i5-10600KF ve bellekler Max Turbo hızına çıkmıyor

yekizm

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Gigabyte Z590 Aorus Ultra Anakart
İntel i5-10600KF İşlemci
Asus Tuf Gaming Rtx 3060 Tİ V2 OC Ekran Kartı
3000 MHZ CL 15 32 GB RAM
Merhaba geçtiğimiz günlerde bütçeme uyacak şekilde bir sistem topladım. Anakartımı arkadaşımdan ikinci el olarak satın aldım. Kendiside 10. nesil bir işlemci kullanıyordu, 4.7 GHz görebiliyordu. RAM belleklerini de XMP profiliyle 3000 MHz'e çıkarabiliyordu fakat bende nedense böyle olmadı. İşlemcimin Max Turbo frekansı 4.8 GHz ama bende 4.4'ün üzerine çıkmıyor. Belleklerim 3000 MHz ama 2666 üzerine çıkmıyor. BIOS'da 3000 MHz gözükmüyor ve XMP profile 2'ye tıklanmıyor kapalı bir şekilde duruyor sizce sebebi nedir?

Topladığım sistem:
  • Anakart: MSI H410M Pro-e
  • İşlemci: Intel i5 - 10600KF.
  • RAM: Crucila Ballistix 16x2 3000 MHz CL 15.
  • PSU: Rampage 600 watt 80+
  • Ekran kartı: MSI Gaming X 1050 Ti.

Son düzenleme:
Anakartın RAM hız sınırına takılıyorsunuz. RAM hızını 3000MHz hızında kullanmanız için Z490 anakarta ihtiyacınız var.

Supports DDR4 Memory, up to 2933(max) MHz.

İşlemci H410 anakart için normalde 2666MHz desteği var. OC desteği gibi RAM hızı arttırma desteği içinde Z490 anakarta ihtiyacınız var.

Son düzenleme:
Anakartın RAM hız sınırına takılıyorsunuz. RAM hızını 3000MHz hızında kullanmanız için Z490 anakarta ihtiyacınız var.
Sanırım yazımı dikkatli okumadınız. Arkadaşımdan aldım ben anakartı kendisi 3000 MHZ'de kullanabiliyordu.

H410 i3 ve i5 işlemciler ile en fazla 2666 MHz destekliyor. i7 ve i9 ile ise 2933 MHz.

Yalan söylemiş.
Peki işlemcim için durum nedir neden max Turbo frekansına çıkmıyor?

Peki işlemcim için durum nedir neden max Turbo frekansına çıkmıyor?
Anakartınız çok ama çok dandik, 10600K ile normalde kullanılmaması gereken bir anakart. Anakartın soğutucusu olmadığından sıcaklıktan frekans kısıyor olabilir. Ancak şunu da eklemeliyim ki işlemciler her zaman boost frekanslarının en üst sınırına çıkamaz, o yaptıkları işe göre dinamik olarak değişir. Yaptıkları işin ağırlığına göre çıkabildikleri en yüksek frekansa çıkarlar ne kadar çıkabiliyorsa artık o an.

Anakartınız çok ama çok dandik, 10600K ile normalde kullanılmaması gereken bir anakart. Anakartın soğutucusu olmadığından sıcaklıktan frekans kısıyor olabilir. Ancak şunu da eklemeliyim ki işlemciler her zaman boost frekanslarının en üst sınırına çıkamaz, o yaptıkları işe göre dinamik olarak değişir. Yaptıkları işin ağırlığına göre çıkabildikleri en yüksek frekansa çıkarlar ne kadar çıkabiliyorsa artık o an.
Anladım demek istediğinizi stress testine soktuğumdada çıkmadı bu arada kule tipi soğutucu kullanıyorum sıcaklık değerlerim iyi

Anladım demek istediğinizi stress testine soktuğumdada çıkmadı bu arada kule tipi soğutucu kullanıyorum sıcaklık değerlerim iyi
İşlemci sıcaklığından bahsetmiyordum zaten, anakart sıcaklığından bahsediyordım. Anakart da çok sıcaksa işlemcinin frekansını düşürür. Stres testinde zaten 4.8’e çıkamaz o işlemci anca oyunda çıkabilir.

İşlemci sıcaklığından bahsetmiyordum zaten, anakart sıcaklığından bahsediyordım. Anakart da çok sıcaksa işlemcinin frekansını düşürür. Stres testinde zaten 4.8'e çıkamaz o işlemci anca oyunda çıkabilir.

Tek çekirdek stress testinde çıkabilir.

İşlemci sıcaklığından bahsetmiyordum zaten, anakart sıcaklığından bahsediyordım. Anakart da çok sıcaksa işlemcinin frekansını düşürür. Stres testinde zaten 4.8’e çıkamaz o işlemci anca oyunda çıkabilir.
Anladım teşekkür ederim bilginiz için.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı