i5 13600K BIOS Update sonrası 100 derecede çalışıyor

Tavasapi

Hectopat
Makaleler
3
  • Anakart: ASUS B760M-A D4 Wi-Fi
  • Soğutucu: Arctic Liquid Freezer 3 360 ARGB.
  • İşlmeci: i5 13600K.
  • Ekran kartı: RTX 4070.

Merhaba,
Biraz inceleme yazısı gibi bir durumdan bahsedeceğim. Olursa da her türlü yardımınıza açığım.

Intel işlemcilerde sorunların ortaya çıkmasıyla beraber yayınlanan BIOS Update sonrası işlemcimi soğutmakta güçlük çekiyorum. Herhangi bir overclock işlemi yapmadım. Son yayınlanan BIOS Update'i yapıp, stok ayarlarda kullanmaya devam ettim. Yalnız bu Update'ten önce DeepCool LE720 360mm sıvı soğutma ile yalnızca render alırken 85-95 derecelerde olan işlemci BIOS Update ile beraber oyunlarda bile 100 dereceleri görüyordu. Ben de soğutucunun performansından kaynaklı olduğunu düşündüğüm için Arctic Liquid Freezer 3 360 ARGB ile değiştirdim. Buna rağmen özellikle gölgelendirmeleri önden yükleyen oyunlarda yükleme yapılırken 100 dereceleri görüyor. Daha önceleri daha kötü bir soğutma olmasına rağmen gölgelendirme yüklemesi bittikten sonra oyun içinde 75 derecelere çıkan işlemci şu an 85-100 derece arasında geziyor. Boştayken ya da basit işler yaparken bir sıkıntı yok, 35-45 derece arasında basit işleri yapıyorum. Thermal macun olarak içinden çıkan MX6'yı kullandım ve güzel bir şekilde sürdüğümden eminim. Zaten güzel sürülmemiş olsa boştaki sıcaklıklar da uçuk olurdu.

Tabii her oyunda durum aynı değil.
denediğim oyunlardan sorunsuz olanlar; Ghost of Tsushima, RDR2, God of War(2018), CS2, A Plague Tale: Innocence, Hellblade-Hellblade 2, Forza Horizon 4-5, Shadow of the tomb rider, Apex Legends, Star Wars Jedi: Fallen order, Dying Light 1-2, Horizon Zero Dawn.

Bu oyunlardan en az sorun yaşadığım Ghost of Tsushima, Forza Horizon 4-5 ve Horizon Zero Dawn olurken, en yüksek sıcaklık maksimum 82 derece ile RDR2 oldu, buna rağmen frekans 4,8 - 5,2 GHz'lerde gezindi. Horizon Zero Dawn ise 4K Ultra ayarlarda güle oynaya oynadım.

sorun yaşadığım oyunlar; TLOU part 1, God of War: Ragnarok, BF1, BF2042, BF5, Manor Lords, Cyberpunk 2077, NFS Heat-Unbound, Remnant 2

Bu oyunlar arasında en yüksek sıcaklığı görüdüğüm oyunlar TLOU ve GoW Ragnarok olurken en az sorun yaşadığım remnant 2 oldu. Remnantı buraya yazmamdaki sebepse teleportlara geldiğimiz anda ve save alınırken sıcaklığın bir anda 95-100 dereceye çıkması akabinde işlemcinin frekans düşürmesi. GoW Ragnarok ise gölgelendirme yüklemesinden sonra grafikleri 4K Ultra'ya almadığım zamanlar 95-100 derece arasından düşmedi. 4K ayarlarda FPS'i sabitlemezsem 75-85 derecelerde gezdi. Ekran kartının fazlaca yorulmaması adına bu oyunda 2K Ultra fg-DLSS açık oynamayı tercih ettim.

Oyunların hemen hemen hepsini en az 1 saat oynadık. Sorun yaşamadığımı belirttiğim oyunlardan özellikle Horizon Zero Dawn'ı yaklaşık 5 saat, RDR2'yi 3 saat, Ghost of Tsushima'yı 3 saat oynadık. Bunun yanı sıra C. Tesi pazar günü yeğenlerim PC'de video edit işleri yaptı. Sıcaklıklar yüksek olmasına rağmen işlemci frekansının 4,6-4,7 bandından aşağı düşmediğini söylediler. Ama ben bu değerleri Update yapmadan önce üstelik daha kötü bir soğutucu ile stok ayarlarda alabiliyordum. Üstelik sıcaklık daha kontrollüydü...

Intel'in bu Update'i sonrasında benim gibi sorun yaşayan var mı? Varsa neler yaptığınız. ASUS anakart kullananlardan BIOS ayarlarında neleri seçtiğini öğrenebilir miyim?

Şu görseldeki kabloları anakarta aşağıda belirttiğim gibi bağladım.

Cpu Opt'ye pump başlığını, cpu fan kısmına da fan başlığını taktım. Chassis Fan Header yazanlardan 24pin girişinin orda kalana da VRM başlığını taktım. Acaba yanlış mı yapıyorum?

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…