i5-12500 sistemde BIOS güncellemesinden sonra yavaşlama

Erengtx

Megapat
Daha fazla  
RAM
Corsair Vengeance LPX (2x8) 16GB 3200MHz CL16
SSD veya HDD modeli
Kioxia 500GB NVMe M2
Ekran kartı
MSI RTX 3080 Ventus 3X Plus 10G
Anakart
Gigabyte H610M S2H
İşlemci
Intel i5-12500
Merhaba,

Geçtiğimiz hafta bilgisayarım bir süre trojan ve mining yazılım virüsü altında yüksek derecelerde çalışıp düşük performans veriyordur. Format attım ve bütün sürücüleri güncelleyip, yeni işlemci fanı (pearless Assassin) takıp kullanıma başladım. BIOS 2022'de güncellenmişti 2024 14 haziran güncellemesini yaptım.

Özellikle BIOS güncellemesinden sonra ciddi bir gecikme sorunu yaşamaya başladım. Aynı zamanda tüm sürücülerim güncel olmasına rağmen 3080'e göre düşük performans almaya devam ediyorum.

örnek olarak: Test için Valorant indirdim oyunu başlattığımda 2 dakikada oyun açılıyor daha sonra mağaza veya koleksiyon gibi alanlara girdiğimde silahların kostümlerinin yüklenmesi 5-10 saniye alabiliyor. Oyuna oldukça geç bağlanıyorum bağlandığımda da ilk defa karşılaştığım şey texturelar animasyonlar yüklenmemiş oluyor. Karakterin eli yüklenmemiş havada uçan pistol oluyor.
Sorunu nasıl çözeceğim hakkında bir fikrim yok.
(İlgimi çeken ve merak ettiğim bir gariplik de Memory'min bu kadararının kullanılıyor olması garip değil mi 16 GB RAM)

• İşlemci: Intel i5-12500
• İşlemci soğutucusu: Thermalright pearless Assassin 120.
• Anakart: Gigabyte H610M S2H.
• Ekran kartı: MSI RTX 3080 Ventus 3X Plus 10G.
• RAM: Corsair Vengeance LPX (2x8) 16 GB 3200MHz CL16.
• SSD: Kioxia 500GB NVMe M.2
• Kasa: NZXT H510 Flow.
• Güç kaynağı: Corsair TX750M 750W 80+ Gold.

Başlangıç ta açılışları kapatarak ilk açılışta RAM kullanımına bakın, %20-30 kullanımı normaldir. Sizde arkanplanda Opera ve Steam uzantıları açık. Belki ondandır.
Yavaşlamadan kastınız nedir, programlar geç mi açılıyor, FPS mi düşük, geçikme mi var, %1 FPS mi düşük, takılma veya donma mı mevcut?

Altı çizili kısmında örnek vermiştim aslında. İnanılmaz geç açılıyor Valorant gibi bir oyun bile en az 2.5 dakika sürüyor tıkladıktan sonra oyun ana menüsünün açılması. Oyuna çok geç bağlanıyorum, FPS düşmesi yaşıyordum fakat BIOS'la alakalı değildi sanırım-işlemcinin bir sürümünü güncellemememiştim yapınca düzeldi.-
Daha önceden ne kadar RAM kullanılıyordu bilmiyorum ama hiçbir şey açık değilken 7.6 GB RAM kullanımı normal mi gerçekten?

Hayır hocam, 16 GB de ortalama 2.8 GB kullanması gerekir. Bende öyle kullanıyor.
Şu anda burada gözüken hizmetler bile ekstra 3gb Ram kullanıyor. Başlangıçta açılan programlar mesela fazla kullanabiliyor. Siz Kaspersky kullanıyorsunuz, belki o açılışta sistemi zorluyor olabilir. Boşta sistem sıcaklığına bakın. Ben bir seferinde oyun oynarken aşırı ısındığı için sistemi manuel kontrol ettim. Değişik bir servis arka planda feci çalışıyordu. Ram da tüketmediği ve işlemci % si nedense fazla tüketmediği için sistem sıcaklığından anlamıştım. Oyun oynarken 89 dereceye çıkıyordu, boşta ise 60 dereceletdeydi. Size de tavsiye ederim

Ben de böyle ısı değerlerini fark edince kontrol ettim ve virüs olduğunu keşfetmiştim zaten. RAM'i nelerin kullandığını hangi yazılımla görebilirim. Görev Yöneticisinde gözükmüyor sonuçta. Virüs riski olabilir mi? Tam Format attım ama ilk ciddi virüs olayım olduğundan paranoyaklaştım bu konuda.

Bende virüs değil de, "telefon uzantısı" adlı bir hizmet ti. Bir bakın hocam belki sizde de aynı sorun vardır.
Ram kullanımını standart görev yöneticisinden bakabilirsiniz. DHA aiyi gösteren bir program bilmiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…