Referans kulaklık derken siz ne anlıyorsunuz bilmiyorum ancak herhalde kastedilen düz bir frekans eğrisine sahip olması, ki ben böyle bir frekans eğrisi görmedim daha. Ses kaynağından çıkan sesi kendi karakterini katmadan, orjinaline en yakın şekilde kulağa iletmeye çalışır denir ama çoğu kulaklığın amacı budur başarılı olur veya olamaz. Birde monitör kulaklıklar varmış. İzleme manasına gelen "Monitör" mikrofona şarkı söylerken, mikrofonun aldığı kendi sesinizi aynı anda kulaklığınıza vererek sesinizi kulaklığınızda duymanıza yarar. Artık ses kartlarının çoğunda bile monitör özelliği bulunmaktadır. Ses kartının mikrofon izleme özelliğini aktif ettiğinizde mikrofonunuzdan çıkan sesi kulaklığınızda duyabilirsiniz. Aynı anda müzik açıp kendi sesinizi müzikle de karıştırabilirsiniz. Anlayacağınız kulaklıkların yanına gelen isimlerin (monitör, referans vs.) pek bir esprisi yoktur benim gözümde pazarlama stratejiside diyebiliriz. Önerilip övülen ve sizinde kullandığınız Hyperx Cloud'da Qpad QH-90 kulaklığı ile aynı olan monitör kulaklığı olarak geçen Takstar Pro80'in mikrofon takılmış halidir. Samson SR850'ye gelecek olursak fiyatını fazlasıyla hakeden tam bir f/p ürünü kulaklıktır. Şuan bende kullanıyorum hatta FPS oyunlarında ses kasmak için kullanıyorum.
Referans veya monitör denmesi bence pazarlama stratejisi değil hocam. Sonuçta o kulaklıklar normal ev kullanıcısına hitap eden kulaklıklar değildir. Hatta bu tabirleri birçoğumuz bilmeyiz yada yeterince bilgi sahibi değilizdir. Ancak gaming denilen kulaklıklar için pazarlama stratejisi olduğunu söyleyenler var.
Bu konunun çok içinde olan birisi değilim ancak kulaklıklar arasında bunların bir farkı olduğunu düşünüyorum. Misal referans kulaklıklar bass ağırlıklı değildir. Yüksek bass'a alışmış kişiler bunlardan zevk almayabilir. Hatta müzikten zevk almak isteyenlere bazıları önermez ama kimisi de o tarz dinlemekten hoşlanır.
Misal Stüdyo referans monitörü denilen hoparlör tipi vardır. Bir tv kanalında ses masasını kullanırken bunları kullanıyorduk ve sesi doğru ve olduğu gibi vermesi amacıyla kullanılıyordu.
Hifi seviyesinde ürünler kullananlar için bunların ötesinde farklar bile oluşuyor kulaklıklar için söylersek.
Sizin yazınızdan sonra yurtdışı kaynaklardan Cloud için Takstar Pro80 veya Qpad QH-90'nun klon hali gibi yazılar okudum. Ne kadar doğru bilmiyorum.
Muhtemelen sizin birkaç yazınızdan sonra bende oyuncu kulaklıklarına bakarken Samson SR850 gibi ürünleri merak etmeye başladım.
Eğer bu ürün Cloud ile eşdeğer ise zaten hiç mikrofon vs gibi şeylerle uğraşmayıp direk cloud alıp geçmek lazım o zaman. Çünkü benim arayışım yüksek fiyatlarda pazarlama stratejisi ile gaming kulaklıklara para vermek yerine yaklaşık aynı fiyatlarda ama hem müzikte kaliteli olacak hemde oyunlarda memnun edecek kulaklık arayışı.
Bu arada mikrofon için şunlar var. Nanokatalog güvenilir ise çok uygun fiyatlı görünüyor. 1 tane alıp kenara atsak mı acaba
Mikrofon ZM-MIC1 Zalman PC microphone Kablolu Siyah incelemesi ve teknik özellikleri en ucuz fiyat ile Nanokatalog'da!
Birde şu var ama Türkiye'de bulmak biraz pahalı olur bulunursa tabi.
Buy V-MODA BoomPro Microphone for Gaming & Communication - Black: Computer Microphones - Amazon.com ✓ FREE DELIVERY possible on eligible purchases
www.amazon.com
Hatta şu videoda referans'ın ne demek olduğu hoparlör açısından bahsedilmiş bunu kulaklık olarakta düşünebiliriz