i5 13400F RTX 4070 Super sistemde bottleneck sorunu oluşuyor

Ayhan Dönmez

Kilopat
Arkadaşlar merhaba öncelikle. 2 yıl önce H610M-A ASUS anakart, XPG 2x8 16 GB 3200 MHz DDR4 RAM, i3 12100F, EVGA GTX 1070(6 yıldır kullanıyorum) olarak upgrade ettiğim sistemime 1 haftadır kullanmakta olduğum Gainward RTX 4070 Super ghost model ekran kartını taktım. Sonuçlardan da upgradeden de gayet memnunum fakat ne yaparsam yapayım darboğaz sorununu çözemedim. Sorunun darboğaz olup olmadığını da tam olarak bilmiyorum. Yardımınıza ihtiyacım var. Sistemim DDR4 bir sistem. İlerleyen zamanlarda DDR5'e geçmeyi düşünüyorum ama şu anlık işimi fazlasıyla görüyor bu sistem. Genel olarak oyunlarda ekran kartı hiçbir zaman %100 99'unu kullanamıyor. Heavenbenchmark, FurMark, OCCT gibi testleri de başarıyla geçti sistem. Anakartın BIOS'una girip ASUS Advanced OC Profile'ye de aldım, bu sayede arada oyunlarda 4100 MHz'den droplanıyordu işlemci. Bunu çözmüş oldum, artık maximum kapasitede kullanıyor. Anakartın BIOS ve sürücü Update'leri dahil hepsini yaptım. Ekran kartı driverini DDU ile kaldırıp sıfırdan kurdum ama sorun çözülmedi. İzlediğim benchmarklarda aynı sistemi kullanan kişilerde bu denli düşük GPU kullanımına rastlayamadım, işlemci kartı rahatlıkla besliyordu oyunlarda, ona güvenip almıştım. Sizce bu soruna ne neden olabilir? Güç kaynağı da besliyor diye düşünüyorum. 750W bronz sertifika. Çözünürlüğü NVIDIA DSR ile 4K'ya çektiğimde ekran kartına %99 yük biniyor sorun ortadan kalkıyor. 1440p ASUS 170 Hz monitör DP ile kullanmaktayım.

Sistem konfigürasyonu:
Anakart: ASUS H610M-A DDR4 3200 MHz.
İşlemci: i5 13400F.
Ekran kartı: Gainward RTX 4070 Super ghost.
RAM: XPG 3200 MHz 2x8 16 GB.
Soğutucu: Cooler Master Master Masterliquid ML240L.
Kasa: Everest Rampage tıtan 80Plus Bronze 750W ( 6 yıldır bu kasa ve PSU'yu kullanmaktayım, yaptığım upgradelerde hiç sıkıntı çıkarmadı.)
M.2 SSD: Kioxia Exceria Plus G3 lSD10Z001tg8 PCI-Express 4.0 1 TB.
Monitör: ASUS TUF Gaming VG27AQ1A 27" 1 ms 2K IPS 170 Hz oyuncu monitörü.
İşletim sistemi: Windows 11.

Yardımlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim. Her türlü görüşe açığım. DDR5'e henüz geçmeyi düşünmüyorum. Değişmediğim parça olarak anakart, RAM, kasa ve PSU kaldı. İhtiyaç halinde değişeceğim. Fakat bu darboğaz sorununa bu parçalar mı sebebiyet veriyor, h çipset anakart mı işlemci, ekran kartı bağlantısını tam olarak kuramıyor, koordine çalışamıyor çözemedim. Darboğaz elbette bir miktar olacaktır fakat oyunlarda %50 %60'a varan kullanımlar olup 60 FPS'nin altına düştüğü anlar oluyor ve bu durum oldukça can sıkıcı. Sistem yazılımsal olarak tamamen güncel. Ekran kartına ne kadar yük binerse o kadar sorun düzeliyor gibi oluyor, tıpkı 4K çözünürlükte ekran kartı tam kapasite kullandığı gibi. Diğer sistem toplama videolarında, benchmarklarda da bu sorunla karşılaşsam hiç yadırgamayacağım aslında. Parçalar arasında bir uyumsuzluk olduğunu düşünüyorum. Ekran kartı kafasına göre %70 80 90 65 bu tarz inip çıkıyor, FPS 60 70 arasında dolaşıp duruyor, frame limit vesaire de açık değil. Oyunlarda G-Sync aktif sadece, FPS limiti sınırsız.

Belki de sorun değildir.
Dediğim gibi şuan bakamıyorum ama, aynı oyunda aynı ayarlarda 7800x3d ile performansına bakın 4070Super'in.

Dostum sorun, ekran kartının %70 kullanması. SSD ne alaka?
Kendi tecrübemden yola çıkarak yorum yazdım. Önemli olan da bu. Hiç beklemediğiniz parçalar uyumsuzluk yaratabiliyor. G3 modeli G2'den daha kötü ve DRAM'siz bir model. Tepkilerinizin dozunu ayarlayın. Kesin bundan kaynaklanır gibi bir yorum yok ortada.

Tamamen kendi tecrübemden yola çıkarak yorum yapacağım. Kullandığınız SSD sanıyorum ki kötü bir SSD. Geçenlerde laptopumla beraber gelen SSD'yi değiştirdiğimde sistem yağ gibi akmaya başladı. Elinizde ek kaliteli SSD varsa dener misiniz?
Anakart Gen3 destekli. Bir m2 ssd daha var onda da oyunlar kurulu, aynı sıkıntıyı veriyor. Hatta hdd ve sata ssd' de bile denedim. Sorun depolamada değil. İşlemci ekran kartı tam besleyemiyor tarzı bir sorun diye düşünüyorum. Aynı kartın 7800x gibi işlemcilerle olan testlerinde kart tam performans kullanıyor. 13400f'te de 97-99 arası geziyor ama bende %50-60 'lara kafasına göre dropluyor gpu kullanımını kısıtlıyor. İşlemci %50-60 kullanıma ulaştığında. Saçma sapan bir durum. Olsa herkeste olurdu diye düşünüyorum.

Sırf bu yüzden de z serisi anakart, ddr5 ram almak istemiyorum ama 60 fps'nin altına sıkça düştüğü için çok can sıkıyor 4070 super gibi bir kartın. Üstelik heavenbenchmark, furmark gibi testlerde bir sıkıntı yok, tam kapasite kullanıyor. Occt'de işlemci %100 kullanılırken mhz kısıyordu, onu bios'tan oc profile'ye alınca o da düzeldi.

Anakart Gen3 destekli. Bir m2 ssd daha var onda da oyunlar kurulu, aynı sıkıntıyı veriyor. Hatta hdd ve sata ssd' de bile denedim. Sorun depolamada değil. İşlemci ekran kartı tam besleyemiyor tarzı bir sorun diye düşünüyorum. Aynı kartın 7800x gibi işlemcilerle olan testlerinde kart tam performans kullanıyor. 13400f'te de 97-99 arası geziyor ama bende %50-60 'lara kafasına göre dropluyor gpu kullanımını kısıtlıyor. İşlemci %50-60 kullanıma ulaştığında. Saçma sapan bir durum. Olsa herkeste olurdu diye düşünüyorum.
Hiç sistemi farklı bir SSD'ye kurup denediniz mi peki? Yoksa sadece oyun dosyalarını mı değiştirdiniz diskler arasında?

Ben durumu normal olarak karşılıyorum. Darboğazdır diyemeyiz. NVIDIA bildiğim kadarıyla yeni modellerde ürün ömrü vs gibi sebeplerden eğer gerekmiyorsa %100 kullandırtmıyor diye biliyorum. Senin de dediğin gibi çözünürlüğü arttırdığında %100 kullanıyorsa bu yüzdendir. Düşük grafikte kartın tamamının çalışmasına mantıksal olarak da gerek yok.
1440P Ultra'da bu kullanımlar oluşuyor ama. %60-90 arası kafasına göre geziyor. İzlediğim testlerde aynı kombinasyonda 97-99 arasında geziyordu kullanım. İşlemcim de bu esnada %60-65 arasında dolanıyor tabii ki. Sırf bu yüzden sıvı soğutucu alıp sıcaklıkları da 85 90 dereceden 60-70 arasına çektim ama bir fayda sağlamadı.

Hiç sistemi farklı bir SSD'ye kurup denediniz mi peki? Yoksa sadece oyun dosyalarını mı değiştirdiniz diskler arasında?
Hayır denemedim. 1.5 yıldır sistem kioxia m2 ssd'de kurulu. Açılış kapanış hızları da iyi bir sıkıntı yaşamadım. Steam'den direkt olarak diğer kioxia m2 1tb ssd'ye indiriyorum oyunları. Onlarda da aynı kullanım problemi var. Dram mevcut son aldığım modelde.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu testte de görüldüğü gibi, sadece anakart Z serisi.

Kullanımlar bu şekilde. %95-99 stabil kullanım çoğu oyunda alamadığım gibi daha da düşüyor kullanım, dalgalanıyor. Tavsiyesi olan varsa bekliyorum. Böyle olmaması gerekiyor çünkü.
Ekran görüntüsü 2024-09-18 223059.png
Ekran görüntüsü 2024-09-18 223114.png
Ekran görüntüsü 2024-09-18 223041.png
Ekran görüntüsü 2024-09-18 223025.png
Ekran görüntüsü 2024-09-18 222947.png
Ekran görüntüsü 2024-09-18 222928.png
Ekran görüntüsü 2024-09-18 222904.png
Ekran görüntüsü 2024-09-18 222844.png

Son düzenleme:
Sorun değil, kullanım dalgalanabilir. FPS sıkıntılı değilse sorun yoktur. Kesin bir çözüm istiyorsanız 7800x3d'ye geçebilirsiniz, ama yine de kimi zaman %80 kullanacağı olacaktır.

Sorun değil, kullanım dalgalanabilir. FPS sıkıntılı değilse sorun yoktur. Kesin bir çözüm istiyorsanız 7800x3d'ye geçebilirsiniz, ama yine de kimi zaman %80 kullanacağı olacaktır.
Aynı sisteme sahip diğer kişilerde durum çok farklı, %97 -99 bandında seyrediyor. Benim afterburnerden paylaştığım gibi onlardan da fikir aldım da ilginç bir şekilde aynı setupla aynı ayarlarda onlarda bu denli düşük gpu kullanımı olmuyor. Sıfır bir format bu sorunu çözer mi emin değilim. Yazılımsal mı donanımsal mı onu çözemedim.

Sorun aslında arada öyle kullanması değil. Attığım ss'lerde genel olarak kullanım o şekilde oluyor, anlık değil.

7800x olsa çok nadiren o tarz kullanımlar olur bence. Çok güçlü bir işlemci o.

Son düzenleme:
Hocam aklıma geldikçe bir şeyler yazıyorum. [Anakart] BIOS'ta XMP(Intel)/DOCP(AMD) nasıl etkinleÅtirilir? | Resmi DesteÄi | ASUS Türkiye XMP açabilirsiniz, belki kapalıdır. Detaylı bilgi : Çözüldü: XMP Ne İşe Yarar?
Teşekkürler hocam düşünmeniz yeter. XMP açık anakartta evet. Sistemi sözde çok maliyete girmeyeyim diye topladım da şimdi ddr5 anakart ve ddr5 ram alırsam anakart en ucuz 5-5.5k arası var b760, ram de 6000 mhz 2x16gb 4k ya var cl36 en ucuz olarak. Yani anakart + ram ikilisi de eğer alırsam 10k'ya patlayacak minimum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı