i3 4130 İşlemcili Sistem İçin Upgrade

fastforward

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba, İntel Core i3 4130 'lu bir sistemim var. Monitörümde VGA ve DVI-D (Dual Link) girişleri var, çözünürlüğü 1366*768 ve boyutu 19 inch. Markasını bilmediğim 4 GB DDR3 1600 MHz Ram ve 250 Watt PSU var. Bu sistem ile oyun performansım çok kötü ve bunu kaliteli şekilde oyun oynayabileceğim bir hale getirmek istiyorum. Sistemi her şeyiyle düşündüğümüzde hangi parçalarda (Ekran kartı / PSU / Ram / Monitör / İşlemci) değişiliklik yapmam gerekir? Bütçem 1000-1100 TL, kaliteli şekilde oyun oynayabilmem için en mantıklı upgrade nasıl olur, önerilerinizi bekliyorum.

Para artarsa klavye-mouse da almayı düşünüyorum. Tavsiyenizde bütçe kalıyorsa (100-150 TL) klavye-mouse da ekleyebilirsiniz.

Bi yandan kendim de araştırıyorum. Ben şöyle bir upgrade düşündüm.
1. Ekran Kartı: MSI Nvidia GeForce GTX 960 2GB 128Bit GDDR5 (DX12) PCI-E 3.0 Fiyatı : 774,74 TL
2. PSU: Aerocool VX Serisi 400W 28A@12V Aktif PFC Güç Kaynağı Fiyatı : 82,45 TL
3. Ram: Kingston DDR3 8GB(2x4) HyperX Beast 1600MHz CL9 Performans Ram (KHX16C9T3K2/8X) Fiyatı : 142,85 TL
Bunların fiyatı da tam 1000 TL yapıyor mesela. Bu parayı harcasam karşılığını alır mıyım? Mesela Ramleri 4GB 'tan 8GB 'a çıkarmak ne kadar farkeder 140 TL'ye değer mi? Değer derseniz başka Ram tavsiyesi de alabilirim. Bir de GTX 960 için 400W PSU (minimum) tavsiye edilmiş birçok yerde (kendi sitesi dahil), bu PSU bu karta bu işlemciye yeter mi ya da üzerine az daha para koyup 500W bir PSU mu almak gerekir? Başka bir sorumsa GTX 960 1366*768 çözünürlükte oynamak için veya i3 4130 işlemci için fazla mı, boşa mı yatırım yapıyorum acaba GTX 950 'de mi karar kılmalıyım?

Son düzenleme:

Seni 1-2 konuda aydınlatmak isterim.
1. olarak GTX960 ile GTX950 neredeyse aynı ekran kartlarıdır. Aralarında en fazla 4-5FPS fark var ve oda çok önemli değil. Ancak R9 380 daha performanslı bir ekran kartıdır ve kesinlikle tavsiye ederim.
2. olarak kendinizde bulunan RAM'in markasını, modelini bulup aynı RAM'den bir tane daha alın. Kalan paraya Zalman ZM500-LX alın. Eğer hala paranız varsa yeni bir kasa alın derim.

Aslında evet GTX 950 ve GTX 960 arasında çoğu oyun için 5-10 fps farkediyor. Ama yeni çıkacak oyunlarda biri 30 biri 23 fps verdiği durumlarda o 5-10 fps işe yarar günü kurtarır, daha uzun vade götürür diye düşündüm. Kartı uzun vade kullanmayı düşünüyorum, aradaki fark beni 1 sene daha kurtarabilir diye düşündü.
Ram konusuna gelince kesinlikle katılıyorum. Rami biraz araştırdım ama hiç duymadığım bir markası var ve Türkiye 'de bulamadım. Aynısından bulmak zor. Forumlarda falan 2. el bulursam anca, yoksa bulmak cidden zor. Bilgisayarım Casper 'ın hazır kasalarından, ben en iyisi bi süre 4GB Ram kullanmaya devam edeyim, o arada forumlardan araştırıp benimle aynı bilgisayarı kullanan birine ya benimkini satayım ya da satın alayım. Ama diyelim ki bulamadım 140 TL verip Ram satın almaya değer mi?

Aslında evet GTX 950 ve GTX 960 arasında çoğu oyun için 5-10 fps farkediyor. Ama yeni çıkacak oyunlarda biri 30 biri 23 fps verdiği durumlarda o 5-10 fps işe yarar günü kurtarır, daha uzun vade götürür diye düşündüm. Kartı uzun vade kullanmayı düşünüyorum, aradaki fark beni 1 sene daha kurtarabilir diye düşündü.
Ram konusuna gelince kesinlikle katılıyorum. Rami biraz araştırdım ama hiç duymadığım bir markası var ve Türkiye 'de bulamadım. Aynısından bulmak zor. Forumlarda falan 2. el bulursam anca, yoksa bulmak cidden zor. Bilgisayarım Casper 'ın hazır kasalarından, ben en iyisi bi süre 4GB Ram kullanmaya devam edeyim, o arada forumlardan araştırıp benimle aynı bilgisayarı kullanan birine ya benimkini satayım ya da satın alayım. Ama diyelim ki bulamadım 140 TL verip Ram satın almaya değer mi?

Eğer Casper'ın bilgisayarıysa bence hiç uğraşmayın çünkü kasa, anakart ve PSU'ları çok dandik oluyor. Bence elinizdeki sistemi satıp yeni bir sistem toplayın. Bu arada HDD'niz kaç RPM? Eğer 5400 ise o PC için daha fazla uğraşmayın.

HDD 5400 Rpm. Kasa, anakart, PSU dediğiniz gibi çok dandik. Ama sonuçta amaç oyun işlemci dar boğaz yapmazsa (ki daha önce konu açtım yapmaz dediler, ayrıca i3 4130 'un GTX 960 ile kullanıldığı videolar da izledim), Ekran kartı ve PSU değiştirmek birkaç seneyi kurtarır. Üstüne de Ram ekledik mi bence güzel bile olur. Örneğin Elder Scrolls oynuyorum low ayarlarda 15 fps alıyorum. En azından bundan kurtulurum.
Sistemi satmayı da düşündüm ama satması da ayrı dert. Küçük yerlerde alıcı çıkmıyor, İstanbul, İzmir, Ankara gibi yerlerde oturmayınca kargo ile satmak da zor oluyor. Dedim max 1000 TL ile adam olacaksa bir kaç sene daha götürsün. Şimdi GTX 950/960 ile sistem toplamaya kalksam 2500-3000 TL para harcamak lazım. Bende 1000 TL var, ki satsam bilgisayarım da çok para yapmaz gibi geliyor. Üstüne gereken parayı koyamam. O yüzden bunu en iyi şekilde optimize etmem gerekiyor. Bunu bir kaç sene kullanırım, 3 sene sonra GTX 970 dengi bir kart ile o zamanın mimarisinde sistem toplarım diye düşündüm.
Bu arada sistem benimmiş gibi konuşuyorum ama liseye giden yeğenime ait, o yüzden 1000-1100 TL'den başka ekstra para harcama ihtimali yok. Bir kaç sene kullansın üniversiteye başlayınca yenisini anca o zaman alır.

Son düzenleme:
HDD 5400RPM ise 150TL verip WD 1TB Blue da alması lazım en az. Yani o sistemi adam etmek için baya zorlanır. Eğer 3 sene bir şekilde tek tük oyun oynayıp geçirmek istiyorsa sistemi yükseltsin. Ancak bilgisayarından keyif alarak zaman geçirip rahat bir şekilde 3 yıl geçirmek istiyorsa elindeki sistemi satmalı ve yeni sistem toplamalı. Eğer elindeki sistemi 600TL'ye satabilirse 1000TL ekleyip İ5 6400 ve GTX750 Ti'lı bir sistem toplayabilir ve gelecekte SSD alıp ekran kartını değiştirerek yoluna devam eder. GTX750 Ti gayet güçlü bir ekran kartıdır ve HD Graphics kullanıcısı olmaya alışmış birisi için gayet yeterlidir -Kendimden biliyorum.-.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…