i5 13400F İşlemci sıcaklığı normal mi?

hsn4335

Picopat
Daha fazla  
RAM
Lexar 32 gb DDR4 3200Mhz CL12
Anakart
Msı pro H610M-E
Merhaba arkadaşlar i5 13400F'li sistemimi 1 aydır kullanamamıştım bugün tekrar açtım güncellemeleri falan yaptım CS:GO gireyim dedim. Daha öncesinde CS:GO'da 66-67 derecelerde geziyordu. Bugün ise 70 derececen aşağı düşmedi en yüksek 78 gördüm ve 75-78 dereceye gelince kasadan sesin yükseldiğini fark ettim. İşlemciyi stok fanla kullanıyorum sizce bu sıcaklıklar normal mi? Korkmamı gerektiren bir durum var mı? Bu arada sistemi eylül 2024 de vatan bilgisayadan aldım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sıkıntı yok hocam, normal sıcaklıklar. Kendiniz fan eğrisi ayarlayabilirsiniz 65 üzeri sıcaklıklarda %100 çalışsın gibi. Bütçeniz varsa kule fan alarak kökten çözebilirsiniz.

Daha ucuzu: Thermalright Assassin X 120 Refined SE TL-C12C 120mm 4 x 6mm Isı Borulu Intel-AMD Uyumlu Hava Soğutucu – 2 Yıl Birebir Değişim Garantili

Hocam kasadan sesin falan yükselmesi normalmidir

Sıcaklık yükseldiği için fanların RPM'ide yükseliyor doğru orantılı olarak. O yüzden normal sıkıntı yok.
Hocam bios ayarlarında CPU fan ayarları bu şekilde.

Dosya Ekleri

• 20250623_150931.jpg
    197,4 KB · Görüntüleme: 20
Hocam bios ayarlarında CPU fan ayarları bu şekilde.
Hocam sesten rahatsız olmayacaksanız bu tarz daha agresif bir fan eğrisi yapabilirsiniz işlemci yüksek sıcaklıklarda daha soğuk çalışır. Fan eğrisine hiç dokunmazsanız bile sorun olmaz. Sıcaklıklarınız aşırı yükselmiyor ama tabi ki daha az sıcaklık daha iyidir. Ayrıca kule fan alırsanız sessiz bir şekilde soğuk bir kullanım olur.

Sıcaklık (°C)Fan Hızı (%)
0-30°C20%
40°C40%
50°C65%
60°C85%
65°C95%
70°C100%

Hocam bu voltaj işinde felan sorun çıkmaz değilmi böyle ayarlayınca? Birde hocam ben daha çok sıvı soğutma almayı düşünüyorum hem görünüş hem daha sağlam olsun diye bütçe ortalama 2.5-3 bin.

Hayır hocam fanın dönüş RPM'ini değiştiriyorsunuz sadece bir sorun çıkmaz. Ayrıca bütçeniz 4000TL altında ise sıvı soğutma almak bence çok saçma bir tercih olur. Görünüş sizin için daha önemliyse alabilirsiniz. Ancak soğutma açısından kötü olacaktır. Onun dışında sıvı soğutmaların ömürleri kule tipi fanlara göre çok daha az.

Tamamdır yardımlarınız için çok teşekkürler hocam

Tekrar Merhaba hocam az önce bu şekilde ayarladım bios dan sizce nasıl

Dosya Ekleri

• 20250624_150421.jpg
    204,5 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…