Çözüldü i5-10300H/i7-10750H Turbo Boost kapatmak faydalı mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

296822

Gigapat
İlk 5 Haneli Mesajınız!
Makaleler
19
Oyun için sıcaklığı düşürmek amacıyla işlemci Turbo Boost kapatmak zararlı olur mu işlemci için? Perfonmans kaybı yaşar mıyım? (i5-10300H veya i7-10750H) (Render yapılırken açık olacak şekilde.)

Çözüm
UV ve TB kapatmak haricinde çözüm var mı?

Asus ROG Armoury Create üzerinden fanları Turbo moda almak ve Hyperfan Turbo yapmak daha iyi soğutır mu? (Cihazı almadım.)

Power limit düşürmek perfonmansa etki ediyor mu? Intel XTU üzerinden ayarlarnabiliyor mu?
Eder, zaten Turbo Boost'u kapatmak yanlış hatırlamıyorsam 15W veya 25W gibi bir değere alıyor işlemciyi. Dememin nedeni üreticiler bazenn 70W gibi power limitler koyuyorlar, laptop o civara az bir süre boostluyor sonra ısınıp iniyor başka bir değere. O Stress Test'teki amaç cihazın uzun süreli max yük altında bile Throttling olmadan/mavi ekran vermeden stabil çalışabildiği max Power Limit/UV'yi bulmak.

XTU da laptop için önermem. BIOS ile oynuyor kalıcı değişiklikler yapma ihtimalin var, resetlemek için CMOS piline de genelde tüm laptopu sökmeden masaüstündeki gibi rahat erişim olmuyor. ThrottleStop hem laptop için daha çok özellik var hem de sadece program açıkken UV vs aktif oluyor, daha güvenli olur.
İşlemci için zararlı olmaz, aksine daha düşük sıcaklıklar ve daha düşük frekanslarda çalışacağından işlemci daha az yorulur ama bu sefer de az da olsa performanstan mahrum kalırsınız.
Onun yerine Intel XTU veya ThrottleStop yoluyla UV deneyin derim. Aynı işlemci için olmasa da belirli rehberler var takip edebileceğiniz.

Gereksiz olur. Performans kaybı yaşarsınız ama ne kadar yaşarsınız bilmiyorum. Test edip görebilirsiniz. Yaptığınız testlere göre değip değmediğine daha iyi karar verirsiniz.
Kaç derecelerde?
Yok hocam alsam direk ilk incelemeyi atardım daha almadan 😁. Merak ettim oyunlarda büyük perfonmans farkı yapar mı diye? (Örneğin TB kapalıyken 60 FPS 30 FPS' ye düşer mi?)

Ayrıca Render yaparken açarım.

Intel Core 10.Nesil Comet Lake-H mobil işlemcili laptoplarda sıcaklık Turbo Boost kapatmak haricinde sıcaklık nasıl düşer?

Yok hocam alsam direk ilk incelemeyi atardım daha almadan 😁. Merak ettim oyunlarda büyük perfonmans farkı yapar mı diye? (Örneğin TB kapalıyken 60 FPS 30 FPS' ye düşer mi?)

Intel Core 10.Nesil Comet Lake-H mobil işlemcili laptoplarda sıcaklık Turbo Boost kapatmak haricinde sıcaklık nasıl düşer?
UV daima iş yapar.

İşlemci için zararlı olmaz, aksine daha düşük sıcaklıklar ve daha düşük frekanslarda çalışacağından işlemci daha az yorulur ama bu sefer de az da olsa performanstan mahrum kalırsınız.
Onun yerine Intel XTU veya ThrottleStop yoluyla UV deneyin derim. Aynı işlemci için olmasa da belirli rehberler var takip edebileceğiniz.
i5-10300H veya i7-10750H için UV desteği var mı? UV yapınca sıcaklıklar fark ediyor mu?

Oyundan oyuna değişir diye düşünüyorum ama kendimden örnek vereyim.
i5 8300H işlemciye sahip bir cihaz kullanıyorum ve yüksek sıcaklıklardan dolayı Turbo Boost'u kapattım. The Witcher 3'te pek bir kayıp görmedim ama başka oyunlarda durum farklı olabilir. Bir de render performansı bir hayli düşüyor çoklu çekirdek performansı frekanstan dolayı düştüğünden.

i5-10300H veya i7-10750H için UV desteği var mı? UV yapınca sıcaklıklar fark ediyor mu?
Yapılamıyormuş. Bahsedildiği gibi iyi soğutmalı bir model tercih etmek lazım. Aksi halde sıcaklıklar sorun olacak.
Oyunlarda çıktığı sıcaklığa bağlı olarak değişir diyelim o zaman:)

Yapılamıyormuş. Bahsedildiği gibi iyi soğutmalı bir model tercih etmek lazım.
Bunu bilmiyordum, üzücü olmuş ama alternatif çözümler bulunabilir. Zamanı geldiğinde arkadaş kaliteli bir termal macun tercih edip bir de notebook soğutucusuyla kullanırsa tahammül edilebilir sıcaklıklarda olur diye düşünüyorum.

Bu arada ben Turbo'yu ne kadar kapadıysam da sıcak yaz günlerinde işlemci 85-91 arası gidiyor TW3 oynarken. İşte artık HP'nin özensiz soğutma sisteminin azizliği bu, bu fiyata bu kadar olur deyip geçiyorum :D.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı