Arkadaşlar merhaba, i3-12100F ve RX 6600'lü sistemimde işlemci kullanımımda bir problem var sanırım. Bir süredir dikkatimi çekiyor çoğu oyunda %100 CPU kullanımına ulaşıyorum ve bilgisayarda performans problemleri yaşanıyor çünkü ekran kartım o seviyelere gelemiyor. Darboğaz olacağını düşünmedim, işlemcim araştırdığım kadarıyla ekran kartımı besleyecek durumda ama problemi anlayamadım. İşlemci tam yükte 80 derece sınırında dolaşıyor, genelde çok fazla üstüne çıkmıyor çıkarsa 82 83 en fazla anlık olarak 84 oluyor diyebilirim ama ortalama değerler değil bunlar. Kasam Vento'nun bir modeli, önü mesh ve hava alıyor; önde 3 arkada 1 fan var. Bu sıcaklıklardan problem olabileceğini düşünüp bugün termal macunumu değiştirdim fakat aşırı bir oynama olmadı zaten. İşlemci yük altında yanlış anlamadıysam 47-50W civarında tüketiyor. Şu anda bu yazıyı yazarken %10-20 civarında tüketime sahip yani boşta çok bir problemi yok. Malwarebytes ile tarama yaptım bir problem gözükmüyor. Genelde denediğim oyunlar EA FC 25, CS2, Marvel Rivals, Mafia Definitive Edition ve Call of Duty Black Ops 6 oldu.
Black Ops 6'da daha oyuna girmeden ana menüde %100 oluyor ve belirli bir süre sonra oyun kendiliğinden kapanıyor, bunun problemi başka bir şey olabilir ama yine de her oyunda %100 kullanıma ulaşması hiç mantıklı gelmedi ve zaten bu bana bazı problemler yaşatıyor performans açısından. Mafia'da ise ekran kartı kullanımım genelde yüksek, işlemci çoğu zaman %100 sınırında ve zaman zaman ekran kartı kullanımı anlık olarak çok düşüyor ve anlık FPS düşüşü yaşatabiliyor. FC 25 bahsetmiyorum bile, hem sanırım oyunun optimizasyonu hem de benim sistemimdeki problemlerden dolayı bir ara neredeyse oynanılamayacak seviyedeydi, ayarları bayağı bir düşürdüm ve sonunda şu anda %100 işlemci kullanımı ile bile olsa en azından oynanabilecek seviyede diyebilirim fakat hala oldukça gözüme batan problemler yaşatıyor. Son tercihim format atmak, eğer öncesinde yardımcı olabileceğiniz bir şey varsa çok sevinirim.
Black Ops 6'da daha oyuna girmeden ana menüde %100 oluyor ve belirli bir süre sonra oyun kendiliğinden kapanıyor, bunun problemi başka bir şey olabilir ama yine de her oyunda %100 kullanıma ulaşması hiç mantıklı gelmedi ve zaten bu bana bazı problemler yaşatıyor performans açısından. Mafia'da ise ekran kartı kullanımım genelde yüksek, işlemci çoğu zaman %100 sınırında ve zaman zaman ekran kartı kullanımı anlık olarak çok düşüyor ve anlık FPS düşüşü yaşatabiliyor. FC 25 bahsetmiyorum bile, hem sanırım oyunun optimizasyonu hem de benim sistemimdeki problemlerden dolayı bir ara neredeyse oynanılamayacak seviyedeydi, ayarları bayağı bir düşürdüm ve sonunda şu anda %100 işlemci kullanımı ile bile olsa en azından oynanabilecek seviyede diyebilirim fakat hala oldukça gözüme batan problemler yaşatıyor. Son tercihim format atmak, eğer öncesinde yardımcı olabileceğiniz bir şey varsa çok sevinirim.