istemcileri de tehlikeye sokacaktır.
Ancak biz Windows 10 işletim sistemli bir Client sanal makine kurduğumuz için "External" yani dışa dönük anahtar kullanıyoruz.
Dış seçeneğine tıkladıktan sonra "Sanal Anahtar Oluştur" butonuna tıklıyoruz.

Eki Görüntüle 392928

Akabinde sanal anahtarımıza isim veriyoruz. Bu ismi verirken anahtar türünü belirten bir isim tercih etmeliyiz. "Dış Anahtar" veya "İç Anahtar" gibi. Zira birden çok sanal makinenin bir arada bulunduğu sistemlerde default isim kullanmak karışıklıklara sebep oluyor.

Eki Görüntüle 392929


Bize uyarı mesajı verecektir, evet deyip ilerliyoruz.. Bu süreçte fiziksel makinemizde internet bağlantısından düşebiliriz. Çok kısa bir süre içerisinde tekrar bağlantımız problemsizce eski haline gelecektir. Değişiklikler uygulanacak ve işlem tamamlanacaktır.

Eki Görüntüle 392930Eki Görüntüle 392931

Gördüğünüz gibi "Sanal Dış Ağ Yongası" isimli Sanal NIC oluşmuş durumda. Bunun ile sanal Windows 10 makinesinden "www.technopat.net" adresine bağlantı kurabileceğim.

Eki Görüntüle 392932

  • Sanal makine oluşturalım
Hyper-V Yönetici ekranımdan "Yeni" > "Sanal Makine" seçeneklerini takip ediyorum.

Eki Görüntüle 392942


"Sanal Makine Sihirbazı" beni karşılıyor. Varsayılan değerler ile makine oluşturmak için son diyebiliriz. Ancak biz custom bir yapılandırma içerisine gireceğiz, aşamaları göreceğiz.

Eki Görüntüle 392943

Bu pencerede sanal makineyi hangi hedefe kuracağımı belirtiyorum. Gördüğünüz gibi C:\ hedefine "Hyper-V Makineler" isminde bir makine açmışım. Bu tip davranışlar karışıklığı engeller, olası bir problem durumunda sunucuların hedef dosyalarına erişiminizi kolaylaştırır. Yanlış müdahalelerde bulunarak ortalığı daha da karıştırmanızı engeller.
İsim verirken oldukça basit ve anlaşılması kolay kelimeler belirleyelim. Basit görünse de karmaşık yapılarda çok büyük önem arz eden bir konu.

Eki Görüntüle 392944

Ardından sanal makinemizin UEFI BIOS'a sahip olup olmayacağını belirtiyoruz. Eğer sahip olduğunuz makineler çok da kuvvetli değilse 1.Nesil seçeneğine tıklamanızda fayda var. 1. Nesil ve 2.Nesil ayrımı tamamen ihtiyaca yönelik bir seçenek, siz 1. Nesil olanı tercih edin. Eğer 32-bit işletim sistemi çalıştıracaksanız 2. Nesil seçmemeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

Eki Görüntüle 392945

Sıra geldi bellek atamaya, standart olarak 1024MB seçili gelecektir. Buraya girdiğimiz rakam "Üst Limit" değeridir. Yani fiziksel makinemizden bu kapasiteden yukarısını rezerve edemez anlamına geliyor. Fiziksel makinemizin RAM bellek kapasitesi yüksek değilse 1024MB olarak da kalabilir. Biz 2048MB tercih ettik.

Dinamik Bellek Kullan seçeneği ise; fiziksel makineden 2048MB alanın direkt olarak rezerve edileceği veya ihtiyaç duyduğu kadar kullanılacağı kontrolünü sağlar.
Dinamik belleği seçersek ihtiyaç yokken 1400MB rezerve edip, ihtiyacın yükseldiği anlarda üst limit olan 2048MB'a kadar çıkabilir. Dinamik bellek kullanmasaydık; "İhtiyaç olsun veya olmasın 2GB alan rezerve edilir ve fiziksel makine tarafından kullanılamazdı".

Eki Görüntüle 392946

Ağı Yapılandır bölümündeyiz. Buradan, bizzat kendimizin isimlendirdiği sanal ağ kartı olan "External" anahtarı seçiyoruz.

Eki Görüntüle 392947

Ve artık sabit disk oluşturup işletim sistemi ile ilişkilendirme aşamasına geliyoruz yavaştan. Biz ".ISO" dosyası üzerinden kurulum yapacağımız için "Sanal sabit disk oluştur" seçeneği ile devam ediyoruz.
Yalnızca 3. bölümdeki boyut kısmını ihtiyacımıza göre büyültüp küçültebiliriz.
Eğer .VHD uzantılı disk imajımız olsaydı 2. seçeneği kullanarak; kurulum ile uğraşmadan - daha önce kurulumu yapılıp imaj yedeği alınmış işletim sistemini direkt olarak sanal ortama çekebilirdik.

Eki Görüntüle 392953

Diskimizi oluşturmak için gerekli olan .ISO (Görüntü dosyasına) nasıl ulaşacağımızı belirtiyoruz. Ağ üzerinden çekmeyeceğiz çünkü fiziksel makinemizde Windows10.ISO dosyamız hali hazırda bulunuyor. Aynı şekilde kurulumu daha sonra değil, şimdi yapmak istiyoruz. Bu yüzden 2. seçeneği işaretleyip "Gözat" butonu ile hedef .ISO dosyasının yolunu gösteriyoruz.

Eki Görüntüle 392954

Hedefi gösterdikten sonra dosya yolunun ilgili boşluğu düştüğünü görebiliyoruz. D:\ diskimde "W10 PRO 64BİT" klasörümün içerisinde "Windows.iso" dosyasının bulunduğunu görüyoruz.

Eki Görüntüle 392955

Son kısım olan "Özet" bölümünde sistem adı, nesli, bellek kapasitesi, ağ çeşidi, depolama sanallaştırma yöntemi ve işletim sistemi gibi bilgiler yer alıyor. "SON" butonuna tıklamamız ile birlikte sabit sürücümüz çok kısa bir süre içerisinde oluşturuluyor.

Eki Görüntüle 392957

Windows10Sanal isimli makinemiz oluştu arkadaşlar. Sanal Makineler bölümünden ismine ve durum bilgisine ulaşabiliyoruz. Şuan "Kapalı Durumda". Dilerseniz sıradaki görsel ile sanal makinemizi açalım.

Eki Görüntüle 392963

İster sağ alttaki "Properties" penceresinden "Bağlan" butonu ile erişim sağlayın. İster sanal makineler bölümünden üzerine tıklayıp "Bağlan" yolunu tercih edin.

Eki Görüntüle 392964

Sanal makinemiz karşımıza "Gücü Kapalı" şekilde gelecektir. Sanal makinelerde de açık veya kapalı şeklinde durumlar mevcuttur. Sol üst köşeden Başlat tuşuna bastığımız anda sistem çalışmaya başlayacaktır. Fiziksel hayatta kasanın güç tuşuna basmamız ile arada hiçbir fark yok. Sistemin vereceği tepki birebir aynıdır. Yalnızca sanal anakart bulunmadığı için Hyper-V logosu görünecektir :)

Eki Görüntüle 392965

Gerçek hayattaki gibi "Boot - BIOS" tuşlarına basmanıza gerek yok, ilk açılışta otomatik olarak hedef gösterilen .ISO dosyası ile boot işlemi gerçekleşecektir. Kurulum konusunda bilgi sahibi değilseniz Windows 10 kurulum rehberine geçiş yapabilirsiniz; UEFI Windows 10 Kurulum Rehberi - Technopat

Eki Görüntüle 392967

Gördüğünüz gibi birebir, fiziksel makinedeki kurulum penceresi ile aynı.

Eki Görüntüle 392968

Kurulumun sonunda ise "Görüntü" > "Tam Pencere Modu" yolunu takip ederek tam ekran sanal makineme bağlanabiliyorum. Kurulum bitince ekranı hangi çözünürlükte kullanmak istediğinizi de soracaktır. Bu bağlamda çift monitör kullanmanın avantajı çok büyük.

Dikkat ederseniz sol taraftaki pencerenin üzerinde "Hangi fiziksel makineye bağlı hangi sanal makine" olduğu bilgisi yer almakta. Sağ taraftaki ekranımda ise herhangi bir ibare yok yani fiziksel makinem oluyor. Bu sayede 1 fiziksel makinede birden çok işletim sistemi çalıştırabiliriz arkadaşlar.

Eki Görüntüle 392969

Başarılı bir Windows 10 Hyper-V Sanal Makine Kurulumunun sonuna geldik. Esen kalın :)
Ben Windows 10 Home kullanıyorum Hyper-V çıkmadı neden?
 

Geri
Yukarı