i5 10200H undervoltage "warning: Hardware failure detected! Test stopped" sorunu

turquoisze

Hectopat
Makaleler
1
Merhabalar. i5 10200H işlemcili bir Notebook'a sahibim. Stres testlerinde işlemcimin 100 dereceye çıktığını gördüm ve undervoltage işlemi yapmayı denedim.
ThrottleStop 9.4 kullandım. Sadece CPU Core ve CPU Cache'nin offset voltage değerlerini düşürdüm. Ancak şöyle sorunlar yaşıyorum:

1- düşürebileceğim maksimum değer -125'ti. Mavi ekran verene kadar deneyerek düşürmem gerektiğini öğrendim. -125'te bile mavi ekran ile karşılaşmadım.
-125'te sıcaklığımın 10 derece düştüğünü gördüm ki bu benim için müthiş bir değer. Ancak -125'te stres testi yaparken testin 6. 7. dakikalarında "warning: Hardware failure detected! Test stopped" hatası ile karşılaştım. Mavi ekran falan da almıyorum sadece bu hata geliyor ve test duruyor. Bunun sebebi nedir? İnternette overclock işleminin fazla yapılması sonucu olabileceğini okudum ancak benim işlemim undervoltage. Bu hata yüzünden ayarlarımı -120'de tutuyorum. Ancak bu da 8-9 derecelik bir düşüş sağlıyor.

2- CPU Core #1 #2 #3 #4 şeklinde sıcaklık değerleri mevcut. Genel olarak 8-9 derecelik bir ısı düşüşü sağladım. #4 hariç hepsinin maksimum sıcaklığı 86-91 derece arasında oldu ancak CPU Core #4'ün sıcaklık değeri 94 dereceye çıkabiliyor. Bunun sebebi nedir ve bir anormallik var mıdır? Nasıl düzeltebilirim?

3- Undervoltage işlemi olarak yukarıda da bahsettiğim gibi yalnızca CPU cache ve CPU Core'un offset voltage değerlerini değiştirdim. Garantiyi bozmaması koşuluyla yapmam gereken başka bir ayar var mı? İşlemleri yaparken bu rehberi kullandım.

Fazla undervolt yaptigin icin stabilite testini gecemiyorsun. Biraz dusurmen gerekiyor.
Şu an -120'de sorunsuz kullanıyorum. Ancak CPU Core #4 isimli sıcaklık değeri diğerlerinden 5 6 derece daha yüksek. Bu bir sorun mu acaba yoksa herkeste bu şekilde mi?

İşlemci GHz'i ile voltajı birbirini tutmuyor demek bu, voltajı arttır veya GHz düşür.

Bu arada tarihte 2015 yazması gözümden kaçmadı, bunun hakkında bir fikrin var mı acaba?

Hata geldiğinde ekran görüntüsü almayı unutmuşum, bu yüzden tekrar stres testi yapmak yerine aynı hatanın ekran görüntüsünü internet üzerinden buldum. Tarihe takılma, hata harfi harfine aynı.
İşlemci GHz'i ile voltajı birbirini tutmuyor demek bu, voltajı arttır veya GHz düşür.
Voltajı biraz arttırdım sorunum düzeldi. Peki undervoltun daha verimli olması için yapmam gereken başka bir ayar var mı?

Voltajı biraz arttırdım sorunum düzeldi. Peki undervoltun daha verimli olması için yapmam gereken başka bir ayar var mı?

Doğrudan GHz ile alakalı, GHz azaldıkça çekirdeğe sağlanması gereken voltaj azalır.

Intel'in kendi yazılımını da kullanabilirsin bunun için, Intel Extreme Tuning Utility.

Doğrudan GHz ile alakalı, GHz azaldıkça çekirdeğe sağlanması gereken voltaj azalır.

Intel'in kendi yazılımını da kullanabilirsin bunun için, Intel Extreme Tuning Utility.
Intel'in kendi yazılımını denedim önce ancak onda bu ayarlar kilitli. Bu yüzden ThrottleStop kullandım hocam.

Anladım, ThrottleStop da bu iş için iyi. All-Core şeklinde UV yapıyorsan GHz düşürüp öyle UV yapmanda fayda var. Tabii performansı da öldürmek istemezsin büyük ihtimal, 100-200MHz ideal GHz düşürmek için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…