Hyprland'de CTRL nasıl Alt Gr yapılır?

Metalwell

Megapat
Daha fazla  
Bende %75 keyboard var ve Alt Gr yok, o yuzden @ falan yazamiyorum. Hyprland'de de bulamadim nasıl sag CTRL'yi Alt Gr yapacağımı. GNOME'da basitti, var midir bir çözümü sayin hocalarim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hyprland kullanıyorsan, sağ CTRL tuşunu alt gr tuşu olarak kullanmak için xmodmap veya setxkbmap gibi araçlardan yararlanabilirsin. İşte adım adım bir çözüm:

1. xmodmap kullanarak:
    Eğer xmodmap yüklüyse, aşağıdaki adımları takip edebilirsin:
    1. Terminalde aşağıdaki komutu çalıştırarak mevcut tuş haritasını görüntüle:

Kod:
      xmodmap -pke > ~/.Xmodmap
      • ~/.Xmodmap dosyasını bir metin düzenleyici ile aç.
      • Sağ CTRL tuşunun kodunu bul ve onu alt gr ile eşleştir. Örneğin, sağ CTRL için kod genellikle 66 olur. Dosyanın sonuna şunu ekleyebilirsin:

Kod:
        keycode 66 = ISO_Level3_Shift
    2. Değişiklikleri uygulamak için şu komutu çalıştır:

Kod:
      xmodmap ~/.Xmodmap
    3. autostart ile uygulama:
      Eğer bu ayarları her açılışta uygulamak istersen, yukarıdaki komutları bir başlangıç dosyasına ekleyebilirsin (örneğin ~/.xprofile ya da ~/.xinitrc dosyasına).

bir başlangıç dosyası nedir ?
      Başlangıç dosyası, kullanıcı oturum açtığında veya bir masaüstü ortamı başlatıldığında otomatik olarak çalışan bir betik veya komut dosyasıdır. Bu dosyalar, genellikle kullanıcı ayarlarını yapmak, ortam değişkenlerini ayarlamak veya belirli uygulamaları başlatmak için kullanılır.

yaygın başlangıç dosyaları​

1. ~/.bashrc veya ~/.bash_profile:
        Terminal oturumları için ayarları ve komutları içeren dosyalar. ~/.bashrc, genellikle terminal açıldığında çalışır.
      2. ~/.xprofile:
        X sunucusunu başlattığınızda çalışan bir dosyadır. Grafiksel ortamda uygulamaları ve ayarları başlatmak için kullanılır.
      3. ~/.xinitrc:
        Startx komutu ile X sunucusu başlatıldığında çalışan bir dosyadır. Bu dosyada belirli bir masaüstü ortamını veya pencere yöneticisini başlatmak için komutlar bulunabilir.
      4. ~/.config/autostart/:
        Bu klasör, masaüstü ortamlarının otomatik olarak başlatacağı uygulamaları içerir. Genellikle .desktop uzantılı dosyalar kullanılır.
        başlangıç dosyası oluşturma
      Örneğin, ~/.xprofile dosyası oluşturmak için terminalde şu komutu yazabilirsin:

Kod:
      touch ~/.xprofile

Sonra bu dosyayı bir metin düzenleyici ile açabilir ve otomatik çalışmasını istediğin komutları ekleyebilirsin. Örneğin:

Kod:
      xmodmap ~/.Xmodmap

Dosyayı kaydettikten sonra, bu ayar her oturum açtığında otomatik olarak uygulanacaktır.
    4. burada yardım mahiyetinde verilen yazılar tavsiye amaçlıdır veri kaybı vb. olacaklardan mesul değilim sadece internet üzerinde aramalarımda bulduğum verileri paylaşıyorum tavsiyeyi uygulamak kullanıcının tasarrufundadır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı