i3 10105F ve RX6600 sisteme yükseltme tavsiyesi

ridakage

Decapat
Daha fazla  
i3 10105F, RX6600, H510M Pro e anakart sistem var.
Bunu yükseltmek istiyorum aklımda i5 12400F var ama buna uyumlu anakart, kasa ve Power Supply almam gerektiğini bilmiyorum yardımcı olur musunuz?

Mola zamanında yazıyorum mesajlara geç dönersem kusura bakmayın 🙃

Ben 12400F işlemciye göre mi anakart seçeceksiniz yoksa eski anakartınıza göre bir yükseltme mi düşünüyorsunuz tam anlayamadım.

Şu anki kullandığım anakart 12. nesil desteklemiyor 12400F almam için anakartımı değiştirmem gerekiyor. Evet hocam 12400F'e göre anakart lazım sanırsam onun içinde kasa lazım.

En başta işlemciye ait soket tipini bilmeniz ona göre anakart tercihi yapmanız gerekiyor(intel tarafında işler bu şekilde yürüyor). Seçtiğiniz işlemcinin soket tipi "Intel Socket 1700". Bırakacağım şu linkten Compatible motherboards with Intel Core i5-12400F destekleyen anakartlarını bir çoğunu göreceksiniz.

Bu anakartlar arasından seçim yaparken de
  1. boyut (ATX, Micro-ATX, Mini-ITX),
  2. kullanmak istediğiniz ram slot sayısı ve ramlerin bellek miktarını desteklemesi,
  3. wifi ve benzeri özellikleri olup olmamasına karar vermeniz gerekebilir.
Kasa konusunda yine anakartın boyutuna uygun (ATX...) olan havalandırması konusunda iyi bir kasa (fan sayısı önden arkadan üstten fan pencereleri için uyumluluk) tercih etmeniz elzem olur diye düşünüyorum.

Bunun yanında power supply konusunda ise genellikle sistemi tükettiği enerji baz alınır. "Ezbere konusmak gerekirse genellikle 750 wattlık sistemler günümüz oyun bilgisayarları için çoğunlukla yeterli oluyor"

bunların yanında işlemci için kullanılacak ola soğutucunun kasaya sığması ekran kartının fiziksel ve yazılımsal donanımsal uyumlulukları da tabi etken ama belirtmediğiniz için detaya girmedim.

En başta işlemciye ait soket tipini bilmeniz ona göre anakart tercihi yapmanız gerekiyor(intel tarafında işler bu şekilde yürüyor). Seçtiğiniz işlemcinin soket tipi "Intel Socket 1700". Bırakacağım şu linkten Compatible motherboards with Intel Core i5-12400F destekleyen anakartlarını bir çoğunu göreceksiniz.

Bu anakartlar arasından seçim yaparken de
  1. boyut (ATX, Micro-ATX, Mini-ITX),
  2. kullanmak istediğiniz ram slot sayısı ve ramlerin bellek miktarını desteklemesi,
  3. wifi ve benzeri özellikleri olup olmamasına karar vermeniz gerekebilir.
Kasa konusunda yine anakartın boyutuna uygun (ATX...) olan havalandırması konusunda iyi bir kasa (fan sayısı önden arkadan üstten fan pencereleri için uyumluluk) tercih etmeniz elzem olur diye düşünüyorum.

Bunun yanında power supply konusunda ise genellikle sistemi tükettiği enerji baz alınır. "Ezbere konusmak gerekirse genellikle 750 wattlık sistemler günümüz oyun bilgisayarları için çoğunlukla yeterli oluyor"

bunların yanında işlemci için kullanılacak ola soğutucunun kasaya sığması ekran kartının fiziksel ve yazılımsal donanımsal uyumlulukları da tabi etken ama belirtmediğiniz için detaya girmedim.
Hocam peki bu kadar harcama yapmayıp 11400f alsam daha mı iyi olur sizce 12400f ile arasında çok fark var mı?

iki işlemcinin karşılaştırması yapıldığında linkini bıraktığım sitede şunları görüyoruz Intel Core i5-11400F - Intel Core i5-12400F Karşılaştırması - Epey

1. ilk olarak çıkış tarihleri arasında 1 yıl fark var bu destekledikleri teknolojiler açısından 12400f biraz iyi anlamına gelir
  2. 11400f DDR4 iken 12400f DDR 5 belleğe sahip bu şu anlama gelir. DDR4 işlemciler 3200 MHz bellek hızlarına ulaşabilirken, DDR5 işlemciler 4800 MHz bellek hızlarına ulaşabiliyor bu ciddi bir farktır. Burada 12400f doğal olarak tokatlıyor.
  3. işlemcilerin önbelleklerine baktığımız zaman 12400f hem L1 hem L2 hem L3 önbellekte önde duruyor bu özellikle oyun performansında 11400f ten çok daha önde olduğuna işaret eder.
  4. Fiyat farkına baktığımda ise en düşük sitede aralarında 1000 liralık bir fark var gibi görünüyor açıkçası söz konusu ikisinden birini seçmek ise 12400f 800/1000liralık farka muhtemelen değer.
12400f konusunda ki şahsi görüşüm ise ağırlıklı olarak oyun oynamak istediğim bir sistem de kullanmak isteyeceğim bir işlemci olmazdı eğer bütçem varsa başka bir işlemciyi tercih ederdim. Ama bütçe sınırlı ise sanırım alınabilir AMD tarafındaki rakibi ise r5 5600 dür.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı